Linkuri accesibilitate

Parlamentarii georgieni l-au ales președinte pe liderul antioccidental Mikheil Kavelashvili, printr-un vot indirect boicotat de opoziție


Mikheil Kavelashvili, președintele partidului „Visul Georgian”, a fost ales de parlament drept președintele Georgiei.
Mikheil Kavelashvili, președintele partidului „Visul Georgian”, a fost ales de parlament drept președintele Georgiei.

Parlamentarii georgieni l-au ales sâmbătă pe Mikheil Kavelashvili, un critic dur al Occidentului, ca noul președinte al țării, stabilind să o înlocuiască pe președinta pro-occidentală pe fondul protestelor majore declanșate de decizia guvernului, de luna trecută, de a opri discuțiile de aderare a țării la Uniunea Europeană.

Mikheil Kavelashvili a fost declarat câștigător de către Comitetul Electoral Central din Georgia al alegerilor prezidențiale indirect, după ce a primit 224 de voturi din 225 de delegați prezenți.

Un colegiu electoral dominat de partidul „Visul Georgian”, aflat la guvernare, l-a numit pe fostul lider de extremă-dreapta Mikheil Kavelashvili în funcția de președinte pe 14 decembrie, în urma unui proces electoral disputat despre care actualul președinte și opoziția țării spun că a fost fraudat.

Kavelashvili, singurul candidat pentru postul de președinte, a fost ales prin votul indirect în parlament. Bărbatul de 53 de ani este cunoscut pentru diatribele sale vehemente anti-Occidentale și pentru opoziția față de drepturile LGBTQ.

Kavelashvili o va înlocui apoi pe președinta Salome Zurabishvili, care s-a alăturat protestatarilor pro-europeni care au ieșit în stradă în toată țara în demonstrații la scară largă în fiecare zi de mai bine de două săptămâni.

Zurabishvili, care a fost un ghimpe pentru partidul de guvernământ și a criticat „Visul Georgian” pentru atitudinea sa din ce în ce mai autoritară, a declarat că va refuza să părăsească funcția după ce succesorul său va fi inaugurat pe 29 decembrie.

„Ceea ce se va întâmpla mâine în parlament este o parodie – va fi un eveniment complet lipsit de legitimitate, neconstituțional și ilegitim”, a declarat Zurabishvili la o conferință de presă din 13 decembrie.

Ea a spus anterior că alegerile au fost manipulate cu ajutorul Rusiei.

„Suntem martori și victime ale unei operațiuni speciale rusești, o formă modernă de război hibrid împotriva poporului georgian”, a declarat bărbatul de 72 de ani după alegerile parlamentare din octombrie.

Între timp, parlamentarii de opoziție din țara caucazină au refuzat să recunoască rezultatul alegerilor parlamentare, susținând că „Visul Georgian” a trucat votul pentru a se agăța de putere și boicotează parlamentul.

Criza politică a izbucnit după ce Georgian Dream a revendicat victoria în alegeri și s-a intensificat după decizia sa de luna trecută de a amâna negocierile privind aderarea Georgiei la Uniunea Europeană.

Autoritățile au răspuns violent la marile demonstrații, arestând sute de oameni în ultimele două săptămâni. Un alt miting a avut loc la Tbilisi pe 13 decembrie și sunt așteptate mai multe tulburări pe 14 decembrie.

Violența împotriva opoziției și a jurnaliștilor a atras condamnări din partea Statelor Unite și a Uniunii Europene.

Departamentul de Stat al SUA a impus pe 12 decembrie mai multe restricții privind vizele oficialilor georgieni pentru „subminarea democrației” în Georgia. Mișcarea va afecta aproximativ 20 de persoane care servesc în funcții guvernamentale, a spus departamentul într-o declarație fără a le numi.

„Ne angajăm să ne asigurăm că înalții oficiali responsabili sau complici la subminarea democrației vor fi supuși restricțiilor privind vizele”, se arată în declarație.

Declarația SUA a reiterat că Washingtonul „condamnă cu fermitate violența continuă, brutală și nejustificată a partidului Visul Georgian împotriva cetățenilor georgieni, inclusiv a protestatarilor, a membrilor presei, a activiștilor pentru drepturile omului și a personalităților din opoziție”.

Pe 12 decembrie, președintele Emmanuel Macron a reiterat sprijinul Franței față de aspirațiile UE ale Georgiei și și-a exprimat solidaritatea față de protestatari.

„Aș dori să reiterez sprijinul nostru deplin pentru calea europeană a Georgiei și pentru apărătorii democrației”, a declarat Macron la o conferință de presă cu premierul polonez Donald Tusk la Varșovia.

De asemenea, el și-a exprimat îngrijorarea pentru „reprimarea tinerilor, declarațiile tulburătoare ale șefului guvernului și, în esență, trădarea drumului european atât de repede după alegeri”.

Aflat la putere din 2012, partidul „Visul Georgian” a fost fondat de miliardarul prietenos cu Rusia și fostul prim-ministru Bidzina Ivanishvili.

La începutul acestui an, „Visul Georgian” a promovat o așa-numită lege a agenților străini, modelată pe o lege rusă similară, folosită de Kremlin pentru a înăbuși opoziția politică și a reprima criticii.

Ce urmează pentru Georgia? Patru scenarii posibile: De la alegeri anticipate la proteste mai ample
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

XS
SM
MD
LG