Linkuri accesibilitate

 
Procesul pentru crime de război al fostului președinte kosovar Hashim Thaci atinge o piatră de hotar

Procesul pentru crime de război al fostului președinte kosovar Hashim Thaci atinge o piatră de hotar


Fostul președinte al Kosovo, Hashim Thaci, în timpul procesului de la Haga, Olanda (fotografie de arhivă).
Fostul președinte al Kosovo, Hashim Thaci, în timpul procesului de la Haga, Olanda (fotografie de arhivă).

Priștina – Timp de mai bine de doi ani, procurorii kosovari care anchetează crimele de război au adunat dovezi, au audiat zeci de martori și au construit cazul în care fostul președinte Hashim Thaci urmează să fie judecat pentru rolul lui în uciderea sau încarcerarea a zeci de oameni în timpul războiului de independență al Kosovo.

Pe 15 aprilie, procesul ajunge într-un punct important - acuzarea își încheie pledoaria, iar avocații lui Thaci și ai altor trei oficiali încep să își argumenteze apărarea.

Procesul este cel mai important de până acum pentru tribunal, cunoscut în mod oficial sub numele de Camerele specializate și Parchetul specializat din Kosovo, care face parte dintr-un efort internațional de a răspunde pentru luptele interne care au cuprins țara în timpul și după războiul pentru independență de la sfârșitul anilor 1990.

Prosecution Set To Wrap Up Case In War Crimes Trial Of Former Kosovar President
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:54 0:00

Cazul acuzării a fost criticat de observatori externi, care spun că nu a reușit să dovedească faptul că Hashim Thaci a împărtășit responsabilitatea pentru „o întreprindere criminală comună” care a vizat „colaboratori” și „trădători” pentru a „obține puterea” după independența țării.

„În cazul celor mai grave – după părerea noastră – două părți ale actului de acuzare - revendicarea unei întreprinderi criminale comune și a unui lanț de comandă, acuzarea nu a reușit să demonstreze că astfel de lucruri au existat în practică”, a declarat Ehat Miftaraj, directorul Institutului pentru Justiție din Kosovo, pentru Serviciul kosovar al RFE/RL.

Curtea s-a confruntat, de asemenea, cu o presiune tot mai mare din partea Statelor Unite, care sunt un donator financiar major al Curții, precum și un furnizor important de personal juridic.

Richard Grennell, care a fost emisar special pentru negocierile de pace din Serbia și Kosovo în timpul primei administrații a președintelui Donald Trump, a catalogat detenția lui Thaci drept „o nedreptate gravă”.

Mișcările de eliberare

Cu ani înainte de a ajunge cel dintâi premier al Kosovo post-independență, în 2008, Thaci a fost printre fondatorii Armatei de Eliberare a Kosovo, un grup militar care a luptat ani de zile pentru a separa Kosovo de Serbia și de Iugoslavia.

În 1999, NATO a bombardat unități militare iugoslave pentru a opri campania de teroare lansată de Belgrad împotriva Kosovo.

Provincia și-a declarat independența față de Serbia în 2008, lucru nerecunoscut de Serbia nici până în prezent. Cele două țări au relații tensionate, enclavele etnice locale confruntându-se cu privire la regulile municipale, deși ambele au făcut, de asemenea, schimb de reprezentanți diplomatici.

De la Kosovo la Ucraina: Cât de mult contează misiunile de menținere a păcii?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:08:37 0:00

În 2016, anul în care Thaci a fost ales președinte, Uniunea Europeană a sprijinit crearea unui tribunal hibrid, care să investigheze crimele comise în timpul războiului și după, în special de către Armata de Eliberare a Kosovo (KLA).

Tribunalul, cu sediul la Haga, în Olanda, are personal internațional, judecători și avocați, dar este autorizat conform Constituției Kosovo.

În 2020, tribunalul i-a pus sub acuzare pe Thaci și alți trei lideri importanți ai KLA și i-au acuzat că sunt responsabili de înființarea unei rețele de 40 de centre de detenție, unde au fost reținute peste 400 de persoane. Cel puțin 102 au fost ucise, iar alte peste 20 sunt considerate dispărute, a acuzat procurorul.

Thaci, care a demisionat din funcția de președinte în 2020 după ce a fost pus sub acuzare, și co-inculpații săi au fost cu toții plasați în detenție provizorie la Haga în luna noiembrie a acelui an.

Ceilați acuzați sunt Kadri Veseli, fostul șef al Partidului Democrat din Kosovo, Rexhep Selimi, un deputat afiliat în prezent actualului prim-ministru Albin Kurti, și Jakup Krasniqi, fost președinte al parlamentului din Kosovo.

Avocații apărării au respins toate acuzațiile, susținând că KLA nu avea un lanț de comandă efectiv.

„O mare nedreptate”

Deși în prezent e desființată, KLA rămâne o organizație populară în ochii multor kosovari, care îi atribuie lupta care a dus la independență. Thaci rămâne, de asemenea, o figură populară, alimentând criticile societății kosovare față de tribunal.

Principalii susținători europeni ai Curții continuă să sprijine procedurile. Cu toate acestea, sub administrația Trump, Statele Unite, un furnizor important de personal juridic pentru instanță, au devenit un critic vocal.

Americanii sunt pe locul al doilea – după Olanda – în ceea ce privește personalul instanței, iar vicepreședintele tribunalului și actualul procuror-șef sunt cetățeni americani.

În momentul în care Thaci a fost pus sub acuzare, acesta planificase o călătorie la Washington D.C., pe care a fost nevoit să o anuleze.

Procurorul care a emis rechizitoriul e Jack Smith, care a fost ulterior numit consilier special sub predecesorul lui Trump, Joe Biden, și însărcinat cu aducerea a două seturi de acuzații penale împotriva lui Trump însuși.

Donald Trump și majoritatea susținătorilor săi republicani au criticat vehement cele două cauze penale pe care Smith le-a intentat împotriva lui Thaci, susținând că au fost motivate politic.

Grennell, pe care Trump l-a numit din nou emisar special la începutul celui de-al doilea mandat al său, în ianuarie, a solicitat în mod repetat închiderea tribunalului. În februarie, de Ziua Independenței Kosovo, el a descris menținerea în detenție a lui Thaci drept „o nedreptate gravă”.

„Europenii nu au reușit să acționeze împotriva acestei nedreptăți în ultimii cinci ani”, a scris Grenell într-o postare acum ștearsă pe X. „Iar instituțiile statului Kosovo nu au reușit să ia măsurile legale necesare pentru a pune capăt acestei nedreptăți - din cauza politicii”, a mai spus el.

În cazul în care administrația americană ar solicita în mod oficial închiderea tribunalului, aceasta ar putea afecta grav procesul, a declarat Ehat Miftaraj, directorul Institutului pentru Justiție din Kosovo.

Cu toate acestea, a adăugat el, susținătorii internaționali doresc să vadă procesul finalizat și a afirmat că șansele ca o decizie politică să îl închidă complet sunt „mici”.

Miftaraj a declarat că se așteaptă ca întregul proces să se încheie, cu pronunțarea unui verdict de către instanță, până în primăvara anului 2026.

Articol publicat inițial pe rferl.org.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG