Linkuri accesibilitate

Noi atacuri israeliene în nordul Gazei ucid aproape 90 de persoane


Familii strămutate părăsesc tabăra din Jabalia în urma operațiunilor militare israeliene din regiune.
Familii strămutate părăsesc tabăra din Jabalia în urma operațiunilor militare israeliene din regiune.

Două atacuri aeriene israeliene în nordul Fâșiei Gaza au ucis marți cel puțin 88 de persoane, inclusiv zeci de femei și copii, au declarat oficiali palestinieni din domeniul sănătății. Autoritățile medicale spun că răniții nu pot fi tratați pentru că forțele israeliene au arestat zeci de medici.

Armata israeliană a transmis că, prin atacurile din nordul Fâșiei Gaza, urmărește eliminarea militanților Hamas care s-au regrupat acolo după un an de război. Luptele intense au înrăutățit și mai mult situația umanitară pentru sute de mii de palestinieni din nordul Fâșiei Gaza, transmite Associated Press.

Serviciul de urgență al Ministerului Sănătății din Gaza a declarat că cel puțin 70 de persoane au fost ucise și 23 au fost date dispărute în primul atac de marți din orașul Beit Lahiya, din nordul Fâșiei Gaza.

Mai mult de jumătate dintre victime au fost femei și copii, a transmis ministerul.

Un al doilea atac asupra Beit Lahiya, care a avut loc marți seara, a ucis cel puțin 18 persoane, potrivit Ministerului Sănătății.

Spitalul Kamal Adwan din apropiere a fost copleșit de un val de femei și copii răniți, inclusiv mulți care aveau nevoie de intervenții chirurgicale urgente, potrivit directorului său, dr. Hossam Abu Safiya, citat de AP.

Armata israeliană a percheziționat spitalul în weekend și a reținut zeci de medici despre care a spus că sunt militanți Hamas.

„Situația este catastrofală în toate sensurile cuvântului”, a spus Safiya. „Sistemul de sănătate s-a prăbușit și are nevoie de o intervenție internațională urgentă”.

Operațiunile recente ale Israelului în nordul Fâșiei Gaza, concentrate în tabăra de refugiați Jabalia și în jurul ei, au dus la moartea a sute de oameni și au alungat zeci de mii de persoane din casele lor.

Armata israeliană a lovit în mod repetat adăposturi pentru persoanele strămutate în ultimele luni. Israelul susține că realizează lovituri precise care vizează militanții palestinieni și încearcă să evite rănirea civililor, dar loviturile ucid adesea femei și copii.

În atacul său asupra Israelului de anul trecut, Hamas a ucis aproximativ 1.200 de persoane, majoritatea civili, și a luat aproximativ 250 ca ostatici. Aproximativ 100 de ostatici se află încă în Gaza. Autoritățile de la Tel Aviv cred că o treime dintre aceștia au murit deja.

Ofensiva de represalii a Israelului a ucis peste 43.000 de palestinieni, potrivit autorităților locale de sănătate. Aproximativ 90% din populația de 2,3 milioane a fost strămutată din casele lor, adesea de mai multe ori.

Situația umanitară de înrăutățește

Îngrijorările cu privire la lipsa ajutorului pentru Gaza au fost amplificate luni, când parlamentarii israelieni au adoptat două legi care paralizează activitatea principalei agenții ONU (UNRWA) care distribuie alimente, apă și medicamente în Gaza.

Purtătorul de cuvânt al UNRWA, John Fowler, a spus că alte agenții ONU și organizații internaționale care distribuie ajutoare în Gaza se bazează pe logistica UNRWA și pe lucrătorii săi. Astfel, spun oficialii agenției ONU, legile aprobate de parlamentul israelian vor adânci criza umanitară, și așa catastrofală, din Gaza.

De cealaltă parte, Israelul spune că UNRWA a fost infiltrată de Hamas și că grupul militant sifonează ajutoarele și folosește facilitățile ONU pentru a-și proteja activitățile. Acuzațiile au fost negate de agenția ONU.

Purtătorul de cuvânt al guvernului israelian, David Mencer, a promis că ajutoarele umanitare vor continua să ajungă în Gaza în ciuda legilor care blochează activitatea UNRWA, și a anunțat că Israelul intenționează să se coordoneze în acest scop cu organizațiile de ajutor sau cu alte agenții ONU.

Israelul a restricționat drastic ajutorul pentru nordul Fâșiei Gaza în această lună, ceea ce a determinat un avertisment din partea Statelor Unite că eșecul de a facilita o asistență umanitară mai mare ar putea duce la o reducere a ajutorului militar.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG