Linkuri accesibilitate

Analiză | Dezămăgire pentru opoziția pro-occidentală din Georgia. Partidul pro-rus câștigă alegerile parlamentare


Liderii partidului Visul Georgian, după anunțarea rezultatelor preliminarii.
Liderii partidului Visul Georgian, după anunțarea rezultatelor preliminarii.

Partidul de guvernământ Visul Georgian a obținut o victorie la limită la alegerile parlamentare din Georgia, arată rezultatele preliminare. Ce urmează pentru țara care aspiră la aderarea în Uniunea Europeană?

Visul Georgian a câștigat alegerile cu puțin sub 53% din voturi, arătau sâmbătă seară rezultatele preliminare date publicității de Comisia Electorală Centrală, după numărarea a aproximativ 70% din secțiile de votare.

Patru forțe de opoziție au depășit pragul de 5% necesar pentru a câștiga locuri în parlament, însumând puțin peste 38%.

Acestea au convenit să coopereze ca un front unit împotriva Visului Georgian, făcând campanie împotriva partidului de guvernământ – o forță autoritară în Georgia, pro-rusă.

Votul din Georgia a fost urmărit îndeaproape în întreaga lume, fiind văzut ca o bătălie crucială în istoria post-sovietică a țării.

Campania ambelor părți a fost dominată de mesajele de politică externă.

Opoziţia a acuzat pe Visul Georgian că a sabotat relaţiile cu Uniunea Europeană şi Statele Unite. A promis, în schimb, că, dacă va câștiga, va restabili relațiile cu Occidentul.

Visul Georgian, între timp, a susținut că partidele de opoziție vor trage Georgia în război cu Rusia și că partidul de guvernământ va asigura pacea.

Primul lider străin care a felicitat Visul Georgian Dream a fost premierul maghiar Viktor Orbán, care a postat un mesaj chiar înainte de a fi anunțate primele rezultate oficiale.

Politica internă iliberală a lui Orbán și politica externă sceptică față de Vest a fost o inspirație pentru Visul Georgian, Ungaria devenind un aliat cheie pentru liderii Georgiei.

Partidele de opoziție au prezis înaintea votului că o prezență mare la urne ar fi o veste bună pentru ele, dar nu s-a dovedit a fi așa.

Au mers la urne peste două milioane de alegători. Înainte ca alegătorii din străinătate să fie numărați, asta însemna 59% din alegătorii eligibili.

A fost cea mai mare prezență la vot din 2012, anul în care Visul Georgian a ajuns la putere.

Prezența la votul de pe 26 octombrie a fost una record, însă nu a ajutat partidele din opoziție să câștige alegerile.
Prezența la votul de pe 26 octombrie a fost una record, însă nu a ajutat partidele din opoziție să câștige alegerile.

Dacă victoria va rămâne la limită, Visul Georgian nu își va putea îndeplini unul dintre scopurile din campanie: o majoritate constituțională, care necesită 113 locuri în parlament.

Dacă acest rezultat se menține, Visul Georgian ar avea sub 90 de locuri în parlament.

Acest lucru ar împiedica partidul să își îndeplinească una dintre cele mai extreme promisiuni de campanie: interzicerea partidelor de opoziție, sub pretextul că acestea au provocat invadarea Georgiei de către Rusia în 2008.

Mai multe nereguli au fost semnalate

Votul a fost afectat de un număr mare de nereguli. Observatorii electorali au înregistrat zeci de altercații fizice în afara locurilor de votare din întreaga țară, precum și alte forme de intimidare a alegătorilor.

Au existat acuzații larg răspândite cu privire la substanța pe care alegătorii trebuiau să și-o pună pe degete pentru a-i împiedica să voteze a doua oară: au fost sesizări că aceasta a dispărut rapid sau că reprezentanții centrelor de votare au lăsat să intre alegători care aveau deja marcajul.

Alegerile au fost afectate de „încălcări ale secretului votului, violență fizică și amenințări cu violență, interferență în activitatea legitimă a observatorilor și jurnaliştilor și atacuri împotriva acestora, [și] incidente de campanie ilegală”, a declarat grupul de supraveghere Georgian Young Lawyer's Association, într-o evaluare preliminară.

De menționat că sondajele exit-poll au prezis un rezultate favorabile opoziției și doar puțin peste 40% pentru Visul Georgian.

Din acest motiv, membrii opoziției au declarat victoria înainte de a fi anunțate primele rezultate oficiale.

Rezultatele inițiale s-au bazat pe numărătoarea electronică a voturilor, care urma să fie finalizată în noaptea alegerilor.

În dimineața zilei de 27 octombrie, e de așteptat să se încheie o numărare manuală a voturilor, plus o numărare a secțiilor care nu au avut sisteme electronice.

Mulți se așteaptă ca declararea ca învingător a partidului Visul Georgian să stârnească proteste în țară, având în vedere opoziția din Tbilisi față de această formațiune.

Proteste la scară largă au avut loc și în primăvară, când Visul Georgian a adoptat legea „agenților străini”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG