Linkuri accesibilitate

Teoria votului util. PNL & USR și-ar dori un vot anti-PSD și AUR, însă doar dacă e pentru candidatul propriu


Nicolae Ciucă, Elena Lasconi și Nicușor Dan au eșuat în coagularea unui pol de dreapta. Acum fac apel la votul util.
Nicolae Ciucă, Elena Lasconi și Nicușor Dan au eșuat în coagularea unui pol de dreapta. Acum fac apel la votul util.

Peisajul politic dinaintea primului tur al prezidențialelor este bulversant pentru mulți alegători de centru-dreapta, care pur și simplu nu știu unde este „răul cel mai mic” și către cine să-și direcționeze „votul util”. Sondajele nu-i ajută pentru că dau cifre contradictorii.

Una dintre temele majore ale ultimei săptămâni de campanie a fost cea a „votului util”, în fapt o încercare a partidelor de centru-dreapta de a-și convinge contracandidații să se retragă din cursă pentru a nu risipi votul.

Declarativ, scopul este acela de a împiedica intrarea liderului partidului suveranist AUR, George Simion, în turul al doilea de scrutin, ceea ce ar facilita o victorie a lui Marcel Ciolacu de tipul celei din 2000 dintre Ion Iliescu și extremistul Corneliu Vadim Tudor (PRM).

Liberalii în special au acuzat un blat între PSD și AUR, așa numitul „plan Hrebenciuc”, cu scopul a-l propulsa pe Simion în turul doi.

Marcel Ciolacu este sigur că va ajunge în finala prezidențialelor, bazându-se că are în spate cel mai puternic partid din România, PSD.

Din plutonul doi al aspiranților fac parte patru candidați.

George Simion (AUR), Nicolae Ciucă (PNL), Elena Lasconi (USR) și Mircea Geoană (independent) se află practic umăr la umăr, fiind despărțiți de doar câteva procente, după cum arată majoritatea sondajelor de opinie.

Oricare dintre ei ar putea accede în turul al doilea de scrutin, dar Nicolae Ciucă și Elena Lasconi susțin că trebuie împiedicat cu orice preț George Simion.

Însă electoratul lor se canibalizează, de aceea aici funcționează teoria „răului cel mai mic”, spune pentru Europa Liberă analistul și sociologul Ovidiu Voicu.

Mă duc să-l votez pe cel care e mai bine plasat dintre cei doi ca să nu iasă Simion sau ca să iasă cineva care poate să-l bată pe Ciolacu, deci votez răul cel mai mic”.

Liderul partidului suveranist AUR are șanse să intre în turul doi de scrutin.
Liderul partidului suveranist AUR are șanse să intre în turul doi de scrutin.

Cum s-a ales praful de polul de dreapta

Discuțiile despre crearea unui „pol de dreapta” nu sunt noi, dar au părut neserioase, presărate fiind cu injurii și acuze reciproce, sau cu ultimatumuri. Din informațiile Europei Libere nu au existat niște negocieri în adevăratul sens al cuvântului între liderii PNL și USR.

„Discuțiile au fost tardive, partidele apucaseră deja să-și nominalizeze candidații la prezidențiale, totul s-a redus la a-l convinge pe celălalt să se retragă din cursă, ceea ce era ilogic pentru că și-ar fi îngropat partidele”, spune pentru Europa Liberă o sursă din PNL.

Profesorul și analistul Cristian Pîrvulescu susține că „disperarea votului util” arată divizarea forțelor politice anti-PSD.

„Ei sunt divizați pentru că niciuna dintre părți nu a găsit elemente suficiente pentru consens și dialog. Câtă vreme își vor face permanent reproșuri, va fi foarte dificil. Au făcut calcule greșite de la început, în special liberalii, pentru că ei au calculat nerealist șansele candidatului lor”, ne declară profesorul Pîrvulescu.

Debatere electorală la care au participat Elena Lasconi și George Simion, alături de alți candidați. Au absentat Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.
Debatere electorală la care au participat Elena Lasconi și George Simion, alături de alți candidați. Au absentat Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă.

Vot util, dar pentru mine

Lucrurile s-au precipitat după ce sondajele de opinie au început să arate o cursă strânsă în trei – Simion, Lasconi, Ciucă.

Apelurile la retragere și la votul util s-au întețit, ba chiar Elena Lasconi a propus PNL realizarea a trei sondaje de către trei institute diferite care să determine care este candidatul cel mai bine plasat. PNL a refuzat, bazându-se pe propriile sondaje.

Ilie Bolojan, al cărui nume este vehiculat pentru funcția de premier de către principalii candidați, a făcut acum o săptămână un apel către Nicolae Ciucă, Mircea Geoană şi Elena Lasconi să se înțeleagă.

Trebuie să găsească o soluţie în al unsprezecelea ceas, în aceste zile, să nu fragmentăm voturile pentru modernizarea României.
Ilie Bolojan, fost primar Oradea

„Vă rog să vă gândiţi, că cei care nu se gândesc la istorie, riscă să repete nişte greşeli. Şi 2000 este destul de aproape şi nu va mai conta cine va fi pe locul trei, patru sau cinci”,a spus Ilie Bolojan.

Doar că votul util la care se referă Ilie Bolojan, era un vot „pentru PNL şi pentru valorile liberale”.

Cu doar două zile înainte de alegeri, Nicolae Ciucă a lansat un nou apel pentru „votul util”, deși admite că retragerea vreunuia dintre candidați din cursă este imposibilă.

„Fac din nou apel la toţi cei care înţeleg relevanţa votului util, atât din partea partidului USR, cât şi din partea celorlalte partide de centru-dreapta care pot să înţeleagă ceea ce va fi ca o consecinţă, ca un efect pentru România ca în turul doi să intre Marcel Ciolacu şi George Simion”, a declarat Nicolae Ciucă la Antena 3.

Evident, votul util trebuia să se îndrepte către el.

Apeluri similare a făcut și Elena Lasconi, dar singurul răspuns concret primit a fost cel al lui Ludovic Orban, liderul Forța Dreptei, care și-a anunțat retragerea din cursă în favoarea ei. Gestul lui Orban nu a fost însă urmat de altele similare.

Dintre partidele mici, care nu au propriul candidat la prezidențiale, doar REPER, partid înființat de Dacian Cioloș, și-a anunțat susținerea pentru Elena Lasconi.

Partidul DREPT, înființat de Vlad Gheorghe, plecat din USR, nu a comunicat nimic până în acest moment, dar pare mai înclinat să-l susțină pe Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciucă ar vrea să fie beneficiarul unui vot util din partea electoratului de centru-dreapta pentru a putea intra în turul doi.
Nicolae Ciucă ar vrea să fie beneficiarul unui vot util din partea electoratului de centru-dreapta pentru a putea intra în turul doi.

A avut succes apelul la votul util?

O parte dintre alegătorii de centru-dreapta înțeleg necesitatea votului util pentru a împiedica intrarea lui George Simion în turul doi.

Pe de altă parte, acești alegători ar vrea să impună în finală un candidat din zona aceasta, în speranța că va câștiga alegerile în confruntarea cu reprezentantul PSD, așa cum s-a întâmplat la alte alegeri prezidențiale.

Dar chiar și așa, înțelegând rațiunea votului util, cât de probabil este ca acest electorat să-și schimbe opțiunea de vot? Sau alegătorii nehotărâți, al căror număr depășește 15% potrivit unor sondaje de opinie, să ia o decizie în urma apelurilor la votul util? Și, mai ales, în funcție de ce criterii?

Profesorul și analistul Cristian Pîrvulescu spune pentru Europa Liberă că mesajele pentru votul util ar putea să aibă impact în special asupra celor nehotărâți, simpatizanți sau nu ai unui partid, și mai puțin asupra celor care și-au format deja o opțiune de vot.

