În noaptea de sâmbătă spre duminică, directorul tehnic al Serviciului de Ambulanțe de la Vaslui a primit un telefon: în substația Huși luase foc în parcare o ambulanță.
Directorul Mircea Toșu spune că, într-o primă fază, s-a gândit la ce e mai rău. A aflat apoi că ambulanța s-a autoaprins din cauza uzurii și vechimii.
„Mașina care a ars sâmbătă a ars în staționare. Au venit pompierii, că noi nu reușeam să o stingem. Dar avea peste 800.000 kilometri la bord”, spune Mircea Toșu pentru Europa Liberă.
Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui are asigurare pentru ambulanță, dar cum mașina a ars ca o torță, nu se mai poate recupera mare lucru.
„E daună totală. Ideea e că nu ne ajută cu nimic că are daună totală, pentru că toți banii se duc la bugetul de stat și noi rămânem fără mașină”, spune Mircea Toșu.
Ca mașina de la Vaslui sunt alte câteva sute în tot parcul auto național al salvărilor.
Zilnic, ambulanțe mai vechi de 15 ani sunt un pericol public. Și pentru pacienții pe care îi transportă, pe distanțe de zeci de kilometri, la spitale, și pentru străzile din România.
O statistică realizată de Federația Ambulanța, raportată și către Ministerul Sănătății și către Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (instituția care începând din 2017 a preluat cumpărarea de ambulanțe), arată că mai mult de jumătate din mașinile din flota actuală sunt mai vechi de 15 ani, ceea ce înseamnă sute de mii de kilometri la bord.
Sunt 176 de ambulanțe care au depășit de mult milionul de kilometri, iar bordul mașinii nu mai înregistrează ce e peste.
În funcție de gravitate și de câte piese trebuie schimbate, întreținerea unei astfel de mașini ajunge la sume lunare ce pot atinge de 20.000 – 25.000 de lei.
În plus, trebuie duse la service de trei-patru ori în fiecare lună, ceea ce înseamnă lipsa lor din serviciu.
Situația ambulanțelor din România
- Numărul ambulanțelor în flota auto (2024): 2.665
- Numărul ambulanțe trebuie înlocuite: 1.297
- Numărul total al ambulanțelor din anii 2000-2018: 1.616
- Numărul ambulanțelor cu peste 1 milion de kilometri la bord: 176
- Numărul ambulanțelor care ar mai fi necesare: 2.461
sursa: Federația Ambulanța
Salvările abia trec Inspecția Tehnică Periodică
Directorul tehnic de la Vaslui, Mircea Toșu, spune că, dintre cele 46 de salvări din județ, șase au peste 1 milion de kilometri la bord, iar alte șase au peste 800.000 km. Sunt propuse pentru casare șapte mașini complet nefuncționale, iar 18 ar trebui înlocuite.
„Dacă le-am scoate pe cele vechi, am rămâne cu vreo 15 mașini”.
Însă, pentru că ambulanțele circulă zilnic, kilometrajul crește și el.
„Cele mai noi pe care le-am primit – în urmă cu patru ani – au deja 600.000 km la bord. Sunt foarte multe solicitări și avem puține mașini.
În mod normal, ar trebui să avem măcar un număr dublu de mașini față de numărul de echipaje folosite”, mai spune Mihai Toșu.
La Vaslui sunt 20 de echipaje pe tură, ceea ce înseamnă că ar trebui să existe 40 de ambulanțe pe tură, dar nu se întâmplă așa. Pentru fiecare interval de opt ore sunt în jur de 20 de mașini.
„Din câte știu, a început o licitație ca să cumpere mașini noi dar, ținând cont de procedurile care sunt, nu pot să estimez când vor veni niște mașini noi”, arată Mircea Toșu, director tehnic la Serviciul Județean de Ambulanță Vaslui.
El mai spune că mașinile din flota auto merg în service pe rând, dar mai mult stau prin service.
„Atunci n-ai ce să faci, trebuie să le folosești pe aceleași mașini care merg. Și merg câte zece șoferi pe mașină. Vă dați seama că merg zi-noapte, zi-noapte. Mașinile fac peste 100.000 de kilometri pe an, enorm. Și în regim de viteză mare”, spune directorul tehnic.
