Kamala Harris și-a acceptat înfrângerea în alegeri: În națiunea noastră, datorăm loialitate nu unui președinte sau unui partid, ci Constituției
În discursul prin care și-a recunoscut înfrângerea, Kamala Harris a încercat să le ridice moralul susținătorilor săi.
„Trebuie să acceptăm rezultatele acestor alegeri”, a spus ea în prima reacție publică de după victoria lui Donald Trump în alegeri.
Ea a subliniat că va asigura „transferul pașnic de putere” - o referire clară la evenimentele din 6 ianuarie 2021, când susținătorii candidatului republican au luat cu asalt Capitoliul, în timp ce erau validate alegerile câștigate de Joe Biden în fața lui Donald Trump, care în acel an își încheia primul mandat.
„Un principiu fundamental al democrației este acceptarea rezultatelor. Acest lucru distinge democrația de tiranie. (...) În națiunea noastră, datorăm loialitate nu unui președinte sau unui partid, ci Constituției Statelor Unite și loialității față de conștiința și Dumnezeul nostru”, a spus Harris.
„Loialitatea mea față de toate trei este motivul pentru care spun că, deși recunosc aceste alegeri, nu recunosc lupta care a alimentat această campanie”, a adăugat vicepreședinta SUA.
Kamala Harris a mai spus că îi înțelege pe acei oameni care „ar putea simți că intrăm într-o perioadă întunecată”. „Sper că nu este cazul”, a adăugat ea.
În discursul de la Universitatea Howard din Washington DC, ea le-a mulțumit susținătorilor și celor care au votat-o: „Lumina Americii va străluci mereu atât timp cât nu vom renunța niciodată și vom continua să luptăm”.
În ceea ce a părut atât o recunoaștere a vinei cu privire la modul în care a purtat campania, cât și o critică la adresa lui Trump, Harris a afirmat că ea a plecat de la premisa că americanii au mult mai multe în comun decât ceea ce îi separă.
„Nu voi renunța niciodată la lupta pentru un viitor în care americanii își pot urma visele, ambițiile și aspirațiile, în care femeile din America au libertatea de a lua decizii cu privire la propriul corp și nu au guvernul care le spune ce să facă”, a menționat candidata democrată.
Ea a transmis și un mesaj de încurajare tinerilor: „Lupta pentru țara noastră merită întotdeauna. (...) Este în regulă să vă simțiți triști și dezamăgiți, dar vă rog să știți că totul va fi bine. Uneori lupta durează un timp - asta nu înseamnă că nu vom câștiga. Nu renunțați”.
Kamala Harris l-a felicitat pe Donald Trump
Vicepreședinta democrată Kamala Harris l-a sunat pe republicanul Donald Trump pentru a-l felicita pentru câștigarea alegerilor prezidențiale din 2024, potrivit CBS News.
În timpul convorbirii, Harris a subliniat că va fi făcut un transfer pașnic al puterii și și-a exprimat speranța că Trump va fi un președinte pentru toți americanii, a spus un consilier al acesteia.
Este de așteptat ca ea să-și recunoască înfrângerea într-un discurs la Universitatea Howard la ora 23:00 (ora României), potrivit Reuters.
Donald Trump câștigă și în statul Michigan
Donald Trump a obținut cele mai multe voturi și în statul Michigan (câștigat în 2020 de democrați) și adună astfel încă 15 voturi electorale, potrivit Associated Press.
El ajunge astfel la 292 de electori câștigați, față de cei 224 obținuți de Kamala Harris.
Candidata democrată ar urma să-și recunoască înfrângerea printr-un discurs programat la ora 23:00 (ora României).
Doar trei state mai urmează să declare câștigătorul: Alaska (3 voturi electorale), Arizona (11) și Nevada (6).
Analiză Europa Liberă: Taiwan urmărește cu atenție dacă sprijinul SUA pentru Ucraina se va schimba sub Trump
După revenirea președintelui ales Donald Trump la Casa Albă, una dintre întrebările cheie de politică externă pentru viitoarea sa administrație este cum va influența aceasta sprijinul SUA pentru Kiev în războiul său cu Rusia.
Modul în care se vor desfășura lucrurile pentru Ucraina este, de asemenea, urmărit îndeaproape în Taiwan, o insulă autonomă cu 23 de milioane de locuitori pe care China o consideră teritoriul său și pe care a jurat să o unifice cu continentul prin pace sau prin forță.
Trump a criticat nivelul sprijinului SUA pentru efortul de război al Ucrainei și a promis să pună capăt conflictului, chiar înainte de inaugurarea sa în ianuarie.
După realegerea lui Trump, președintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a felicitate pe președintele ales, însă incertitudinea privind sprijinul SUA planează asupra Kievului.
Acest lucru nu a trecut neobservat de oficialii de rang înalt din Taiwan, deoarece ar putea fi un fel de semnal pentru Taipei, în condițiile în care se așteaptă ca Beijingul să își intensifice presiunea.
„Indiferent cine este ales, trebuie să îl facem să înțeleagă determinarea Taiwanului de a se apăra și importanța securității economice și a poziției geopolitice strategice a Taiwanului”, a declarat ministrul taiwanez al apărării, Wellington Koo, înainte ca Trump să fie declarat câștigător.
De la invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina din 2022, Taiwanul a încercat să lege soarta Kievului de cea a Taipei-ului. Oficiali de rang înalt din Taiwan au pledat, de asemenea, public pentru continuarea sprijinului militar american pentru Ucraina, în timp ce unii comentatori americani și republicani din Congres au cerut reducerea acestuia, argumentând că înarmarea Taiwanului este o sarcină mai urgentă.
„De aceea le cerem tuturor să sprijine Ucraina. Este cel mai bun mod de a descuraja China”, a declarat Roy Chun Lee, fostul ministru adjunct de externe al Taiwanului și actualul ambasador pe lângă UE, într-un interviu acordat RFE/RL în 2023.
Vorbind înaintea alegerilor din 5 noiembrie din SUA, oficialii taiwanezi au declarat că se pregătesc pentru oricare dintre rezultate. Ministrul economiei din Taiwan, J.W. Kuo, a recunoscut în fața reporterilor că Trump ar putea introduce măsuri care s-ar putea dovedi dăunătoare pentru industria de semiconductori din Taiwan, care în prezent produce mai mult de 90% din microprocesoarele de înaltă performanță din lume.
În ultimele luni, Trump a sugerat că crede că Taiwanul nu oferă Statelor Unite suficient în schimbul sprijinului american pentru apărare și că a luat afaceri de producție de semiconductori din SUA.
Dar nu este clar cum ar arăta o înțelegere mai bună pentru Trump. Într-un interviu acordat The Washington Post în septembrie, el a spus că Beijingul nu va ataca Taiwanul „cât timp sunt eu președinte... dar în cele din urmă o vor face”.
Într-o discuție similară cu consiliul editorial al The Wall Street Journal din octombrie, Trump a spus că va impune tarife Chinei dacă aceasta va încerca să blocheze Taiwanul.
El a adăugat că vrea ca liderii Taiwanului să își intensifice investițiile în apărare, care în prezent se situează la aproximativ 2,6% din produsul intern brut al insulei.
„Ar trebui să cheltuiască 10 [la sută]”, a spus Trump.