Linkuri accesibilitate

Angajații Biroului Electoral Județean și ai Prefecturii Timișs mută sacii cu buletinele de vot în sediul Consiliului Județean Timiș, 29 noiembrie 2024
Angajații Biroului Electoral Județean și ai Prefecturii Timișs mută sacii cu buletinele de vot în sediul Consiliului Județean Timiș, 29 noiembrie 2024

A început renumărarea voturilor din primul tur al prezidențialelor. Cum se desfășoară procesul în fiecare județ

Validarea rezultatelor din primul tur al alegerilor prezidențiale este pusă sub semnul întrebării, după ce Curtea Constituțională a decis renumărarea celor peste nouă milioane de voturi.

11:13

De ce sunt renumărate voturile din primul tur al alegerilor prezidențiale

Curtea Constituţională a României a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea celor peste 9 milioane de voturi valabil exprimate şi nule de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, de pe 24 noiembrie.

Ulterior, BEC a adoptat o decizie privind modul în care va fi soluţionată solicitarea Curţii Constituţionale de reverificare şi renumărare a voturilor exprimate la alegerile prezidenţiale.

BEC a stabilit ca termen data de 1 decembrie, ora 22:00, pentru trimiterea versiunii scanate a proceselor-verbale prin e-mail. Versiunile originale ale proceselor-verbale se comunică BEC cel mai târziu la data de 3 decembrie 2024, ora 16:00.

Renumărarea voturilor a fost decisă de judecătorii CCR după ce au primit două contestații din partea a doi candidați.

Cristian Terheș și Sebastian Constantin Popescu au acuzat nereguli în procesul electoral, respectiv probleme cu închierea proceselor verbale în trei secții ori continuarea campaniei electorale deși nu ar fi fost permis.

Peste 9,2 milioane de voturi au fost înregistrate în primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe primul loc s-a clasat Călin Georgescu, cu peste 2,1 milioane de voturi, fiind urmat de Elena Lasconi cu 1,7 milioane de voturi. Pe locul trei s-a clasat Marcel Ciolacu la o diferență de 2.740 de voturi de candidata USR.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

11:15

Președintele AEP: A început procesul de renumărare a voturilor în toate judeţele

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente (AEP), Toni Greblă, a anunțat vineri dimineață că procesul de renumărare a voturilor exprimate în primul tur al alegerilor prezidenţiale a început.

„Unii au început chiar de aseară renumărarea voturilor în unele judeţe. Altele au început în această dimineaţă, foarte devreme, astfel încât în prezent avem şi judeţe care au terminat operaţiunea de renumărare”, a spus Toni Greblă, pentru Agerpres.

El și-a exprimat speranța ca, în cursul zilei, majoritatea judeţelor să termine de renumărat voturile. De asemenea, ar putea fi unele întârzieri în cazul judeţelor mari şi în zonele îndepărtate din străinătate, unde transportul este mai dificil.

„Probabil vom avea ceva întârzieri în judeţele mari, unde există de numărat un număr semnificativ de voturi, şi, de asemenea, pentru votul în străinătate, întrucât nu toate buletinele de vot au ajuns la secţia de votare pentru străinătate la Bucureşti şi există misiuni diplomatice situate în ţări în care funcţionează mai greu transportul”, a spsu el.

Legat de termenul stabilit de Biroul Electoral Central (BEC) ca la 1 decembrie să se finalizeze operaţiunea, Greblă a precizat că BEC va comunica atunci când estimează că va transmite centralizarea voturilor la Curtea Constituţională.

„Autoritatea Electorală Permanentă nu are nicio atribuţie în operaţiunea de renumărare a voturilor. Decizia a luat-o Curtea Constituţională, Biroul Electoral Central o pune în executare prin birourile electorale judeţene. Biroul Electoral Central va comunica, probabil, când estimează că centralizarea va fi comunicată CCR”, a spus preşedintele AEP.

11:23

Marcel Ciolacu susține că se va retrage din cursă indiferent de rezultatul renumărării

Marcel Ciolacu votează pe 24 noiembrie 2024.
Marcel Ciolacu votează pe 24 noiembrie 2024.

Preşedintele demisionar al PSD, candidatul formaţiunii în alegerile prezidenţiale Marcel Ciolacu, a anunțat joi seară că se va retrage din cursă, indiferent de rezultatul renumărării voturilor, dar acuză USR de manipulare.

„Dacă PSD câștigă, înseamnă că vrea toată puterea. Dacă PSD pierde, se comportă cu demnitate și nu face circ precum alții cu tot felul de contestații , înseamnă că «ştiu ei ceva». Dacă un europarlamentar, ales pe listele AUR, contestă la CCR și CCR dă o decizie în unanimitate de renumărare a voturilor, înseamnă că e pus de PSD, care vrea să fure. Dacă USR umblă în sacii cu voturi sau ține oamenii în stradă la 40 de grade că vor ei să renumere, se numește un demers democratic!”, a spus Marcel Ciolacu.

Acesta a adăugat că nu-şi doreşte locul al doilea, fiind concentrat pe alegerile parlamentare de duminică: „Locul 1 la alegerile parlamentare înseamnă ca viitorul guvern să aibă premier PSD”.

„Dacă se demonstrează în urma renumărării că am fost dezavantajat vă anunț că oricum mă retrag din această cursa pentru președinția României. Nu vreau locul doi! Nu mă interesează!”

Ciolacu a editat mesajul ulterior: „Pentru că văd că propaganda și-a mai adăugat un punct pe listă. Ca să fie clar pentru toată lumea! Eu sunt aici să lupt, nu îmi trebuie locul 2 la masa verde. Cu toții avem nevoie de adevăr!”

El a mai spus că a recomandat Biroului Electoral Central „să permită în regim de urgență acreditarea tuturor asociațiilor civice, în special a celor care deja au fost prezente în birourile electorale și au experiență în alegeri, care doresc să participe ca observatori independenți în procesul de renumărare a voturilor de la alegerile prezidențiale”.

„Dacă cineva a furat, să răspundă în fața românilor!”, a spus el.

11:24

USR: Marcel Ciolacu este „singurul beneficiar”

Liderul deputaților USR, Ionuț Moșteanu, a afirmat că Marcel Ciolacu este „singurul beneficiar direct al aceste mascarade” și că liderul demisionar al PSD „nu acceptă că după ce și-a aranjat apele un an de zile să intre în turul 2 cu un extremist s-a încurcat pentru că a dat prea multe voturi extremistului de teama confruntării cu Elena Lasconi în turul 2”.

„Acum vrea să anuleze alegerile care au fost organizate chiar de guvernul condus de el și nu au fost contestate de niciun partid a doua zi după alegeri. Marcel Ciolacu folosește acum instituțiile statului ca să mai bage o fisă, poate îi iese bine a doua oară”, a spus Moșteanu.

„De la o sesizare privind nereguli în trei secții au decis renumărarea în 19.000 de secții într-o procedură ferită de ochii lumii, fără delegații care au confirmat o dată corectitudinea voturilor, fără observatori, fără filmarea procedurii”, a completat el.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG