„Un astfel de atac este fără precedent, este o nouă formă a războiului hibrid, unde este atacat fundamentul democraţiei”, a spus premierul Republicii Moldova, referindu-se la interferența Rusiei în alegerile prezidențiale și la referendumul din octombrie, relatează News.ro, care citează presa moldoveană.
Dorin Recean a sugerat că această situație impune înăsprirea măsurilor legale, iar acestea sunt cuprinse în planul guvernului pe care urmează să îl prezinte joi.
„În aceste zile am lucrat (...) ca să arătăm cum să ne pregătim pentru următorul val de fraudare, pentru că am observat acest fenomen. El parţial a putut fi stăvilit de către intervenţia, în mod special, a poliţiei, a CNA-ului şi a câtorva procurori şi judecători. Dar trebuie să avem o abordare sistemică şi noi nu putem să mergem cu mănuşile albe”, a declarat presei Dorin Recean.
Declarația premierului de la Chișinău vine după ce preşedinta Maia Sandu a anunţat că Guvernul şi Parlamentul vor veni cu un plan care să prevadă examinarea prioritară și rapidă a dosarelor care vizează corupţia politică şi cumpărarea de voturi.
Recentele alegeri prezidenţiale, dar și referendumul privind direcția pro europeană a țării, au avut loc într-o atmosferă tensionată de acuzații de interferență a Rusiei în procesele electorale.
Autoritățile de la Chișinău au declarat că organizaţia ilegală a oligarhului fugar Ilan Şor a dus o campanie de corupere electorală și de cumpărare de voturi care să influențeze rezultatele celor două scrutine.
Astfel, organizaţia „Şor” ar mobilizat și plătit peste 130.000 de persoane pentru a influenţa votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească aflată sub sancțiuni internaționale.
Schema care a asigurat deschiderea a conturilor bancare la PSB Bank pentru cetăţenii Republicii Moldova a fost elaborată de serviciile speciale ruseşti, potrivit anchetatorilor de la Chișinău.
După alegerile din 20 octombrie, preşedinta Maia Sandu a afirmat că Rep. Moldova s-a confruntat „cu un atac fără precedent asupra libertăţii şi democraţiei” şi a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forţe străine, au atacat ţara cu zeci de milioane de euro, minciuni şi propagandă”.
Maia Sandu a precizat că sunt probe şi informaţii că ţinta grupării criminale a fost să cumpere 300.000 de voturi.
Președinta, care a câștigat un al doilea mandat, a mai spus că sistemul judiciar din Moldova a eșuat în ultimii ani să ducă la bun sfârșit marile dosare de corupție.
„Dacă Justiţia nu se trezeşte în ultimul ceas şi închide ochii la vânzarea ţării, viitorul Moldovei pentru decenii este în pericol”, a avertizat Maia Sandu.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.