Volodimir Zelenski a declarat miercuri că Ucraina, împreună cu restul lumii, trebuie „să facă totul pentru ca acest pas rusesc de extindere a războiului cu escaladare reală să eșueze”.
Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a afirmat, într-un interviu dat televiziunii sud-coreene KBS, că a existat un „mic angajament” al armatei ucrainene cu trupele nord-coreene.
„Da, cred că da. Este un angajament”, a spus Umerov când a fost întrebat dacă a avut loc o ciocnire.
Relatarea televiziunii sud-coreene a precizat că e vorba de un angajament de mică anvergură.
KBS mai transmite că Umerov a spus că identificarea trupelor și alte proceduri vor lua timp, pentru că armata rusă încearcă să îi prezinte pe soldații nord-coreeni drept buriați, un grup etnic mongol din regiunile siberiene.
Miercuri după-amiază, doi oficiali americani au declarat pentru Reuters că trupele nord-coreene s-au angajat în luptă pentru prima oară, în regiunea Kursk.
Unul dintre oficiali, vorbind sub rezerva anonimatului, a declarat că luptele au avut loc pe 4 noiembrie. Oficialii nu au spus dacă au existat victime nord-coreene și nu au oferit alte detalii.
Ministerul sud-coreean al Apărării a transmis marți că peste 10.000 de soldați nord-coreeni au sosit în Rusia, dintre care un număr „semnificativ” se află deja în zonele din linia frontului, inclusiv în regiunea Kursk.
Pe de altă parte, din SUA, Pentagonul transmite că nu poate confirma rapoartele care afirmă că trupele nord-coreene s-au angajat în lupte în Kursk
Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a declarat însă că există indicii că trupele nord-coreene vor furniza capabilități de luptă sau de sprijin de luptă.
Moscova și Phenianul au răspuns vag la acuzațiile sud-coreene și occidentale privind desfășurarea de trupe nord-coreene în Rusia, afirmând că cooperarea lor militară respectă legislația internațională.
Oficialii sud-coreeni și occidentali au spus că, pe lângă posibila escaladare a războiului din Ucraina, sunt îngrijorați și de un posibil transfer de tehnologie al Rusiei către Coreea de Nord.
Phenianul ar putea, astfel, să își îmbunătățească programele nucleare și de rachete.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.