Actualizare 21:11 - Premierul Marcel Ciolacu: Decizia judecătorilor CCR închide un episod extrem de tensionat și periculos pentru România
„În ultimele ore au venit două vești care pot readuce atât liniștea socială în România, cât și pacea dorită de o lume întreagă după cei trei ani de război din Ucraina!
1. Consider că decizia în unanimitate a judecătorilor CCR închide un episod extrem de tensionat și periculos pe care România l-a trăit în ultimele luni. Mai mult, știți că niciodată nu am comentat o decizie a CCR sau a unui magistrat. Faptul că românii nemulțumiți de această decizie au arătat că pot protesta în mod pașnic mă face să cred că avem resursele pentru a reveni la un climat social normal, în care fiecare are dreptul să-și spună punctul de vedere într-o dezbatere publică civilizată.
2. Salut și susțin ideea armistițiului de 30 de zile, propus după discuția dintre delegațiile americane și ucrainene. Sper să fie primul pas decisiv spre încetarea războiului din Ucraina, pentru că asta este ceea ce își doresc toți românii!”, a scris Marcel Ciolacu pe pagina sa de Facebook.
Actualizare 20:35 - Primarul general al Capitalei, candidat la președinția României: Un stat slab nu a putut preveni anularea alegerilor
„Partidele politice corupte care au promovat incompetenți în funcții publice sunt principalele vinovate pentru situația de haos în care ne aflăm astăzi.
Decizia Curții Constituționale de azi e consecința logică a deciziei de anulare a alegerilor din 6 decembrie. Un stat slab nu a putut preveni anularea alegerilor și nu o poate explica cu probe covârșitoare pentru toți românii după trei luni.
Statul român este slab și vulnerabil. Trebuie să se schimbe. Românii sunt divizați și furioși. Și asta trebuie să se schimbe. Este misiunea viitorului președinte să repornească lupta anticorupție și să refacă punțile din societate”, a scris Nicușor Dan pe pagina sa de Facebook.
Actualizare 20:15 - Călin Georgescu, după decizia CCR: „Dacă doriți să susțineți orice persoană prin semnarea unor noi liste de candidatură, vă rog să o faceți cum vă dictează conștiința”
„În această campanie, în această chemare, așa cum am numit-o, nu despre mine a fost vorba vreodată. Pentru mine ați contat voi, poporul, nu eu. Nu a fost și nu este vorba despre omul Călin Georgescu, putea fi oricare altă persoană. Sistemul nu acceptă pe nimeni din afara lui. De aceea, eu am spus că nu schimbăm omul, ci [să] schimbăm sistemul. Practic, oricare dintre voi ar fi fost în locul meu ar fi putut ajunge președinte spunând adevărul și dorind binele acestei țări. Însă, sistemul nu l-ar fi acceptat pe baza acestor idei și pe baza acestui discurs. Pentru prima dată în 35 de ani, eu alături de voi am venit și am spus adevărul, am vorbit despre corupție, despre drepturile îngrădite ale poporului, despre umilințele și nedreptățile la care suntem supuși și, cel mai important, am venit cu soluțiile prin programul de țară «Hrană, Apă, Energie»”, a spus Călin Georgescu într-un mesaj înregistrat pe Facebook.
Cât privește „sistemul” la care s-a referit obsesiv în mesajele sale, Georgescu spune că „violența sa vine din ura profundă pe care o are față de poporul pe care trebuia să îl protejeze și nu să îl abuzeze. Violența a început din interiorul sistemului către popor și nu invers. Eu vă mulțumesc tututor, știu că în inimile voastre arde sentimentul de nedreptate și este normal să fie așa, dar să fim sinceri și cu noi, am ajuns aici și din cauza noastră, a tuturor celor care am privit de la distanță, care ne-am bazat și i-am așteptat pe alții, în loc să ne bazăm pe noi”.
El a spus că misiunea sa „a fost îndeplinită”.
„Misiunea de a schimba în bine aparține unei țări întregi, unui întreg popor, nu unui singur om. De aceea, am vorbit permanent despre o chemare unii cu alții și noi toți cu Dumnezeu. Libertatea presupune ca voi toți să fiți liberi în conștiință. Alegerile corecte au fost mereu în mâinile și inimile voastre și aici nu mă refer doar la alegerile electorale, ci la orice fel de alegere. Voi sunteți cei care trebuie să alegeți ce vă doriți pentru viitor și nădăjduiesc din tot sufletul ca de acum să o faceți cu toată conștiința voastră. Consider că misiunea mea a fost îndeplinită. Am expus demonul în toată hidoșenia lui, prin tot ceea ce am putut face cu toată ființa mea. Acum, odată ce vezi cum arată iadul, devine alegerea fiecăruia dacă și face pactul cu diavolul sau dacă rămâne cu credință în Dumnezeu”, a mai spus Georgescu.
