Linkuri accesibilitate

 
Creștere economică de numai 0,9%, față de 3,4% cât a luat în calcul Guvernul pentru bugetul din 2024

Creștere economică de numai 0,9%, față de 3,4% cât a luat în calcul Guvernul pentru bugetul din 2024


Fabrică de subansamble auto. Pitești, România. Fotografie Generică.
Fabrică de subansamble auto. Pitești, România. Fotografie Generică.

Economia României a crescut în 2024 cu 0,9%, de aproape patru ori mai puțin decât prognoza pe baza căreia Guvernul a calculat bugetul pentru 2024 și a prevăzut cheltuielile publice. Cu excepția anului 2020, când a izbucnit pandemia Covid, este cea mai slabă evoluție a economiei din ultimii 12 ani.

Creșterea economică de 0,9% estimată de Institutul Național de Statistică (INS)este cea reală, care elimină influența inflației.

Datele sunt apropiate de cele mai recente estimări ale Comisiei Naționale de Prognoză, care se aștepta la o creștere economică de 1%.

Creșterea economică înregistrată de estimarea INS este semnificativ sub nivelurile estimate recent de Comisia Europeană și Fondul Monetar internațional.

Comisia Europeană se aștepta în noiembrie 2024 ca majorarea PIB-ului real să încetinească semnificativ în 2024, la 1,4%.

Mai mult, în octombrie și Fondul Monetar Internațional (FMI) a redus puternic prognoza de creștere economică pentru România, la sub 1,9% în prognoza de toamnă, de la 2,8% în primăvară.

Literatura economică descrie care sunt riscurile unei creșteri economice mai mici decât cea prognozată de autorități:

  • Încasări fiscale mai mici pentru guvern care pot crește și deficitul bugetar față de cel prognozat. Bugetul de stat pentru 2024 a fost de la un deficit prognozat de 5% din PIB. Deficitul bugetar calculat pentru 2024 a fost de 8,6%.
  • Povară fiscală crescută. Pentru a compensa deficitul de venituri, guvernul ar putea fi nevoit să majoreze impozitele sau să reducă cheltuielile publice, măsuri care pot încetini și mai mult creșterea economică.
  • Creșterea șomajului. O economie în stagnare sau în declin poate determina companiile să își reducă activitatea sau să își închidă operațiunile, ceea ce poate conduce la concedieri.
  • Scăderea investițiilor. Investitorii interni și externi, pot deveni reticenți în a aloca capital într-o economie cu performanțe sub așteptări, ceea ce poate duce la o reducere a investițiilor străine directe și a celor locale.
  • Creșterea datoriei publice. Pentru a acoperi cheltuielile și a stimula economia, guvernul ar putea recurge la împrumuturi suplimentare, ceea ce ar duce la o creștere a datoriei publice și la posibile probleme pe termen lung.
  • Scăderea încrederii consumatorilor și a mediului de afaceri. O creștere economică sub așteptări poate diminua încrederea consumatorilor și a antreprenorilor, ceea ce poate duce la reducerea consumului și a investițiilor, amplificând astfel încetinirea economică.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG