Diplomația românescă spune că afirmația lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, cu privire la candidatura respinsă a lui Călin Georgescu este „inacceptabilă”.
MAE afirmă însă că ideea exprimată de Moscova este „în linie cu efortul sistematic al Federației Ruse de a manipula și interfera cu procesele democratice din România”.
„Kremlinul constată că eșuează, și de aici frustrarea”, transmite biroul de presă al MAE, marți seară, într-un comunicat.
Asta după ce purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus marți că alegerile din România fără Călin Georgescu sunt „ilegitime”.
„Desigur, în acest context, dacă e să spunem lucrurilor pe nume, orice alegeri care vor avea loc fără el (Georgescu - n.r.) vor fi ilegitime”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Ca răspuns, Ministerul român al Afacerilor Externe mai afirmă că „Rusia nu are alegeri libere de aproape 20 ani” și că „un stat agresor nu poate să dea lecții de democrație”.
„Pentru contrast, în Rusia opoziția nu are parte de acces la instituții și procese legale. Opozanții sunt executați la câțiva metri de Kremlin”, mai spune diplomația românescă.
MAE face referire la Boris Nemțov, unul dintre cei mai vehemenți critici ai președintelui rus Vladimir Putin. Nemțov a fost împușcat mortal pe un pod din Moscova, lângă Kremlin, pe 27 februarie 2015.
„România a răspuns deja direct ingerinței străine trimițând acasă pe cei care au ținut legătura cu o grupare paramilitară (de sorginte nazistă) asociată unui candidat, care încerca să răstoarne ordinea democratică constituțională în România”, mai spune MAE.
Ministerul face referire la expulzarea doi diplomați ruși în legătură cu dosarul de trădare instrumentat de procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT).
În acest dosar, pe 5 martie, au fost făcute primele percheziții și au fost efectuate șase rețineri. Cu o zi înainte, Ministerul român de Externe declarase persoanae non gratae și anunțase expulzarea a doi dintre diplomații menționați în documentul serviciului de contraspionaj al armatei.
Comunicatul Ministerul de Externe de la București a venit în aceeași zi în care Curtea Constituțională a României a respins definitiv candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale din 4 mai.
Cu unanimitate de voturi, cei nouă judecători ai CCR au menținut decizia Biroului Electoral Central din 9 martie, care fusese contestată de politicianul pro-rus de extrrmă dreapta.
Motivul invalidării este că politicianul prorus nu este dispus să apere valorile democratice protejate de Constituția României.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.