Linkuri accesibilitate

Președintele ucrainean critică Vestul pentru răspunsul slab la trimiterea trupelor nord-coreene în Rusia


Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o filmare făcută pe 23 octombrie, la Kiev.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski, într-o filmare făcută pe 23 octombrie, la Kiev.

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a criticat partenerii Kievului pentru lipsa de acțiune la desfășurarea de către Rusia a trupelor nord-coreene.

Ucraina știe unde-i instruiește Rusia pe soldații din Coreea de Nord și ar putea să atace preventiv dacă Kievul nu ar avea restricții de acțiune, a spus Zelenski.

Statele Unite au declarat pe 31 octombrie că au informații despre aproximativ 8.000 de soldați nord-coreeni care s-ar afla în regiunea rusească Kursk, la granița cu Ucraina, pe care Rusia „intenționează pe deplin” să-i desfășoare în lupta împotriva trupelor ucrainene.

Zelenski s-a plâns pe Telegram că, în loc să acorde Ucrainei permisiunea de a folosi arme cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA pentru a lovi ținte militare din interiorul Rusiei, Statele Unite și alți aliații pur și simplu „așteaptă ca armata nord-coreeană să înceapă să atace”.

El a adăugat că toate țările care doresc ca războiul să nu se extindă și să nu se răspândească în alte regiuni ale lumii „trebuie să acționeze”.

Zelenski le cere de zile aliaților Ucrainei să permită forțelor sale să folosească arme occidentale avansate pentru a lovi mai adânc în interiorul Rusiei.

El și-a reluat pledoaria după ce Rusia a atacat Harkovul pe 31 octombrie, omorând 3 oameni și rănind alți 36.

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat în septembrie că utilizarea armelor donate de SUA pentru lovituri cu rază lungă de acțiune în Rusia nu va schimba valul războiului în favoarea Ucrainei.

Statele Unite și aliații săi au exclus anterior folosirea lor pentru a lovi adânc în Rusia, din cauza temerilor că ar duce la escaladarea războiului și că Rusia ar răspunde cu arme nucleare.

Austin și secretarul de stat al SUA Antony Blinken au avut discuții cu omologii lor sud-coreeni pe 31 octombrie la Washington pentru a discuta despre lansarea, de către Phenian, a unei rachete balistice intercontinentale (ICBM) în Marea Japoniei.

„Îndemnăm [Coreea de Nord] să înceteze imediat seria sa de acțiuni provocatoare și destabilizatoare care amenință pacea și securitatea în Peninsula Coreeană și nu numai”, au spus aceștia într-o declarație comună care nu spune nimic, însă, despre dislocarea trupelor nord-coreene în Rusia pentru a fi folosite împotriva Ucrainei.

Pentagonul și-a exprimat anterior îngrijorarea cu privire la implicarea trupelor nord-coreene în războiul dus de Rusia invadatoare în Ucraina și a spus că acestea vor deveni „ținte militare legitime” dacă vor fi dislocate pe câmpul de luptă.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG