Iranul spune că nu va fi afectat de rezultatul alegerilor, dar piețele reacţionează deja
Avem prima reacție oficială din Iran. Purtătoarea de cuvânt a guvernului, Fatemeh Mohajerani, spune că rezultatul alegerilor „nu va afecta mijloacele de trai ale poporului nostru”.
Fără să-l menționeze pe Trump, Mohajerani a spus că politicile republicii islamice „nu vor fi afectate în mod semnificativ” de evoluțiile din SUA.
Ea a mai spus că „pregătirile au fost făcute în avans”, fără a oferi mai multe detalii.
În ciuda insistenței lui Mohajerani că mijloacele de trai nu vor fi afectate, rialul iranian s-a depreciat în raport cu monedele majore, inclusiv dolarul american. Dolarul a atins în această dimineață un maxim istoric de 701.000 de riali, potrivit site-ului de schimb valutar Bonbast.com, care urmărește piața neoficială.
Între timp, colegii noștri de la Washington adună reacții din partea susținătorilor lui Trump
Reuters: Explicația victoriei lui Trump a fost inflația
Înainte ca Donald Trump să atingă pragul de 270 de voturi electorale necesar pentru noul mandat, marile organizații de presă caută explicațiile victoriei sale, pentru unii șocantă.
„Pentru alegătorii americani cărora le pasă mai mult de economie decât de alte probleme - și aproape jumătate dintre aceștia care au declarat că se află într-o situație financiară mai proastă decât în urmă cu patru ani - alegerea lor pentru viitorul președinte a părut extrem de clară: republicanul Donald Trump”, scrie Reuters.
Associated Press pare să fie de acord: „Soarta democrației a părut să fie principalul motiv pentru susținătorii lui Harris [...] Susținătorii lui Trump s-au concentrat în mare parte asupra imigrației și inflației - două probleme pe care fostul președinte republican le-a combătut încă de la începutul campaniei sale.”
Cum au votat statele americane în privința dreptului la avort
Alegătorii din Dakota de Sud au respins un amendament din buletinul de vot care ar fi consacrat dreptul la avort în Constituția statului, potrivit The Associated Press. Dakota de Sud are una dintre cele mai stricte interdicții de avort din țară.
În același timp, alegătorii din Arizona au aprobat amendament privind dreptul la avort în Constituția statului, relatează New York Times.
În zece state americane, dreptul la avort s-a aflat pe buletinele de vot.
Primul rezultat a venit din Florida, unde alegători nu au susținut crearea unui drept constituțional la avort.
Dreptul la avort a fost protejat, în schimb, potrivit primelor rezultate, în Colorado, Maryland și New York.