Costul cu întreținerea și reparația unei ambulanțe uzate ajunge la sume cuprinse între 3.000 și 5.000 de euro/an.
„Acum avem o problemă că nu mai trecem inspecțiile tehnice – ITP – că sunt prea ruginite. Înainte mai închideau ochii, dar acum, nu. Și când merg în service nu e numai de vopsit, pentru că sunt elemente ruginite care trebuie înlocuite. Anul ăsta ne-au respins două salvări de la ITP, dar le-am făcut, am băgat bani și le-am vopsit”, mai spune Toșu.
El precizează că, în mod normal, durata de funcționare a unei ambulanțe de orice tip este între cinci și nouă ani, după care ar trebui schimbată.
Tot în Moldova, în județul Suceava, unul dintre județe cu cea mai mare întindere, flota de ambulanțe e în aceeași stare de vechime.
Florin Homiuc, directorul tehnic la Serviciul de Ambulantă Suceava, spune că 80 la sută din mașini (în total sunt 61) au peste 1 milion de kilometri la bord, iar celelalte sunt cu peste 800.000 de kilometri.
„Sunt mașini foarte vechi, sunt solicitate la maxim. E dezastruos. Pică motoarele în primul rând – turbinele, turbosuflantele. Nu mai vorbim de partea de rulare cu discuri de frână, cardan, transmisie. Bordul autovehiculelor s-a oprit la 999.999, nu mai înregistrează mai mult, deși ele au peste 1 milion de kilometri la bord”, afirmă Florin Homiuc.
Acesta spune că o mașină ajunge la costuri de întreținere „fantastice”.
„La o mașină ajungi să faci trei reparații în două luni și costul ajunge la peste 20.000 de lei. Din punct de vedere al eficienței și al fiscalizării, financiar vorbind, nu înțeleg de ce nu se achiziționează unele în leasing”, adaugă Florin Homiuc.
Ambulanțele vechi au 3-4 revizii tehnice pe an
În județul învecinat cu Suceava, Botoșani, parcul auto numără în jur de 20 de mașini – majoritatea pentru urgență – adică cu asistent medical și ambulanțier.
Radu Nechifor, directorul tehnic al SAJ Botoșani, spune că serviciul cheltuie o grămadă de bani pentru întreținerea mașinilor vechi din 2008 – pentru a le asigura o stare de funcționare cât de cât normală.
„Majoritatea mașinilor din 2008 au peste 800.000 de kilometri, chiar peste 1 milion de kilometri. Costurile sunt mult mai mari pentru o mașină care iese din garanție. Ele au trei-patru revizii pe an. Dar cele cu peste 1 milion de km la bord merg cel puțin lunar la autorizație. Toate mașinile noastre au aspect comercial, pentru că le întreținem, dar nu înseamnă că sunt și bune”, spune Radu Nechifor.
Ambulanțele sunt sunt repartizate în tot județul – adică zilnic fac zeci de kilometri pentru urgențele medicale.
În sud-estul țării, în județul Tulcea, pentru localitățile de pe brațele Dunării, ambulanțierii folosesc șalupele sanitare. Însă tocmai la acest capitol stau mai prost, spune Gabriel Teclaș, director tehnic la Serviciul de Ambulanță Tulcea.
„Am făcut demersuri și am obținut una, urmează să semnăm contractul. Nu e suficient, ar mai trebui cel puțin încă una. În parcul auto avem șase autosanitare trecute de un milion de kilometri (dintr-un total de 49 - n.red.). Ne descurcăm cu ele, dar reparațiile costă foarte mult”, spune Teclaș.
Directorul știe că în toate județele e la fel: „Încercăm să supraviețuim. Avem trei șalupe funcționale, dar una e în service. Se strică des, mentenanța e și mai scumpă la ele”
La fel ca șalupele sanitare, ambulanțele – care de multe ori transportă pacienți în alte județe – se uzează la fel de mult și cam la o lună de zile intră în service.
„Avem transferuri în București, în Constanța – unde ducem pacienții oncologici la terapie. Noi aici în spitalul județean nu avem toate specializările și nici medici și atunci îi transferăm”, mai spune Gabriel Teclaș.
În vestul țării, în Timiș - județul cu cea mai mare suprafață de acoperit - peste 50 de ambulanțe din totalul de 83 ar trebui înlocuite. Dintre ele, opt au peste un milion de kilometri la bord.
„Avem destule mașini, dar sunt vechi. În fiecare zi avem probleme, le rezolvăm și o luăm de la capăt a doua zi. Cel mai problematic e motorul, se strică și consumă mulți bani – direcție, suspensie, caroserii. Reparația e prin înlocuire, nu ai ce să repari la ele”, spune Sorin Florea, director Tehnic la Serviciul Județean de Ambulanță Timiș.
Gheorghe Chiș, președintele Federației Ambulanța: Suntem la 85% mașini depășite în întreaga flotă auto
Gheorghe Chiş, președintele Federației Ambulanţa, descrie situația de la nivel național într-un cuvânt: „dezastruoasă”. El ține legătura în permanență cu colegii lui din teritoriu și cu reprezentanții guvernului.
A făcut multe „necesare” pe care le-a trimis mai departe la Ministerul Sănătății și la Guvern. Chiș spune că există o licitație pentru achiziționarea de 4.000 de ambulanțe noi, dar că proiectul e blocat la faza de contestații și încă nu a fost cumparată nicio mașină.
„Acum suntem la 85% mașini depășite în întreaga flotă auto. Păi, dacă mai durează licitația, până la anul pe vremea asta o să ajunge la 100%”.
Gheorghe Chiş mai spune că săptămâna trecută a avut o întâlnire la nivel de Guvern la care au participat și reprezentanții IGSU, inclusiv secretarul de stat Raed Arafat, și a întrebat ce e cu licitația de ambulanțe începută în aprilie 2024, „și așa cu doi ani întârziere”.
„Acum s-a făcut și atribuirea la firmele câștigătoare, doar că sunt contestații, iar contestațiile pot să dureze hăt, că depind de multe alte”, spune Chiș.
Situația de acum i-a adus aminte de anii 2019-2020, când a mai fost o licitație, pentru achiziția a 4.000 de ambulanțe noi.
„Dar n-am achiziționat decât mai puțin de 20% din necesar. Și pentru acest fapt suntem noi în blocaj acum la nivelul național cu ambulanțele”, afirmă Gheorghe Chiș.
Președintele Federației Ambulanța spune că a propus Guvernului să existe mai multe modalități de achiziție, nu numai licitații care să se blocheze.
„Întotdeauna ne-am blocat pentru că e vorba de sume mari și sunt interese. Să fim serioși, nu e vorba de doi lei! Le-am zis să putem lua și în leasing. Și de data asta au zis că da, data trecută, în 2017, nu au fost de acord”, adaugă Gheorghe Chiș.
În februarie 2024, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a anunțat că va cumpăra 4.000 de ambulanțe. IGSU făcut licitație prin platforma națională SICAP pentru un contract de 730 de milioane de euro.
Ambulanțele urmează să fie dotate cu echipament medical și vor fi împărțite serviciilor județene și celui de la București – Ilfov, în funcție de necesar.
IGSU a stabilit că garanția cerută pentru autovehicule este de trei ani sau 100.000 de kilometri. Pentru echipamentele medicale cu care sunt dotate, cum ar fi sistemul monitor-defibrilator, stațiile de transmisie, sistemul de inscripție pe caroserie se cer garanții de la trei până la șase ani.
Noile ambulanțe vor veni „de anul viitor”
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat pentru Europa Liberă că licitația pentru ambulanțe e finalizată.
„Se semnează contractele și, începând cu anul viitor, încep să vină. Sigur anul viitor se vor livra ambulanțele. Dar nu pot să vă spun când. Va fi în primul trimestru – ar trebui să înceapă să ajungă”, a spus Raed Arafat.
Împărțirea pe fiecare județ se va face în funcție de uzură.
Raed Arafat precizează că licitația a trecut de contestații. „Ieri (29 octombrie, n.red.) s-a dat decizia de la Consiliul pentru Soluționarea Constestațiilor (CNSC) că cei care au contestat nu au avut dreptate”, a precizat Arafat.
Ce tipuri de ambulanță există în România:
C2, B1- cu medic, asistent și asmbulanțier- pentru urgențe;
B2- cu asistent și ambulanțier pentru transport sanitar;
A2 – numai cu ambulanțier;
A1 – cu un singur loc;
AMB - ambulanță tip break – folosită numai pentru consult la domiciliu.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.