„Începând cu anul 2023, nucleul de conducere al organizației Comandamentul Vlad Țepeș a lucrat intens la redactarea unui «Manifest» și a unui «Act Constitutiv» al Statului Major Militar Vlad Țepeș, în cadrul cărora au fost stabilite obiective”, spun procurorii de la Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
Iar obiectivele principale ar fi fost – conform referatului de arestare preventivă al celor șase persoane acuzate, joi, 6 martie 2025, de trădare – „ieșirea României din Alianța Nord–Atlantică, declararea neutralității şi încheierea unui tratat strategic cu Federația Rusă”.
Membrii grupării ar fi intenționat înlocuirea sistemului politic actual, declararea neutralității țării, adică ieșirea din NATO și Uniunea Europeană, naționalizarea resurselor naturale și a sistemului bancar, precum și crearea unui guvern format din membrii organizației.
Membrii rețelei, spun procurorii, aveau strânse legături cu Rusia. Avocatul Adrian Dinu Robertin și profesorul de limbi slave Marius Semeniuc ar fi fost în ianuarie 2025, la Moscova, pentru contacte. Adrian Robertin Dinu ar fi spus, într-o interceptare telefonică că „Geția a făcut-o la ordinul rușilor, nu e niciun secret”.
Vă reamitim, șase persoane au fost duse joi, pe 6 martie, la Curtea de Apel, cu propuneri de arestare preventivă/ arest la domiciliu, pentru acuzații grave: trădare și constituirea unui grup infracțional. Doi dintre ei au primit mandat de arestare pentru 30 de zile. Unul a fugit și este acum pe lista de căutați a Poliției Române. Ceilalți patru sunt, conform deciziei instanței, sub control judiciar pentru 60 de zile. În același dosar, au fost percheziții acasă la un general (r.) al Armatei Române, cunoscut pentru viziunile sale antioccidentale.
Principala modalitate de promovare a grupării a fost online - canal de YouTube dedicat, paginile de Facebook ale acuzaților, site-ul Opus Nostrum și Geția, diverși alți „vectori de propagandă pro-ruși ” din online.
Dosarul penal „Comandamentului Vlad Țepeș” a fost deschis pe 10 decembrie 2024, la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție - Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Structura Centrală, în urma unei sesizări primite de la Direcția Contrainformații și Securitate Militară din cadrul Direcției Generale de Informații a Apărării.
Spionii militari români au obținut date și informații care „au conturat suspiciunea că, în cursul anului 2023, prin coordonarea iniţială a colonelui Viktor Makovski, atașat militar în cadrul ambasadei ruse, şi ulterior a înlocuitorului acestuia, colonel Alexandr Ciuprina, respectiv a colonelui Evgheni Ignatiev, adjunct al ataşatului militar rus la Bucureşti, Ștefan Mateescu împreună cu Adrian-Robertin Dinu ar fi iniţiat grupul autointitulat Comandamentul Vlad Ţepeş”, spun, în referatul de arestare, procurorii DIICOT.
Ancheta a fost preluată de procurorii DIICOT, iar pe 5 martie 2025 au fost făcute primele percheziții și șase rețineri. Cu o zi înainte, pe 4 martie, Ministerul român de Externe declarase persoanae non gratae și anunțase expulzarea a doi dintre diplomații menționați în documentul serviciului de contraspionaj al armatei.
Vizita la Moscova și ce s-a întâmplat după
La sfârșitul luni ianuarie - între 25 ianuarie și 3 februarie 2025, Adrian Robertin Dinu și Marius Semeniuc ar fi mers la Moscova, via Istanbul, scrie în referatul de arestare preventivă prezentat de DIICOT la instanță și consultat de Europa Liberă.
Înainte cu o zi de plecare, spun procurorii DIICOT, Dinu s-ar fi întâlnit într-un restaurant din București cu adjunctul atașatului militar al Ambasadei Federației Ruse la București, Evgeni Ignatiev. Cei doi ar fi discutat timp de aproximativ 30 de minute.
Ajunși la Moscova, Dinu și Semeniuc s-ar fi întâlnit cu Petro Ghetsko și Igor Mashkov și, spun procurorii, i-ar fi plătit lui Ghetsko 5.000 de euro pentru a le facilita întâlniri și pentru traducere.
Petro Ghetsko este un cetățean ucrainean care a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Ucraina pentru acțiuni împotriva siguranței naționale și care a fugit în Rusia. El e președinte al Centrului Internațional „Matica Rusinov” (Matca Rutenilor) și s-a autoproclamat prim-ministru al așa-numitei „Republici Ruse Subcarpatice”, o entitate nerecunoscută pe teritoriul Ucrainei. Ucraina l-a dat în urmărire internațională.
Profesor de limbi slave, Mircea Semeniuc se prezintă drept director al Uniunii Rutenilor Subcarpatici din România (URSR), o organizație culturală fondată în anul 2000, care promovează cultura și identitatea ruteană în România. Pe profilul său de Facebook, el afișează steagul rutenilor și își scrie numele folosind alfabetul chirilic, evidențiind legătura cu această comunitate.
Adrian Robertin Dinu, de profesie avocat, este fondatorul Comandamentului Vlad Țepeș. El este principalul promotor al ideilor comandamentului Vlad Țepeș și autor al notificărilor trimise către toate instituțiile statului la începutul acestui an.
Despre Igor Mashok presa scrie că ar fi colonel al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Federației Ruse).
Dinu și Semeniuc ar fi plecat în capitala Rusiei cu un plan în zece puncte, „de interes imediat”, care trebuia prezentat persoanelor cu care urmau să intre în contact.
1. Comandamentul Vlad Țepeș a întreprins acțiuni de informare și conștientizare a populației despre problemele sistemului actual și despre alternativele posibile (articole în presă scrisă - Revista Certitudinea, Publicații ale ACMRR, Revista Rapsodia Sibiu, Rezervistul Sibian, Țară lancului, lubirea mea, Daco România Albă lulia, www.getia.ro, www.opusnostrum.ro, etc.)
2. Odată cu constituirea Statului Major Vlad Țepeș s-a creat și Comandamentul Vlad Țepeș pe întreg teritoriul patriei.
3. Se creează presiune socială pașnică prin toate sistemele de social media: Facebook, Telegram, WhatsApp, TikTok etc., aducând critici sistematice Euro- Atlantismului, globalizării, agresiunii nazismului sionist în România și viciile Uniunii Europene în comparație cu Euro-Asianismul, problemele bazinului Mării Negre și ale problemelor din Orientul Mijlociu.
4. Au fost infiltrate, în mod pașnic, în structurile de putere existente elemente favorabile programului Comandamentului Vlad Țepeș.
5. Comandamentul exercită presiuni permanente asupra Jandarmeriei și Poliției, în special pentru a-i conștientiza asupra gravității slujirii puterii în detrimentul slujirii poporului român. De asemenea, Comandamentul a purtat dialoguri cu Șeful Statului Major al Armatei pentru a întârzia orice intervenție militară alături de Ucraina.
6. În spațiul public politic, Comandamentul susține frontul politic patriotic și eliberat de influențele politice, sociale și economice ale globalistilor (implicit la mitingurile cu caracter economic și politic favorabile ridicării nivelului de trai și al nivelului de conștiință).
7. Comandamentul acordă o atenție deosebitã acelora dintre membrii din servicii care manifestă deschidere către mișcarea de trezire popularã, precum și în sprijinul revendicãrilor economice și politice ale populației.
8. Comandamentul a luat măsuri în vederea menținerii controlului asupra instituțiilor statului pentru momentul oportun, cu atenție specială vizând coloana a 5-a ONG/Soros.
9. În momentul în care condițiile social-politice permit/s-au maturizat, Comandamentul va organiza un miting de masă (minim 2 milioane de oameni) cu implicarea forțelor de care dispune pentru a impune voința maselor și schimbarea regimului.
10. Comandamentul dispune de toate elementele necesare preluării puterii (Guvern, Plan de dezvoltare economicã pe termen scurt, mediu și lung, reluarea legăturilor diplomatice, economice și politice tradiționale; viitoarea formă de guvernământ va milita pentru aderarea la BRICS).”
sursa: Referat procurori DIICOT
În timpul vizitei la Moscova, avocatul Adrian-Robertin Dinu le-ar fi solicitat membrilor comandamentului din țară propuneri pentru Președinția României și pentru miniștri, pe care urma să le transmită partenerilor ruși, susțin procurorii. Persoana care urma să fie numită ministru de Externe ar fi trebuit să semneze un acord pentru schimbarea denumirii țării în „Republica Populară Română” și adoptarea unei noi constituții, scrie în referat.