Pârvulescu declară că impactul acestor mesaje ar putea să fie unul important, dar nu e clar dacă va fi suficient pentru a împiedica intrarea în turul doi a lui George Simion, deși sondajele arată o oarecare creștere a Elenei Lasconi și a lui Nicolae Ciucă.

Votul util este votul pentru răul cel mai mic
Profesorul și analistul Cristian Pîrvulescu

„Aceste apeluri au avut rolul de a-i îndrepta mai degrabă pe nehotărâți, nu pe cei hotărâți la care e greu ca teoria votului util să funcționeze. Liberalul hotărât să voteze PNL; va vota PNL, până la capăt. Un simpatizant liberal, dar totuși nehotărât, își poate da votul către Elena Lasconi pentru a fi sigur că votul nu se risipește. Și invers”.

Analistul politic Ovidiu Voicu este însă de altă părere, susține că teoria votului util se aplică doar votanților care au deja o opțiune, nu nehotărâților.

„Votul util nu se aplică la nehotărâți, ci la simpatizanții unor candidați care au o opțiune și trebuie convinși să-și schimbe opinia în favoarea unui candidat cu șanse mai mari.

Apelurile la votul util sunt mai degrabă să motiveze propriul public,
Analistul politic Ovidiu Voicu

Pentru nehotărâți trebuie să dovedești că ești cea mai bună opțiune într-un sens sau altul. Nu poți să vinzi un vot călduț, nu sunt nici bun, dar nu sunt nici prost, de aceea mi se pare că nu funcționează”, ne spune Ovidiu Voicu.

Pe de altă parte, există și o altă rațiune a votului util, care pleacă de la ideea că PNL și PSD vor fi împreună la guvernare după alegeri și că opoziția va fi foarte slabă.

„Acest mastodont PSD-PNL, probabil și cu UDMR, are nevoie de o opoziție pentru a nu ajunge ca pe vremea lui Adrian Năstase”, a declarat Traian Băsescu.

Chiar dacă acum Nicolae Ciucă încearcă să justifice în fel și chip alianța cu PSD și rămânerea în continuare la guvernare alături de social-democrații lui Marcel Ciolacu și spune că „nu a fost ușor, nu a fost plăcut”, promisiunea unei „alianțe de dreapta care să stabilizeze țara”, ar putea fi doar un exercițiu electoral.

„Unii alegători de centru dreapta se pot gândi că după alegeri tot PSD și PNL vor guverna împreună și atunci vor să-și dea votul unui candidat care să facă opoziție în adevăratul sens al cuvântului”, explică Ovidiu Voicu.

Sondajele aiuritoare

Sondajele de opinie apărute în ultimele două săptămâni de campanie dau rezultate foarte diferite în ce privește așa-numitul pluton doi al candidaților cu șanse să intre în finala prezidențială.

Practic, ierarhia variază de la un sondaj la altul, chiar dacă e vorba de 1 până la 5 procente.

În aceste condiții este foarte greu pentru un alegător care rezonează la apelul votului util să-și formeze o opinie sau chiar să-și schimbe opțiunea de vot. Nu e clar că dacă îți schimbi opțiunea rezolvi ceva, spune pentru Europa Liberă analistul Ovidiu Voicu,

„Situația actuală din sondaje nu ajută teoria votului util. Adică nu e clar că schimbându-ți opțiunea chiar rezolvi ceva. Majoritatea sondajelor dau 3-4 candidați foarte aproape de locul doi și atunci te întrebi ce sens are să-mi schimb eu opțiunea din moment ce ar putea chiar candidatul meu să fie pe primul loc. Lucrul acesta bulversează potențialul votant”, ne spune Ovidiu Voicu.

Ceea ce ar putea să funcționeze cu aceste mesaje ale votului ar fi atragerea potențialilor votanți ai lui Mircea Geoană care „este în cădere liberă” spre Elena Lasconi sau Nicolae Ciucă, afirmă analistul.

Profesorul Cristian Pârvulescu susține și el că „sondajele bulversează”, dar că un alegător care vrea să-și dea votul în mod informat se „uită la rezultatele pe care diversele institute de sondare le-au dat în alegerile din vară și își poate face o idee despre seriozitatea lor”.

Într-adevăr, la alegerile locale și europarlamentare de anul acesta foarte multe case de sondare au dat cifre care au fost flagrant contrazise de rezultate, așa cum a arătat Europa Liberă.

Uneori aceste diferențe au mers și până la 20% în cazul alegerilor din București. Cu excepția unui singur sondaj, absolut toate celelalte au avut erori care au depășit cu mult marja de 3%.

Calcule pentru utilitatea „votului util”

Plecând de la sondajele de opinie existente pe piață, alegătorii de centru-dreapta au doar două variante pentru primul tur de scrutin dacă doresc să-și folosească util votul.

Varianta 1 – Vot util pentru Nicolae Ciucă

Chiar dacă liderul PNL nu este plasat în toate sondajele pe o poziție care să-i permită să intre în turul doi, o bună mobilizare a primarilor și a activului de partid ar putea acoperi această diferență.

Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă

Dacă ar capta voturi de la Mircea Geoană și Elena Lasconi în baza teoriei votului util, atunci șansele lui de a intra în turul al doilea în locul lui George Simion ar crește considerabil.

Pe cale de contagiune ar crește și scorul PNL la alegerile parlamentare de peste o săptămână.

Rămâne însă o întrebare dacă în turul doi al prezidențialelor Nicolae Ciucă ar putea benefica de un vot anti-PSD, deci de o mobilizare a electoratului de centru- dreapta în favoarea lui, așa cum s-a întâmplat în alte runde de alegeri în acești 35 de ani.

Continuarea guvernării alături de PSD ar putea constitui un impediment pentru o parte a acestui electorat, care nu înțelege genul acesta de compromis și nu are certitudinea că el nu se va repeta.

O necunoscută rămâne și cea a voturilor suveraniștilor, care ar putea înclina balanța. George Simion s-a poziționat ca antisistem, a avut ieșiri și critici apăsate față de PNL și Nicolae Ciucă. E probabil să nu existe o recomandare clară de vot în cazul unei finale Ciolacu-Ciucă.

Varianta 2 – Vot util pentru Elena Lasconi

Candidata USR este mai bine poziționată în sondajele de opinie decât Nicolae Ciucă, dar infrastructura partidului este modestă din cauza rezultatelor proaste obținute la alegerile locale din vară.

Elena Lasconi
Elena Lasconi

Elena Lasconi beneficiază însă de un curent de opinie favorabil, după cum arată sondajele de opinie, în pofida prestației considerate de mulți analiști nesatisfăcătoare din campanie.

Dacă ar beneficia de un vot util din partea unor alegători liberali (veniți poate și pe filiera Ludovic Orban, care și-a anunțat sprijinul pentru ea), dar și a unor alegători din zona Mircea Geoană, ar avea șanse să intre în turul al doilea de scrutin.

USR va fi beneficiarul direct în alegerile parlamentare din 1 decembrie.

Rămâne aceeași întrebare ca și în cazul lui Nicolae Ciucă, dacă va reuși să mobilizeze electoratul anti-PSD de partea ei, mai cu seamă că s-ar putea ca o parte a electoratului liberal să-l agreeze mai mult pe Marcel Ciolacu, dat fiind buna coabitare din ultimii doi ani cu PSD.

În ce privește electoratul suveranist, Elena Lasconi ar putea să aibă probleme în a obține voturi din zona aceasta. Chiar dacă George Simion este antisistem, componenta sa conservatoare și naționalistă va atârna greu în balanță.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG