BEJ Bacău nu a vrut să spună câte secții au fost numărate
„Încercăm din răsputeri să respectăm termenul stabilit de BEC, nu știu dacă vom reuși”, a spus Costel Chiriac, purtător de cuvânt Biroului Electoral Județean Bacău.
Termenul stabilit de Biroul Electoral Central este 1 decembrie, ora 22:00.
El nu a vrut să spună câte secții au fost numărate în județ. Potrivit AEP, în județ au fost 236.564 de voturi valabil exprimate și alte 8.190 de voturi nule.
Renumărarea din Olt. „Noi vrem să terminăm cât mai repede”
Daniel Argeșeanu, judecător și membru în Biroul Electoral Județean din Olt, a spus pentru Europa Liberă că renumărarea buletinelor de vot este făcută cu personalul tehnic.
„Sunt 180.000 și ceva de buletine. Zic eu că avem oameni suficienți. Lucrăm pe echipe. Avem 12 echipe cu câte 5 oameni, deci 60 de oameni care numără. Acum vedem când terminăm, noi vrem să terminăm cât mai repede că e interesul nostru. Dar nu aș putea să aproximez acum că există un anumit ritm”, a spus ea.
Argeșeanu a menționat că „e o altfel de numărare a voturilor, nu avem dreptul să filmăm. Nu e numărarea din secțiile de votare unde se aplică anumite dispoziții legale. Acum le numărăm cu peronalul tehnic din dotarea BEJ”.
Teleorman: 13 secții numărate din 334, până la ora 13:00
Renumărarea buletinelor de vot din județul Teleorman are loc în sala de consiliu de la Prefectură.
„Sunt 334 de secții de votare. Noi am început la ora 11. Până acum, la ora 13:00, am numărat 13 secții. Sunt 12 echipe cu câte doi oameni, plus personalul tehnic auxiliar care desigilează, ne dau buletinele și noi le numărăm”, a spus Emilia Enescu, președinte BEJ Teleorman, pentru Europa Liberă.
Decizie BEC: Rezultatele renumărării să nu fie divulgate; Renumărarea să fie făcută în același timp de toți membrii
Biroul Electoral Central a trimis o circulară prin care precizează că reprezentanții din Birourile Electorale Județene trebuie să nu divulge rezultatele renumărării buletinelor de vot.
„Atragem atenția asupra obligației de a păstra cu maximă strictețe condifențialitatea datelor înscrise în procesele-verbale centralizatoare privind consemnarea rezultatului renumărării voturilor valabil exprimate și a voturilor nule”, prevede decizia 821C din 29 noiembrie.
„Precizăm că documentele în versiune electronică trebuie să fie deţinute doar de către preşedintele biroului electoral, iar cele în format fizic să fie păstrate în fişete închise cu o cheie detinută exclusiv de către acesta.
În situaţia în care transmiterea proceselor-verbale se realizează mai devreme de 1 decembrie a.c., ora 22:00, preşedintele biroului electoral are responsabilitatea de a păstra în fișet închis cu o cheie deţinută exclusiv de către acesta terminalul informatic de pe care au fost transmise versiunile scanate ale proceselor-verbale.
Arătam că fişetul în care sunt depozitate documentele şi materialele de mai sus trebuie să fie sigilat si amplasat astfel încât să fie în raza de acţiune a camerelor de filmare care fac parte integrantă din sistemul de supraveghere în vederea asigurării siguranţei spaţiului de lucru al biroului electoral.
Totodată, în aplicarea dispoziţiilor deciziei mai sus menţionate, este imperativ ca atât membrii cât şi personalul tehnic auxiliar şi statisticienii birourilor electorale judeţene, ai Biroului electoral nr. 48 pentru secţiile de votare din străinătate şi ai birourilor electorale ale sectoarelor municipiului Bucureşti să fie implicaţi în mod concret, egal, susţinut si continuu în procesul de renumărare, sub coordonarea preşedintelui biroului electoral”, se mai arată în decizia BEC.