„Republica Populară Română” este numele pe care l-a primit România după abdicarea forțată a Regelui Mihai I, la 30 decembrie 1947, în timpul ocupației sovietice dintre 1944 și 1958. (Numele de PPR a fost confirmat de Constituțiile succesive din 1948 și 1952, sub dictatorul Gheorghe Gheorghiu Dej, ambele stabilind că țara este condusă de un singur partid, după modelul Moscovei, și pornind de la premisa falsă că trupele sovietice ar fi eliberat România de fascism. Denumirea a fost schimbată de a treia Constituție comunistă, cea din 1965, când la putere se afla dictatorul Nicolae Ceaușescu; România a devenit atunci - Republica Socialistă România. Țara a revenit la numele ei istoric - România - pe 22 decembrie 1989).
La întoarcerea în România, pe 4 februarie 2025, Adrian Robertin Dinu ar fi participat la o ședință a Comandamentului „Vlad Țepeș”, unde ar fi prezentat concluziile discuțiilor de la Moscova, inclusiv planurile pentru preluarea puterii de stat.
Despre vizita la Moscova, Adrian Robertin Dinu a vorbit în mai multe clipuri video, postate pe pagina Asociația Geniul Carpaților. De exemplu, în înregistrarea din 19 februarie, care începe cu imnul Republicii Socialiste România, Adrian Robertin Dinu vorbește despre un plan pe care l-a pus la punct în timpul vizitei sale.
„Contraplanul există, va fi radical, va fi cumplit și va lăsa urme. Avem timp la dispoziție, încă mai avem timp să ne trezim. Să nu ne cedăm suveranitatea, să nu ne cedăm sufletul!(...)”. „Știți care ne sunt dușmanii astăzi? Vă rog să vă notați: americanii, englezii și turcii. Notați-vă și asta că e foarte important s-o aveți acolo (...)”.
„Contraplanul ăsta este făcut de oameni sfinți, vreți să mă credeți bine, nu vreți iarăși bine, eu am pus mâna pe... pe ei, că au fost mai mulți, am dat noroc cu ei, îi respect pentru ceea ce sunt, pot să spun că îi iubesc ca ființe vii, ca ființe de lumină, ca oameni ai lui Dumnezeu, pentru că m-am regăsit și eu în ei, ca niște frați mai mari, cu toate că ei sunt frații noștri mai mici, dar atât și nimic mai mult. Deci nu există o relație de subordonare, nu există trădare (...) O relație de... suntem toți copiii Domnului, cam așa ceva (...)”, spune Adrian Robertin Dinu în înregistrarea video din 19 februarie.
Pe 20 februarie, patru dintre membrii comandamentului participă la un eveniment la Ambasada Rusiei la București și apar într-o fotografie postată chiar pe pagina ambasadei.
Călin Georgescu, legăturile și discuțiile
După vizita la Moscova, Adrian Robertin Dinu s-ar fi erijat în lider absolut al grupării. Acest motiv, precum și declarațiile sale de susținere a lui Călin Georgescu ar fi produs disensiuni în conducerea grupării.
Nemulțumiții, Radu Șofran (fost angajat la radioul public) și Raul Lupu, au fost interceptați de procurori. Radu-Pompiliu Șofran susține, într-o convorbire telefonică, că el ar fi înființat, în 2021, împreună cu Ștefan Mateescu, Comandamentul Vlad Țepeș și că are dovezi în acest sens. El mai spune că va propune excluderea lui Adrian Robertin Dinu din organizație.
Într-o altă convorbire, între aceiași doi, Raul Lupu spune că ceilalți lideri ai organizației sunt „pe mână cu Călin Georgescu” și că, la finalul acțiunii, ei (restul) vor apărea „ca bomboana pe colivă”.
Numele politicianului pro-rus Călin Georgescu apare în mai multe dintre clipurile video invocate ca probe de procurori.
Într-o postare pe Facebook, de pe 14 februarie, pe pagina „Adrian Suveran”, într-un dialog video între Adrian Robertin Dinu și Cristian Atitieni, Dinu face mai multe referiri la Călin Georgescu, pe care îl numește „președintele ales”.