Referindu-se la susținerea altor candidați, el i-a îndemnat pe simpatizanții săi să acționeze cum le dictează conștiința.
„Dacă doriți să susțineți orice persoană prin semnarea unor noi liste de candidatură, vă rog să o faceți cum vă dictează conștiința. Pare că în aceste momente, democrația și libertatea își dau ultima suflare și, de aceea, au nevoie mai mult ca oricând să arătăm democratic și în pace că alegerea noastră contează până în ultimul moment.”
Actualizare 19:45 - Ministrul Justiţiei, Radu Marinescu: Extremismul este inacceptabil într-o societate democratică
Ministrul Radu Marinescu a spus marți seară, la Antena3 CNN că, fiind vorba de o decizie obligatorie, ea trebuie să fie respectată şi asumată ca atare. Marinescu afirmă că extremismul este inacceptabil într-o societate democratică, iar acţiunile violente sunt, de asemenea, de neacceptat. Organele judiciare au responsabilitatea de a aplica legea fără întârziere, cu respectarea drepturilor tuturor persoanelor investigate, a declarat Marinescu, citat de News.ro.
În privința reacţiilor politice la decizia CCR, Radu Marinescu a spus că „toţi oamenii politici din România au o responsabilitate deosebită în a purta un discurs public asumat, rezonabil şi care să fie în conformitate cu valorile, cu axiologia fundamentală a statului român”.
„Nu putem îndemna la acţiuni iresponsabile, nu putem îndemna la acţiuni contrare ordinii de drept. Orice fel de idee care intră sub protecţia libertăţii de exprimare trebuie comunicată de factorii politici, repet, cu deplină responsabilitate. Suntem într-o democraţie, orice fel de fenomen politic sau electoral se poate gestiona doar cu respectarea strictă a legii şi trebuie, chiar dacă ne convine sau nu, să acceptăm decizii care sunt pronunţate de către entităţile care reprezintă în mod legitim arhitectura constituţională şi legală a statului român”, a mai spus Marinescu.
Actualizare 19:24 - Președinta USR, Elena Lasconi - „Contează ce facem de acum înainte”
„Sper ca decizia CCR să fie doar un prim pas. Călin Georgescu trebuie să răspundă penal pentru toate grozăviile de care este acuzat în ultimele luni, iar instituțiile care au fost îngenuncheate de valul de dezinformare trebuie ridicate, recredibilizate! Românii au nevoie să își recapete încrederea în instituții! Suntem mai dezbinați ca niciodată! Înțeleg că unii oameni sunt furioși și alții sunt fericiți în legătură cu această decizie. Dar nu putem să sărbătorim fără să ne gândim că încă sunt consecințe: frustrarea, adâncirea diviziunilor și creșterea neîncrederii în instituțiile noastre. Georgescu este doar o fațetă a unui sistem profund corupt și putred. Democrația noastră este fragilă, iar o astfel de decizie ar trebui să rămână o excepție, nu o regulă. Dacă vrem să restabilim încrederea în instituțiile noastre, trebuie să ne asigurăm că acestea funcționează cu integritate și consecvență, nu într-un mod care alimentează incertitudinea și suspiciunea. Ce a fost făcut a fost făcut, iar acum trebuie să ne concentrăm asupra viitorului.”
Actualizare 19:23 - George Becali, membru AUR: „Dacă văd judecătorii de la CCR, le pup mâinile şi picioarele, pentru că au scăpat România de Călin Georgescu”. Intervievat la Digi24, Gigi Becali spune că este posibil ca liderul AUR, George Simion, să preia ștafeta de la Călin Georgescu și să candideze la Președinție, dar a minimalizat importanța unui posibil tandem George Simion, președinte - Călin Georgescu, premier. „Da' ce, nu există Parlament?”, Parlamentul este cel care decide premierul după ce se face o majoritate, a explicat el.
Actualizare 19: 20 - Anamaria Gavrilă, președinta POT: „Acești judecători au creat un precedent extraordinar de groaznic”
„Și totuși, niște judecători pe conștiința lor au decis să nu mă lase pe mine și pe alții, milioane de români, să alegem pe cine ne dorim noi cu adevărat să fie președintele țării. Sistemul este slab pentru că nu a reușit să ne păcălească să votăm pe unul de-al lor. Așa că tot ce au putut ei să facă este să interzică pe unul de-al nostru aceste decizii de interzicere a candidaturii de către judecătorii CCR și judecătorii din Biroul Electoral Central, care apropo, sunt judecători de la Înalta Curte de Casație și Justiție”, a declarat pentru Europa Liberă președinta Partidului Oamenilor Tineri, Anamaria Gavrilă.
„Vă dați seama, acești judecători au creat un precedent extraordinar de groaznic, de greu, de ciudat pentru țara noastră: acel precedent de a judeca pe conștiință. Așadar, ce înțelegem noi este că judecătorii din România nu mai judecă pe lege, îi judecă pe conștiința lor.
Să ne ferească Dumnezeu, așadar, de judecătorii din România. Da, știu, sunt excepții, însă acele excepții, acei judecători care încă judecă pe lege și nu pe conștiință, ne-am fi așteptat să se exprime, ne-am fi așteptat să spună că nu este corect ce se întâmplă, de ce sunt tăcuți”, a mai spus Gavrilă.
Ea a spus că așteaptă decizia lui Călin Georgescu. „Partidul POT și eu am fost luni și am discutat cu dânsul. Noi am făcut o propunere, o propunere care am crezut noi că este corectă și maximizează cumva șansele în sistemul acesta înfiorător în care trebuie să mai trăim și să-l mai răbdăm. Am făcut așadar o propunere, o propunere ca această mișcare, această trăire, această însuflețire a poporului român care s-a făcut de Dumnezeu prin domnul Călin Georgescu, să meargă mai departe, însă decizia rămâne la domnul Călin Georgescu. Așteptăm și noi decizia dânsului. Dumnezeu să binecuvânteze România, Dumnezeu să binecuvânteze și judecătorii și poate să-i ilumineze”.
Actualizare 19:15 – Politologul Cristian Pîrvulescu: România mai poate spera încă să fie un stat de drept”
Profesorul de științe politice Cristian Pîrvulescu spune pentru Europa Liberă că decizia era „previzibilă și e normală. Orice altă decizie ar fi pus CCR într-o situație imposibilă. Decizia e o dovadă că România mai poate spera încă să fie un stat de drept”.
În ceea ce-l privește pe succesorul lui Georgescu, „decizia BEC și a Curții limitează marja de manevră a polului de extrema dreaptă”, afirmă Pîrvulescu. „Doar candidații care respectă ordinea constituțională vor putea trece de examenul de constituționalitate”.
Actualizare 19:05 - Victor Ponta, candidat la președinția României: „Nu trebuie niciodată să abandonăm”
„Bunul Dumnezeu rânduiește pentru fiecare o cruce potrivită cu puterea lui de a rezista, nu pentru a se chinui, ci pentru a urca de pe cruce în cer.”
Lupta pentru România și pentru români nu încetează niciodată! Nu trebuie niciodată să abandonăm! Nu trebuie niciodată să deznădăjduim! În cele din urmă, cu ajutorul lui Dumnezeu, vom invinge!”, a scris Victor Ponta pe pagina sa de Facebook.
Judecătorii constituționali au respins toate contestațiile împotriva deciziei BEC care a respins candidatura lui Călin Georgescu
Actualizare 19:00 - Judecătorii constituționali au respins toate cele 12 contestații împotriva deciziei BEC care i-a respins lui Călin Georgescu candidatura la președinție, transmite biroul de presă al Curții.
În ședința din data de 11 martie 2025, Curtea Constituțională, în cadrul atribuției privind respectarea procedurii pentru alegerea Președintelui României, a luat în dezbatere 16 contestații.
În urma deliberărilor, cu unanimitate de voturi, Curtea Constituțională a respins contestațiile formulate împotriva:
- Deciziei Biroului Electoral Central nr.17D din 9 martie 2025 privind înregistrarea candidaturii independente a domnului Nicușor-Daniel Dan și a semnului electoral la alegerile pentru Președintele României din anul 2025;
- Deciziei Biroului Electoral Central nr.18D din 9 martie 2025 privind respingerea înregistrării candidaturii independente a domnului Călin Georgescu la alegerile pentru Președintele României din anul 2025, precum și a semnului electoral.
Hotărârile sunt definitive şi se comunică Biroului Electoral Central.
Argumentele reținute în motivarea soluțiilor pronunțate de Plenul Curții Constituționale vor fi prezentate în cuprinsul hotărârilor, care se vor publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Sursa: Curtea Constituțională a României
George Simion, liderul AUR a scris pe pagina sa de Facebook înainte chiar de confirmarea oficială a deciziei: „Rușine CCR! Rușine! Rușine! Nu ne veți învinge! Deja poporul român s-a trezit! Și va fi învingător!”.
Actualizare 18:00 - Câteva sute de protestatari strigă: „Libertate! Călin Georgescu președinte!”, „Nu vrem să fim conduși de hoți!”, „Jandarmeria apără hoția!”, „CCR, arestat pentru votul anulat!”
„Jur să-mi apăr țara chiar cu prețul vieții!”, „Jos dictatura!”, „Unitate națională!”- sunt dintre sloganurile strigate de protestatari în fața clădirii Parlamentului.
