Începând cu Elena Lasconi, lidera USR și candidată la președinție, premierul Marcel Ciolacu și, cu jumătate de gură, liderul PNL Nicolae Ciucă, toți și-au exprimat disponibilitatea de a-l pune pe Ilie Bolojan premier. O veritabilă competiție.
Nu există un salvator, există viziuni de dezvoltare puse în practică de echipe puternice, în mod responsabil și perseverent.Ilie Bolojan
În unele cazuri, Bolojan a aflat de la televizor de propunere, dar a făcut un pas în spate, declinând pe moment onoarea. Este stilul care l-a consacrat – mereu a rămas în afara jocurilor de putere de la București, acolo, la Oradea, oraș pe care a reușit să-l aducă la standarde europene.
Cu toate acestea, un pas spre politica mare tot face: deschide lista PNL Bihor pentru Senat, deci va fi la București majoritatea timpului. A spus chiar că are de gând să se implice în „politica națională și în politica partidului”.
O veste bună pentru unii, proastă pentru alții.
Bolojan, între Ciolacu și Ciucă
Nicolae Ciucă, șeful PNL, nu a spus explicit că îl dorește pe Ilie Bolojan, colegul său de partid, premier: „Noi, până în acest moment, nu am propus pe nimeni, au propus alţii şi toţi folosesc acelaşi nume, de aceea am spus că îmi este aşa de uşor”. Ușor și nu prea, pentru că o astfel de funcție pune sub semnul întrebării propria poziție a lui Ciucă în partid.
Totuși Nicolae Ciucă a spus că îl va propune premier pe Ilie Bolojan între cele două tururi de scrutin.
Printre acești „alții” care s-au repezit să-l anunțe pe Bolojan de care vorbește Ciucă se numără premierul Ciolacu, care a precizat nu o dată că dacă ajunge președinte vrea ca puterea să fie împărțită. Cum a dat în scris că PSD nu va face alianță cu AUR și nici nu va pune un premier de la acest partid suveranist, lui Ciolacu nu i-ar rămâne decât PNL. Partid pe care și l-ar dori aliat la guvernare după alegeri, așa cum a fost în ultimii trei ani.
Cât despre Ilie Bolojan, Ciolacu are o părere bună: „E un om care doreşte să facă reforme în România, un om care s-a arătat foarte aplicat în ceea ce priveşte administraţia locală la Bihor şi este un partener pe care eu mi l-aş dori, din funcţia de preşedinte al României”. Un mesaj cu bătaie lungă.
Colaborarea Președinte – Guvern va fi de bun augur și va asigura coerența unor măsuri, dar greul reformelor va fi dus de Guvern.Ilie Bolojan
Imaginea lui Bolojan în spațiul public este una bună. Administrator care a livrat la Oradea, devenită unul dintre puținele proiecte de succes din România, neimplicat în scandaluri politice sau de corupție și fără probleme de integritate – așa că nu este de mirare că Ciolacu, Lasconi și Ciucă încearcă să se lipească electoral de această imagine.
Dincolo însă de asta, lucrurile sunt mai complicate. Ilie Bolojan poate ajunge premier doar în două varinate: dacă Nicolae Ciucă pierde alegerile și dacă Marcel Ciolacu se ține de cuvânt.
1. Bolojan premier doar dacă Ciucă pierde alegerile
Dacă Ciucă pierde alegerile, va fi înlăturat de la șefia PNL mult mai repede decât își imaginează azi, cred analiștii. Este cutuma partidului să-și sacrifice liderii înfrânți, moment în care se va declanșa lupta pentru putere.
Singurul personaj de care se pot agăța liberali este Ilie Bolojan, care are șanse mari să preia conducerea PNL în cazul eșecului în alegeri. Ciucă știe și el asta, de aici și răspunsul evaziv în ce-l privește pe Bolojan.
Dacă Ciucă câștigă alegerile și ajunge președinte, tot Ilie Bolojan ar putea fi favorit în cărți să preia PNL, deși mulți se vor prezenta la apel, începând cu Lucian Bode și Rareș Bogdan, ambii membri în conducerea partidului.
Acceptarea unei funcții fără să ai autoritatea necesară duce în general la eșec.Ilie Bolojan
Dar în această situație sunt puține șanse ca Bolojan să ajungă premier. Motivul este simplu: PNL nu va avea probabil altă formulă de guvernare decât cea cu PSD, care va fi partidul majoritar în parlament, potrivit sondajelor, deci va da premierul.
În plus, ce este valabil pentru Ciolacu, ar trebui să fie și pentru Ciucă: puterea se împarte.
2. Ciolacu, lovitură pentru Ciucă
Declarația lui Marcel Ciolacu referitoare la Bolojan l-a avut ca țintă directă pe Nicolae Ciucă, relațiile dintre cei doi fiind proaste.
A crea așteptări nerealiste va duce la tensiuni sociale în anii următori.Ilie Bolojan
Mesajul este clar: Ciucă nu va câștiga alegerile și nu va ajunge nici premier: îl prefer pe Bolojan. Normal, din moment ce Nicolae Ciucă a dat în scris că PNL nu va face alianță cu PSD atâta vreme cât el va fi liderul partidului.
Altfel spus, dacă PNL vrea la guvernare cu PSD, Ciucă nu va mai fi nici măcar partener de dialog, darămite premier. Marcel Ciolacu mizează că între o guvernare cu PSD și Ciucă, PNL va alege prima variantă. Bonus, Bolojan premier.
Surse din PSD spun pentru Europa Liberă că s-a discutat în cercuri închise această variantă și că mulți lideri social-democrați sunt convinși că liberalii vor intra la guvernare și că formula Bolojan premier este una avantajoasă pentru PSD.
Marcel Ciolacu mai are un interes în numirea unui premier liberal de tipul lui Ilie Bolojan: după alegeri urmează o perioadă economică grea, cel mai probabil cu măriri de taxe și impozite și cu reformele asumate prin PNRR și planul fiscal trimis recent de guvern la Bruxelles.
Practic, perioada post alegeri va fi marcată de măsuri nepopulare, printre care și reduceri de cheltuieli și concedieri în sectorul bugetar, care vor avea un cost politic.
Pentru PSD ar fi bine ca acest cost politic să fie plătit de un premier PNL, mai ales de unul care s-a făcut cunoscut pentru duritatea unor tăieri de posturi în administrația de la Oradea.
Condițiile lui Bolojan
La recenta întrunire a liberalilor de la Sinaia, când Nicolae Ciucă și-a lansat programul de guvernare, Ilie Bolojan a fost extrem de critic.
A vorbit despre necesitatea unor reforme severe în administrație, despre deficitul nesustenabil și „arieratele iresponsabile” ale primarilor. A avut un discurs de premier, dar unul care nu a fost prea plăcut urechilor unora din auditoriu.
Ilie Bolojan a scris miercuri o postare pe pagina sa de Facebook, în care explică în 10 puncte condițiile în care ar putea accepta să devină premier.
„SOLUȚII, NU SALVATORI”
1. Niciun partid nu va avea majoritate. Foarte probabil, vom avea o coaliție de guvernare.
2. Coaliția ce se va forma după alegeri va propune premierul. Președintele ales va putea influența formarea coaliției.
3. Pentru a putea face propuneri, un partid trebuie să fie în coaliție și să obțină un scor relevant. Cu cât sprijinul pentru un partid este mai mare, cu atât mai mult politicile lui ar putea prevala în programul coaliției.
4. Cei vizați nu sunt puși „în vitrină” conjunctural sau „pe surse”, ci sunt desemnați prin proceduri interne, bine stabilite, ale partidelor.
5. Noul guvern va avea un mandat dificil, corecțiile bugetare fiind inevitabile. Pentru a reuși, va fi nevoie de susținere și de miniștri cu autoritate.
6. Colaborarea Președinte – Guvern va fi de bun augur și va asigura coerența unor măsuri, dar greul reformelor va fi dus de Guvern.
7. Forțele politice responsabile ar trebui să abordeze problemele reale și în campania electorală, altfel votul de protest va prevala. Iar a crea așteptări nerealiste va duce la tensiuni sociale în anii următori.
8. Autoritatea și experiența nu sunt date de altcineva, iar acceptarea unei funcții fără să ai autoritatea necesară duce în general la eșec.
9. Nu există un salvator, există viziuni de dezvoltare puse în practică de echipe puternice, în mod responsabil și perseverent.
10. Un om cu adevărat responsabil își cunoaște limitele și posibilitățile și nu se lasă influențat de iluzii, rămânând ancorat în realitate.
PS: Fac aceste precizări având în vedere discuțiile din această perioadă”.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.