Ilie Bolojan: Numărătoarea ar trebui să se facă corect
Președintele interimar al PNL, Ilie Bolojan, a declarat vineri la Europa Liberă că renumărarea celor peste 9 milioane de voturi „ar trebui să se facă corect”, deoarece „sunt reprezentanți de la toate partidele în aceste Birouri Electorale Județene”.
El a fost întrebat acest lucru deoarece observatorii independenți au acuzat că nu au fost lăsați să asiste la acest proces.
De asemenea, Ilie Bolojan a afirmat că o nevalidare a rezultatului din primul tur de către judecătorii Curții Constituționale înainte de alegerile parlamentare de pe 1 decembrie „dă naștere la tot felul de scenarii care, din păcate, induc în societate tot felul de tensiuni”.
Șeful AEP despre scenariul reluării alegerilor: Primul tur s-ar organiza pe 15 decembrie, al doilea tur pe 29 decembrie
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a spus că „dacă CCR constată că rezultatul votului este atât de grav viciat încât se schimbă ordinea competitorilor politici”, atunci va dispune invalidarea primului tur de scrutin.
În cazul unei decizii de anulare a primului tur al alegerilor prezidențiale, acesta va fi reluat în 15 decembrie, iar al doilea tur ar fi în 29 decembrie, a declarat Greblă, pentru Hotnews.ro.
„Eu nu anticipez decizia CCR, nu am comentat-o si nu o comentez. Spun doar că, tehnic, în acest scenariu de invalidare a primului tur, acesta va fi reluat, conform legii, în a doua duminică de după pronunțarea Curții, adică în 15 decembrie. S-ar repeta primul tur al alegerilor prezidențiale cu un buletin de vot compus din toți cei 14 competitori politici care au fost înscriși în cursa prezidențială, indiferent de declarațiile publice ale unora dintre ei, că se retrag, că sprijină, că îndeamnă. Iar al doilea tur ar fi în 29 decembrie.”
Fără observatori independenți la renumărare
Septimius Pârvu, coordonator de programe electorale la Expert Forum, spune că decizia de renumărare nu include nimic despre posibilitatea ca observatorii să observe procesul de renumărare sau să-l filmeze.
„Se renumără la nivel de Birou Electoral Județean, cu staff BEJ, iar procesele verbale nu se publică, se transmit prin email. E impotriva oricăror standarde de transparență și de integritate”, spune el.
Elena Calistru, de la Asociația Funky Citizens, a transmis presei răspunsul primit de la Biroul Electoral Central în care este informată că legea nu stabilește „posibilitatea de a observa procesul de renumărare a buletinelor de vot”, tot așa cum observatorii pot participa doar în ziua votului la procesul de monitorizare, nu și la renumărarea sa.
USR: Marcel Ciolacu este „singurul beneficiar”
Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a afirmat că Marcel Ciolacu este „singurul beneficiar direct al aceste mascarade” și că liderul demisionar al PSD „nu acceptă că după ce și-a aranjat apele un an de zile să intre în turul 2 cu un extremist s-a încurcat pentru că a dat prea multe voturi extremistului de teama confruntării cu Elena Lasconi în turul 2”.
„Acum vrea să anuleze alegerile care au fost organizate chiar de guvernul condus de el și nu au fost contestate de niciun partid a doua zi după alegeri. Marcel Ciolacu folosește acum instituțiile statului ca să mai bage o fisă, poate îi iese bine a doua oară”, a spus Moșteanu.
„De la o sesizare privind nereguli în trei secții au decis renumărarea în 19.000 de secții într-o procedură ferită de ochii lumii, fără delegații care au confirmat o dată corectitudinea voturilor, fără observatori, fără filmarea procedurii”, a completat el.