„În ceea ce privește discuțiile, [Trump] îmi cunoaște gândurile”, a spus joi președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, după ce Donald Trump a făcut primii pași pentru încheierea unui acord de pace și a discutat cu Vladimir Putin, pe 12 februarie.
Președintele ucrainean a menționat că, în baza discuțiilor cu Donald Trump, consideră că nu Rusia și Putin reprezintă o prioritate pentru președintele american, ci Ucraina.
„Sunt încrezător că Ucraina este o prioritate. Avem un război, iar Putin este împotriva noastră. Și [Trump] știe asta. El a spus, totuși, că vrea să vorbească, că vrea [să vorbească cu] doi președinți deodată”, a mai spus Zelenski, într-un răspuns pentru corespondentul Current Time.
Zelenski a spus că a discutat de trei ori cu Trump, iar faptul că liderul american l-a sunat mai întâi pe Putin „nu cred că indică faptul că Rusia a fost o prioritate [pentru el]”.
„Cu toate acestea, acest lucru a fost neplăcut pentru mulți. Știți cum reacționează societatea ucraineană, noi toți, precum și europenii, la acest lucru”, a subliniat președintele Ucrainei.
Aceasta a fost o idee împărtășită și de șefa diplomației Uniunii Europene. Kaja Kallas a declarat joi că „orice acord pe la spatele nostru nu va funcționa”.
Și premierul britanic Keir Starmer a afirmat că este necesară includerea Ucrainei în negocierile de pace.
„Nu pot exista negocieri în jurul Ucrainei fără ca Ucraina să se afle în centrul acestora”, a spus Starmer, menționând că este foarte important ca Ucraina să fie „în cea mai puternică poziție posibilă”, fie că este vorba de discuții, fie că este vorba de continuarea luptelor.
Președintele ucrainean a discutat și cu premierul polonez Donald Tusk, după ce au apărut temerile că Ucraina ar putea fi lasă în afara negocierilor.
„Am discutat despre condițiile necesare pentru o pace durabilă și reală în Ucraina și am convenit că nicio negociere cu Putin nu poate începe fără o poziție unită din partea Ucrainei, Europei și SUA”, a spus Zelenski.
„L-am informat pe prim-ministru cu privire la conversația mea cu președintele Trump și am discutat mesajele-cheie și necesitatea de a coordona pozițiile tuturor europenilor pentru a obține rezultate pozitive pentru întreaga Europă.”
El a reluat ideea că aderarea Ucrainei la NATO „ar fi cea mai rentabilă” pentru partenerii Kievului.
„O altă garanție esențială o reprezintă investițiile serioase în industria de apărare a Ucrainei. De asemenea, i-am avertizat pe liderii mondiali să nu aibă încredere în afirmațiile lui Putin privind disponibilitatea de a pune capăt războiului”, a spus Zelenski.
Totodată, în declarațiile făcute joi pentru Current Time, Zelenski a dezvăluit că a vorbit „despre toate” cu președintele SUA, inclusiv „despre nord-coreeni”.
„A spus că a fost foarte impresionat de modul în care am reușit să construim un astfel de sistem de drone și o astfel de platformă tehnologică - aproximativ 2.000 de întreprinderi. Înțelege ce se întâmplă”, a spus liderul ucrainean.
„Întâlnirile dintre Ucraina și America sunt importante pentru noi. Numai după astfel de întâlniri, în cadrul cărora sunt schițate planuri privind modul de a-l opri pe Putin, cred că este corect să purtăm discuții cu rușii. De asemenea, cunoaștem semnalele de la europeni. Și ei cunosc punctul meu de vedere. Sunt convins că și europenii trebuie să fie prezenți la discuții. Pentru că facem parte din Europa și cu siguranță vom fi membri ai UE”, a spus liderul ucrainean.
În ceea ce privește furnizarea de minerale rare pentru furnizarea de sprijin militar american, o idee avansată de președintele Trump, Volodimir Zelenski a afirmat că „trebuie să începem să discutăm pragmatic despre cine ce a dat Ucrainei și cât”.
„Șeful Trezoreriei Statelor Unite a fost aici ieri. (...) America, desigur, ne-a ajutat foarte mult. Dar astăzi, 80 la sută din asistența pe care am primit-o am primit-o de la europeni și 20 la sută de la Statele Unite... America este, desigur, principalul donator dacă comparăm ajutorul său cu cel al țărilor separate. Și suntem foarte recunoscători pentru asta. Dar ar fi nedrept să comparăm ajutorul oferit de SUA cu cel oferit de UE.”
„Europenii sunt foarte îngrijorați că nu au văzut un semnal din partea SUA că au un loc la masa discuțiilor. Și eu sunt foarte interesat de prezența Europei la discuții.”
„Cel mai important lucru de prevenit este ca totul să decurgă conform planului lui Putin, care dorește ca discuțiile să fie bilaterale, doar între el și Statele Unite. Ca națiune independentă, pur și simplu nu putem accepta niciun acord [cu privire la Ucraina] fără noi”, a declarat Zelenski.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.