Linkuri accesibilitate

A treia doză de vaccin anti-COVID: Unde și de ce e luată în considerare?


O a treia doză de vaccin le-ar putea oferi celor mai vulnerabili oameni protecție suplimentară împotriva noilor tulpini ale virusului, spun specialiștii. (Imagine generică)
O a treia doză de vaccin le-ar putea oferi celor mai vulnerabili oameni protecție suplimentară împotriva noilor tulpini ale virusului, spun specialiștii. (Imagine generică)

În timp ce procentul populației vaccinate crește, mai multe țări au început deja să analizeze perspectivele administrării unei a treia doze de vaccin anti-COVID-19.

Stephane Bancel, directorul executiv Moderna a declarat pentru presa franceză: „Apariția variantelor noi [ale virusului] crește nivelul de amenințare. Acesta este motivul pentru care trebuie să anticipăm și să vaccinăm toate persoanele la risc cu o a treia doză până la sfârșitul verii, în special locuitorii căminelor care au primit prima doză la începutul anului”.

Potrivit lui Bancel, Moderna planifică în prezent trei scenarii diferite pentru a treia doză. Strategia Moderna caută să asigure imunizarea împotriva tulpinii din Wuhan, a celei din Africa de Sud și, în al treilea scenariu, împotriva ambelor variante.

Statele Unite

Între timp, SUA au planuri de a asigura un al treilea rapel până în septembrie, în urma unor studii care au arătat că acesta ar putea fi necesar la opt până la douăsprezece luni după a doua doză.

Albert Bourla, directorul executiv de la Pfizer, a spus că cei care s-au vaccinat cu prima doză în decembrie s-ar putea să aibă nevoie de al treilea rapel în septembrie. Expertul american în boli infecțioase, Anthony Fauci, a declarat că el crede, de asemenea, că un al treilea rapel va fi „aproape sigur” în termen de un an.

Luni, un al treilea rapel experimental li s-a administrat celor cu vârste de peste 65 de ani ca parte a unui studiu Pfizer. Studiul dorește să examineze în detaliu efectele co-administrării vaccinului.

Între timp, aproape jumătate dintre americani au primit deja primul rapel iar Administrația pentru Alimente și Medicamente a autorizat administrarea vaccinului Pfizer pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, mutând campania de vaccinare într-o direcție nouă.

Totalul populației vaccinate în SUA:

164,378,258 (49.5%) - prima doză

120,821,039 (36.4%) - a doua doză

Marea Britanie

În Marea Britanie, începând din luna iunie vor avea loc studii clinice pentru al treilea rapel.

Un grup de voluntarii din Yorkshire vor primi a treia doză de vaccin, în timpul studiului care va ajuta guvernul să decidă dacă rapelul va trebui administrat mai târziu anul acesta. Studiul, în valoare de 19.5 milioane de lire, va testa efectele vaccinurilor Oxford/AstraZeneca, Pfizer/BioNTech, Moderna, Novavax, Valneva, Janssen și Curevac.

Scopul testări mai multor vaccinuri este de a afla ce combinații asigură cea mai bună protecție împotriva virusului.

Profesorul Dinesh Saralaya va conduce procesul la Bradford. „După cum știm, vaccinurile sunt singura cale de ieșire din această pandemie iar cercetarea este vitală în speranța că vom reveni la normal”.

Ministrul Sănătății, Matt Hancock, susține studiul și posibilitatea unui al treilea rapel. Acesta a declarat că va face tot posibilul pentru a asigura protecția împotriva virusului în viitor. „Datele din acest prim studiu clinic la nivel mondial vor contribui la modelarea planurilor pentru programul nostru de efectuare a unei noi doze mai târziu în acest an”, a spus Hancock.

În total, 2.886 de pacienți vor primi o injecție în cele 18 locuri amenajate pentru studiul care va fi condus de Spitalul Universitar Southampton NHS Foundation Trust. De asemenea, Marea Britanie va oferi, de miercuri, vaccinuri anti-COVID celor cu vârsta peste 30 de ani și celor care vor împlini 30 de ani înainte de 1 iulie.

Totalul populației vaccinate:

38,192,417 (61.3%) - prima doză

23,228,511 (37.3%) - a doua doză

Marea Britanie a relaxat restricțiile anti-COVID. Îngrijorările rămân
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:42 0:00

Germania

Și Germania se numără printre țările unde se vorbește despre un al treilea rapel și poate chiar trecerea la vaccinarea anuală. Thomas Mertens, președintele Comitetului permanent pentru vaccinare (STIKO) de la Institutul Robert Koch din Berlin a spus că este probabil ca toți cetățenii germani să trebuiască să se revaccineze anul viitor.

În principiu, trebuie să ne pregătim pentru ca toată lumea să poată să-și reîmprospăteze protecția împotriva vaccinului anul viitor”, a declarat Mertens.

Între timp, numărul de cazuri în Germania continuă să scadă, ajungând la cel mai scăzut nivel din ultimele șapte luni. Agenția germană de control a bolilor a raportat miercuri 46,8 infecții noi la 100.000 de persoane în decurs de șapte zile, rata incidenței scăzând sub 50 pentru prima dată din octombrie. Acest lucru ar putea însemna ridicarea a și mai multor restricții anti-COVID la nivelul mai multor regiuni.

Germania a înregistrat doar 2.626 de infecții noi marți, deși un decalaj în raportare din cauza unei sărbători legale ar putea fi, de asemenea, un factor din spatele ultimei scăderi.

Totalul populației vaccinate în Germania:

33,755,540 (41.3%) - prima doză

11,896,572 (14.5%) - a doua doză

Uniunea Europeană

Între timp, Comisia Europeană a semnat un al treilea contract cu BioNTech și Pfizer pentru încă 1,8 miliarde de doze suplimentare de vaccin COVID-19. Aceste doze vor fi distribuite tuturor statelor membre pentru perioada începând cu sfârșitului lui 2021 până în 2023.

Comisia Europeană a declarat că noul contract impune ca producția de vaccin să aibă sediul în UE și componentele esențiale să fie obținute din interiorul blocului. De asemenea, se stipulează că de la începutul lui 2022 va fi garantată livrarea în timp util către statele membre UE. Acestea pot dona doze către țările care au nevoie de acestea în afara UE sau prin intermediul programului COVAX, contribuind la un acces global și echitabil la vaccin în întreaga lume.

Portofoliul de vaccinuri a fost lărgit iar acum include contracte noi cu AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen Pharmaceutica NV, CureVac și Moderna. Aceste număr mare de vaccinuri va asigura viitoare imunizări ale populațiilor statelor membre, inclusiv împotriva noilor tulpini ale virusului care se află în circulație.

De asemenea, Agenția Europeană pentru Medicamente va anunța vineri dacă va aproba vaccinul Pfizer/BioNTech pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, potrivit unei declarații a autorității de reglementare.

Conform AFP, dacă va fi aprobat, va fi primul vaccin în circulație pentru un grup atât de tânăr la nivel european. Pfizer este autorizat în prezent pentru persoanele cu vârsta de peste 16 ani.

  • 16x9 Image

    Irina Breilean

    Absolventă a Școlii de studii slavone și est europene din cadrul University College London, și-a găsit pasiunea pentru jurnalism după terminarea facultății. În trecut, a lucrat în cercetare, în cadrul think-tankului studențesc Bentham Brooks Institute/University College London.

XS
SM
MD
LG