ACTUALIZARE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a confirmat în premieră, într-un interviu acordat, vineri, agenției Reuters, că trupele ucrainene au lansat o nou ofensivă, joi, avansând 2.5 kilometri în regiunea Kursk.
Liderul de la Kiev a mai spus că mii de militari nord-coreeni care luptă de partea Rusiei participă din nou activ împotriva trupelor ucrainene din Kursk, după o pază de câteva săptămâni.
Săptămâna următoare, guvernul de la Kiev ar urma să lanseze o campanie de recrutare în armată - pe bază de contract (plătit) - tineri cu vârsta între 18-24 de ani pentru a reduce deficitul de forțe de luptă. Volodimir Zelenski a evitat să spună câți oameni estimează că se vor înscrie.
ȘTIREA INIȚIALĂ
Ministerul rus al Apărării a transmis că trupe și vehicule blindate ucrainene au lansat opt valuri de atacuri în apropierea satelor Ulanok și Cherkasskaia Konopelka, transmite AFP.
Așezările se află sub control rusesc, susțin oficialii militari ruși care mai afirmă că forțele ucrainene au suferit pierderi grele, inclusiv peste 200 de militari și zeci de vehicule.
Afirmațiile ministerului rus al Apărării nu au putut fi verificate independent.
Statul Major al Armatei ucrainene a făcut doar o scurtă referire la activitatea militară din regiunea Kursk într-un raport, care a menționat cinci ciocniri în regiune.
Blogurile militare ucrainene neoficiale au transmis că armata Kievului a obținut unele câștiguri limitate în pozițiile tactice și nu au comentat rapoartele Moscovei despre presupusele pierderi ale armatei ucrainene.
Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) transmite că pe 6 februarie 2025, forțele ucrainene au lansat o serie de atacuri mecanizate la nivel de batalion în regiunea Kursk, avansând până la 5 km în spatele liniilor rusești, în sud-estul orașului Sudja. Unități ucrainene au capturat mai multe localități, inclusiv Kolmakov și Fanaseyevka.
Evaluarea ISW mai arată că avansurile ucrainene din Kursk ar putea amenința forțele ruse care atacă localitatea Guievo din Kursk și ar putea îmbunătăți liniile de aprovizionare ucrainene.
Șase luni de la incursiunea ucraineană în Kursk
Într-un discurs video din 6 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a marcat aniversarea a șase luni de la incursiunea surprinzătoare din Kursk, dar nu a menționat o contraofensivă.
Zelenski a spus în schimb că incursiunea „a adus războiul acasă pentru ruși, astfel încât aceștia să poată simți exact ce este războiul. Și o simt”.
„În timpul operațiunii, forțele ucrainene au capturat 909 militari ruși, completând semnificativ fondul de schimb. (...) Acest lucru a făcut posibilă aducerea acasă a sute de apărători ucraineni care au fost deținuți în închisorile rusești”, a transmis armata ucraineană într-un comunicat.
Miercuri, fiecare parte a eliberat 150 de soldați capturați în ultimul schimb de prizonieri.
În șase luni de lupte în regiunea Kursk, pierderile armatei ruse au ajuns la aproape 40.000 de oameni, dintre care 16.000 de soldați au fost uciși, a susținut joi Statul Major General al forțelor armate ucrainene.
Teritoriul controlat de Ucraina în Kursk s-a redus semnificativ de la incursiunea din 6 august, dar este în continuare considerat de autoritățile de la Kiev drept monedă de schimb în viitoare negocieri de pace.
Forțele ucrainene controlează încă zeci de așezări în care încă trăiesc aproximativ 2.000 de civili ruși. Rusia controlează aproximativ 20% din teritoriul Ucrainei la aproape trei ani de la izbucnirea războiului, pe 24 februarie 2022.
Kievul, de acord cu un posibil cordon umanitar în Kursk
Autoritățile din Ucraina au transmis că sunt gata să deschidă, la solicitarea Moscovei, un coridor umanitar. Acesta ar permite sutelor de civili ruși care trăiesc în zonele de frontieră ocupate să ajungă pe teritoriul controlat de Rusia.
„Suntem gata să deschidem un coridor umanitar din regiunea Kursk până în adâncurile Rusiei, ca răspuns la o cerere oficială a Federației Ruse”, arată o declarație a biroului președintelui Volodimir Zelenski pentru AFP.
„Se pare că rușii nu doresc un astfel de coridor umanitar”, comentează președinția, acuzând Moscova de „indiferență” față de soarta propriilor cetățeni.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.