Linkuri accesibilitate

Israelul aprobă două legi care ar putea opri activitatea agenției ONU pentru refugiați palestinieni


Parlamentul israelian a adoptat două legi care împiedică agenția ONU pentru refugiații palestinieni (UNRWA), principalul furnizor de ajutor pentru Gaza, să-și continue activitatea. Legile interzic agenției să funcționeze și întrerup toate legăturile sale cu guvernul israelian.

Agenția este principalul distribuitor de ajutor în Gaza și oferă servicii de educație, sănătate și alte servicii de bază milioanelor de refugiați palestinieni din întreaga regiune, inclusiv din Cisiordania ocupată de Israel, scrie The Associated Press.

Șeful agenției, comisarul general Philippe Lazzarini, a numit măsura luată de parlamentul israelian „fără precedent”. El a spus că legile „nu vor face decât să adâncească suferința palestinienilor, în special în Gaza, unde oamenii au trecut prin mai mult de un an de iad pur”.

Israelul acuză agenția ONU că închide ochii la membrii personalului despre care spune că aparțin Hamas, că deturnează ajutoare și folosește facilitățile UNRWA în scopuri militare.

Israelul spune că mai mult de 10 dintre cei 13.000 de angajați ai agenției din Gaza au participat la atacul din 7 octombrie 2023 din sudul Israelului.

Agenția neagă că ajută cu bună știință grupările armate și spune că ia rapid măsuri pentru a elimina orice posibil militant din rândul propriilor angajați.

Proiectele de lege paralizează UNRWA

Unul dintre proiectele de lege adoptate luni seara interzice toate activitățile și serviciile UNRWA pe teritoriul israelian și urmează să intre în vigoare în trei luni.

Al doilea proiect de lege rupe toate legăturile dintre angajații guvernamentali și UNRWA și îi privează personalul de imunitățile legale.

Împreună, proiectele de lege paralizează activitatea agenției ONU în Israel și în teritoriile palestiniene, în condițiile în care Israelul controlează accesul atât în Gaza, cât și în Cisiordania.

Șeful agenției, comisarul general Philippe Lazzarini, a avertizat la începutul acestei luni că operațiunile umanitare din Gaza „s-ar putea dezintegra” dacă legislația va trece, perturbând furnizarea de alimente, adăpost și asistență medicală tocmai înainte de venirea iernii.

Populația de aproximativ 2,3 milioane de locuitori din Gaza depinde aproape în întregime de ajutoare pentru a supraviețui.

Aproximativ 90% din populație a fost strămutată din cauza operațiunii militare israeliene în Fâșia Gaza. Sute de mii de palestinieni trăiesc în tabere de corturi și școli transformate în adăposturi, majoritatea administrate de UNRWA.

Experții spun că foametea este larg răspândită în Gaza. Campania Israelului în enclavă, ca represalii pentru atacul din 7 octombrie, a ucis peste 43.000 de palestinieni, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, a cărei statistică nu face diferența între civili și militanți.

Agenția ONU de Ajutorare și Lucrări pentru Refugiații Palestinieni din Orientul Apropiat (UNRWA) a fost înființată pentru a-i ajuta pe cei aproximativ 700.000 de palestinieni care au fugit sau au fost alungați în timpul războiului din 1948.

Disputa privind neutralitatea UNRWA

Israelul spune că sute de militanți palestinieni lucrează pentru UNRWA, fără a furniza dovezi, și că peste zece angajați au luat parte la atacul Hamas din 7 octombrie 2023.

UNRWA i-a concediat imediat pe angajații acuzați că au luat parte la atacul din 7 octombrie, în care militanții conduși de Hamas au ucis aproximativ 1.200 de persoane și au răpit aproximativ 250.

O investigație independentă de la începutul acestui an a constatat însă că UNRWA are mecanisme „robuste” pentru a-și asigura neutralitatea, dar a arătat și lacune, legate mai ales de angajați care își exprimă public opinii politice sau manuale cu „conținut problematic” în școlile conduse de UNRWA.

UNRWA spune că investighează în detaliu orice acuzații, trage la răspundere personalul și că furnizează liste cu tot personalul său Israelului și țărilor gazdă. Israelul a ignorat în mare măsură cererile agenției de a furniza dovezi pentru acuzațiile sale împotriva angajaților.

O scrisoare trimisă de secretarul de stat Antony Blinken și secretarul apărării Lloyd Austin omologilor lor israelieni arată că SUA împărtășesc îngrijorările legate de „acuzațiile grave” aduse unor angajați agenției ONU care ar fi luat parte la atacul din 7 octombrie și „utilizarea abuzivă a facilităților UNRWA”.

În același timp, oficialii americani spun că adoptarea proiectelor de lege „ar distruge răspunsul umanitar din Gaza în acest moment critic, care ar putea avea implicații în conformitate cu legislația și politica SUA”.

În plus, o declarație comună a Canadei, Australiei, Franței, Germaniei, Japoniei, Coreei de Sud și Marii Britanii de săptămâna trecută vorbește despre „îngrijorarea gravă” cu privire la legile israeliene care paralizează activitatea UNRWA.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG