Nika Gvaramia, liderul partidului Akhali sub umbrela Coaliției pentru Schimbare, a fost reținut pe 4 decembrie de poliție în timpul perchezițiilor autorităților la sediul partidelor de opoziție din Tbilisi și a fost lovit în mod repetat în stomac până când și-a pierdut cunoștința înainte de a fi târât nemișcat într-o mașină de poliție.
Avocatul lui Gvaramia, Dito Sadzaglișvili, a declarat pe 5 decembrie că sănătatea liderului opoziției este „satisfăcătoare”. Sadzaglișvili a spus că Gvaramia a fost arestat pentru „huliganism mărunt și nerespectarea ordinelor poliției” și că o audiere în instanță în cazul său ar trebui să aibă loc în termen de 48 de ore de la arestarea sa.
Un alt membru proeminent al Coaliției pentru Schimbare, activista Gela Khasaia, a fost, de asemenea, reținută în timpul operațiunii poliției.
Valul de represiune dezlănțuit de guvernul Visul Georgian împotriva protestatarilor a atras condamnări și sancțiuni internaționale.
Secretarul de stat american Antony Blinken a emis un avertisment sever către guvernul Visul Georgian, îndemnându-l „să înceteze tacticile sale represive, inclusiv utilizarea detenției arbitrare și a violenței fizice” în timp ce Tbilisi a fost zguduit de o a șasea zi de proteste în masă și intervenții violente ale poliției
„Statele Unite condamnă cu fermitate violența brutală și nejustificată a partidului Visul Georgian împotriva cetățenilor georgieni, protestatarilor, membrilor mass-mediei și figurilor opoziției”, a transmis Blinken într-un comunicat.
Antony Blinken a reafirmat „solidaritatea Statelor Unite cu poporul georgian și aspirațiile sale democratice”, avertizând că cei care încearcă să suprime dreptul la libertate al georgienilor „vor fi trași la răspundere”, inclusiv prin sancțiuni suplimentare.
Washingtonul a suspendat în iulie 95 de milioane de dolari în asistență pentru Georgia după ce parlamentul controlat de Visul Georgian a adoptat o legislație legată de agenții străini.
Criticii spun că a fost inspirată de o lege rusă similară folosită de Kremlin pentru a reprima disidența politică.
Pe 5 decembrie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că Kievul impune sancțiuni asupra a 19 persoane georgiene.
Decizia lui Zelenski a venit după ce cele trei state baltice au anunțat pe 2 decembrie sancțiuni comune împotriva a 11 georgieni.
Lista îi include pe miliardarul Bidzina Ivanișvili, fondatorul partidului Visul Georgian, prim-ministrul Irakli Kobahidze, șeful Serviciului de Securitate al Statului Grigol Liluașvili, ministrul de interne Vakhtang Gomelauri, primarul orașului Tbilisi, Kaha Kaladze, și o serie de judecători și parlamentari.
În ciuda protestelor în creștere, premierul Kobahidze a refuzat să dea înapoi și a amenințat că îi va pedepsi pe oponenții politici, pe care îi acuză că se află în spatele violențelor care au avut loc la proteste.
Avocatul Poporului din Georgia a acuzat poliția că a torturat protestatarii pro-UE. Levan Ioseliani, al cărui rol este de a apăra drepturile cetățenilor, a declarat că el și oficialii săi au văzut oameni supuși „celui mai dur tratament" din partea poliției.
Președinta proeuropeană a Georgiei, Salome Zurabișvili, care a luat partea protestatarilor, a declarat că mulți ditre manifestanții arestați au răni la cap și pe față. Mulți dintre ei au fost supuși unor bătăi sistematice, a mai spun președinta.
Georgia a fost aruncată în cel mai recent val de proteste după ce partidul de guvernământ Visul Georgian a decis să suspende negocierile de aderare la UE.
Prim-ministrul Kobahidze a spus că Georgia este pregătită pentru discuții, „dar numai cu demnitate și dreptate și fără șantaj”.
Georgia a primit statutul de candidat la UE în decembrie 2023, dar relațiile cu Bruxelles-ul s-au înrăutățit în ultimele luni, începând cu adoptarea unei legi a „agenților străini” în stil rusesc.
Criticii spun că legea amenință mass-media și grupurile societății civile pe care le acuză că servesc puteri externe.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.