El face un apel la votanții lui Călin Georgescu să participe la răsturnarea puterii de stat din România și la preluarea acesteia de către organizația din care face parte, printr-un ultimatum înaintat printr-un document instituțiilor statului, și lansează sloganul „Ori noi, ori el”. Adrian Dinu promite că-l va numi pe Georgescu președinte după preluarea puterii.
„Nu vrem sânge...nevinovat...ca să fie foarte clar. Pentru că cei vinovați trebuie să plătească, mai devreme sau mai târziu vor plăti. Toți! Clar! Sunteți 6 milioane care ați votat Călin Georgescu*, 6 milioane ar trebui să fiți în România, în următoarea perioadă și să îi obligați pe toți care au furat, au trădat, care sunt impostori, care sunt antiromâni, să plece acasă. (...)
Cred că trebuie să așteptăm decizia justiției, care înțeleg că e apreciată de poporul român, în care oamenii au încredere, și atunci să așteptăm și cuvântul domnului Călin Georgescu, președintele ales, după care să luăm și noi atitudine. (...)
Dar îl aștept pe Călin Georgescu să mă roage frumos. Căline, știu că te uiți la mine. Pentru că vorbești cu vorbele mele.”, spune Adrian Robertin Dinu.
*La alegerile prezidențiale din 24 noiembrie 2024, Călin Georgescu, candidat independent, s-a plasat pe primul loc, cu 2.120.401 voturi, reprezentând 22,94% din totalul voturilor exprimate, conform datelor Autorității Electorale Permanente. Al doilea tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat prin votul unanim al judecătorii Curții Constituționale care au constatat că întregul proces electoral a fost viciat și trebuie luat din cauza campaniei online agresive în favoarea unui singur candidat, care a afectat întreaga competiție.
Cum s-ar fi organizat comandamentul, modalitățile de recrutare
Principalul mijloc de propagandă al comandamentului a fost online, spun procurorii: prin canale dedicate pe mai multe platforme sociale, opusnostrum.ro, geția.ro sau pe paginile personale ale membrilor comandamentului.
„Persoanele investigate au o structură de tip militarizat, cu o ierarhie clar stabilită. Întâlnirile dintre membrii grupării se desfășoară conspirat, aceștia luând inclusiv măsuri contrainformative”, spun procurorii în referatul consultat de Europa Liberă.
Recrutarea noilor membri se făcea atât prin interacțiuni personale, cât și prin intermediul platformelor online, susțin anchetatorii. Înscrierile se făceau pe o platformă asociată cu numele generalului în retragere Radu Theodoru, prin care se solicita completarea unui formular, care era apoi validat intern. După verificarea candidaților, aceștia erau incluși în grupurile de WhatsApp ale organizației, spun procurorii.
Potrivit estimărilor interne ale organizației, sub rezerva unor cifre supraapreciate, gruparea ar număra în jur de 10.000 de simpatizanți, scrie în referatul DIICOT. Membrii își arogă grade militare şi atribuții specifice onorifice, de exemplu Ștefan Mateescu „se prezintă cu gradul de general”.
Europa Liberă a discutat cu Mircea Sicra, administratorul paginii Asociația Geniul Carpaților, care a afirmat că în Comandamentul Vlad Țepeș sunt câteva mii de membri. Dar că scopul lor nu era de răsturnare a puterii.
Membrii Comandamentului Vlad Țepeș intenționau să preia puterea în urma unor proteste și acțiuni radicale
Interceptările și investigațiile DIICOT arată modul în care Comandamentul Vlad Țepeș urma să preia puterea, susțin procurorii în referat.
Adrian Robertin Dinu a făcut mai multe declarații și în videoclipurile postate pe platformele sociale, privind organizarea unui ultim miting cu scopul de a forța demisia Guvernului și a Parlamentului, citate de procurori în referatul de arestare preventivă.
Un „ultim miting”, cu o largă participare, urma să fie mișcarea finală de preluare a puterii. Mitingul urma să se finalizeze, spune Dinu, „cu degajarea Palatului Victoriei”. După declanșarea acțiunii, „toți care au condus România în ultimii 35 de ani, dar, în mod special, actualul guvern, trebuie să plece acasă în maxim două ore.”
Mitingul final urma să fie anunțat de Adrian Robertin Dinu sau de generalul în retragere Radu Thedoru, cu trei zile înainte. Iar mesajele trebuiau să ajungă în timp util și în diaspora.
„Cei 6 milioane care au votat Călin Georgescu trebuie să fie în România, în următoarea perioadă, și să îi oblige pe toți care au furat, au trădat, care sunt impostori și antiromâni, să plece acasă.”, declara Adrian Dinu într-un clip publicat pe Facebook.
Iar ultimatumurile transmise statului urmau să fie depuse personal de generalul Radu Theodoru. Adrian Dinu își asigura publicul că mitingul urmat de preluarea puterii era sprijinut de „trei ambasade prietene” - Rusia, China și Iran.
Ce probe au anchetatorii?
În rețeaua de conspiratori au fost infiltrați doi anchetatori sub acoperire care au ajutat la documentarea faptelor. Pe lângă informațiile culese de aceștia, procurorii DIICOT au folosit interceptări telefonice - între membrii Comandamentului, între aceștia și alte persoane, inclusiv diplomați ruși.
Anchetatorii sub acoperire au aflat care era structura Comandamentului și care erau obiectivele. Printre ele, recrutarea de membri din structurile de securitate.
„Comandamentul este organizat la nivelul Municipiului București, precum și teritorial, pe orașe/județe (pentru fiecare dintre acestea existând grupuri de WhatsApp și Telegram cu câte un lider de grup, un administrator, un comunicator) sau în diferite țări din Europa (pentru fiecare dintre acestea existând grupuri de WhatsApp cum ar fi: Danemarca, Franța, Elveția, Anglia, Spania, Belgia, Germania)”, scrie în referatul consultat de Europa Liberă.
Anchetatorii consideră probe și declarațiile făcute de membrii grupării în zeci de postări pe diverse platforme sociale - You Tube, Facebook, Telegram
Concluzii și solicitarea arestării preventive
DIICOT consideră că există probe clare privind:
- Legăturile directe ale grupării cu diplomați ruși
- Planuri de destabilizare a României și răsturnarea Guvernului
- Propagandă activă împotriva NATO și UE
- Structură organizată, de tip paramilitar
- Încercări de recrutare a personalului din sistemul de apărare și securitate
Prin urmare, procurorii au solicitat arestarea preventivă a inculpaților, considerând că aceștia prezintă un pericol iminent pentru securitatea națională.
Cei acuzați sunt:
- Adrian Robertin Dinu (avocat)
- Ștefan Mateescu (profesie neconfirmată încă)
- Raul Mihail Lupu (profesie neconfirmată încă)
- Georgică Cristian Atitiene (consultant în logistică)
- Radu-Pompiliu Șofran ( fost angajat la Radio România)
- Marius Semeniuc (profesor lb. slave), acuzat de sprijinirea grupului infracțional)
Instanța a decis joi, 6 martie, arestarea preventivă pentru Adrian Roberin Dinu și Marius Semeniuc – cel din urmă e dat în urmărire după ce nu a fost găsit pentru încarcerare. Restul inculpaților au primit control judiciar.
Ancheta în cazul de trădare în care inculpați sunt membri ai comandamentului Vlad Țepeș este condusă de DIICOT (Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism)și are la bază informații obținute de Direcția Contrainformații și Securitate Militară a Direcției Generale de Informații a Apărării.
Ce spun avocații celor șase
Europa Liberă a stat de vorbă cu patru dintre avocații celor acuzați de DIICOT - Adrian Robertin Dinu, Ștefan Mateescu, Radu Șofran și Raul Mihail Lupu. Avocații lui Marius Semeniuc și Cristian Atitieni nu au răspuns la mesaje.
Adrian Robertin Dinu s-a prelevat de dreptul la tăcere în timpul audierilor, a spus, pentru Europa Liberă, avocatul său, Valentin Răchițeanu. „La început a considerat că e o glumă. N-are cum să recunoscă așa ceva. Nu a avut niciodată ideea de complot, deci se consideră nevinovat. Nu a făcut nicio declarație, a vrut să vadă întâi probele”, spune el. Și că va contesta arestul preventiv.
Și avocații lui Ștefan Mateescu, Radu Șofran și Raul Mihai Lupu au confirmat că vor contesta decizia instanței. Clienții lor se consideră, de asemenea, nevinovați.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.