„Să plece hoții, să vină patrioții!”, „Jos guvernul mafiot!”, „Vrem alegeri libere!”, „Validați, nu ne ignorați!”, „Georgescu te iubim, ori învingem, ori murim!” - au scandat manifestanții care așteaptă decizia Curții Constituționale.
Actualizare 17:15 - Jandarmeria a înconjurat clădirea Parlamentului cu circa 30 de dube, 15 în zona protestului și câte cinci pe fiecare latură a clădirii în care se află și sediul Curții Constituționale.
Actualizare 17:00 - Câteva sute de susținători s-au adunat în fața clădirii Parlamentului, unde se află și sediul Curții Constituționale, în care, începând cu ora 17:00, vor fi judecate cele 12 contestații.
Actualizare 16:15 - Kremlinul: „Fără Georgescu, alegerile din România sunt ilegitime”
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marți că alegerile din România fără Călin Georgescu sunt „ilegitime”.
„Desigur, în acest context, dacă e să spunem lucrurilor pe nume, orice alegeri care vor avea loc fără el (Georgescu - n.r.) vor fi ilegitime”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului într-o discuţie cu jurnaliştii.
El a repetat că Rusia nu are nicio legătură cu Georgescu: „Ne acuză țara că ar avea ceva de-a face cu Georgescu, este o prostie totală. Este o acuzație absolut nefondată”, a insistat el.
Știrea inițială
Ședința de judecată privind contestațiile începe la ora 17:00 și până la ora 14:00 au fost înregistrate 16 contestații: 11 împotriva neînregistrării candidaturii lui Călin Georgescu și 5 împotriva înregistrării candidaturii lui Nicușor Dan, primar general al Capitalei.
Una din contestații împotriva deciziei BEC îi aparține chiar lui Călin Georgescu, iar celelalte 10 sunt asumate de alegători ai săi.
Biroul Electoral Central (BEC) a respins pe 9 martie candidatura sa la președinția României, iar Georgescu spune în contestația depusă luni la CCR că decizia este „vădit nelegală” pentru că BEC „nu și-a îndeplinit atribuția de a verifica îndeplinirea condițiilor de formă și de fond” prevăzute de lege.
De asemenea, Georgescu acuză BEC că „și-a arogat, în mod nepermis, competența exclusivă a Curții Constituționale a României de a interpreta legea fundamentală pentru stabilirea unor condiții suplimentare de eligibilitate și fond” privind candidatura la președinție și de a examina și verifica îndeplinirea lor.
De asemenea, cu privire la invocarea de către BEC a deciziei CCR de anul trecut, în urma căreia au fost anulate alegerile prezidențiale, Georgescu spune că acestea nu produc efecte sine die.
Georgescu mai spune că hotărârea privind candidatura Dianei Șoșoacă, căreia CCR nu i-a permis anul trecut să candideze la președinție, decizie luată de model duminică de judecătorii BEC, nu se aplică în cazul candidaturii sale, în alt proces electoral.
„BEC nu a produs nicio dovadă că situația de fapt imputată domnului Călin Georgescu, în cadrul procesului electoral din anul 2025, ar fi fost similară celei a doamnei Diana Iovanovici-Șoșoacă în cadrul procesului electoral din anul 2024”, se mai spune în contestație.
BEC a spus că a ținut cont, în luarea deciziei, de aspectele fundamentale „deja tranșate” de Curtea Constituțională prin decizia din 6 decembrie 2024, atunci când a anulat întreg procesul electoral al prezidențialelor de anul trecut.
„Este inadmisibil ca, la reluarea procesului electoral, să se considere că aceeaşi persoană îndeplineşte condiţiile pentru a accede la funcţia de Preşedinte al României”, spune BEC, făcând referire la Călin Georgescu.
De asemenea, BEC a invocat și decizia CCR de respingere a candidaturii Dianei Şoşoacă la alegerile prezidenţiale din 2024.
În plus, BEC spune că cei care vor să devină președinți trebuie să respecte Constituţia şi să apere democraţia încă de la momentul depunerii candidaturii.
În afară de contestația lui Călin Georgescu, CCR anunță că a mai fost depusă o contestație de către o persoană identificată ca R.E., căreia CCR i-a anonimizat datele ca și lui Georgescu, și care cere CCR să oblige BEC să accepte candidatura politicianului prorus.
Remus Pricopie, rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative, a depus luni un memoriu la Curtea Constituțională prin care susține decizia BEC de respingere a candidaturii lui Călin Georgescu la prezidențiale.
Pricopie spune că Georgescu nu îndeplinește condițiile constituționale necesare, invocând articolele care fac referire la valorile democratice, statul de drept și angajamentele României față de UE și NATO.