Linkuri accesibilitate

Opoziția abhază cere noi proteste și demisia liderului Aslan Bzhania


Protestatarii se adună în fața clădirii parlamentului din Sukhumi.
Protestatarii se adună în fața clădirii parlamentului din Sukhumi.

Susținătorii opoziției au cerut un nou protest în Abhazia (republica autonomă în nord-vestul Georgiei) pe 16 noiembrie, după ce protestatarii au luat cu asalt parlamentul local cu o zi înainte pentru un acord imobiliar cu Moscova și au cerut înlăturarea lui Aslan Bzhania, liderul regiunii separatiste georgiane, susținută de Moscova.

„Aslan Bzhania recurge la încercări disperate de a-și păstra guvernul”, a declarat un așa-numit Consiliu de coordonare al opoziției într-o declarație, adăugând: „Domnia lui s-a încheiat”.

Semnatarii declaraţiei îl acuză pe Bzhania că „îşi îmbogăţeşte rudele şi un cerc restrâns din apropierea lui”, făcând apel la susţinătorii opoziţiei să se adune în capitală, Sukhumi, la începutul după-amiezii.

Biroul de presă al lui Bzhania a declarat că se află în satul natal de pe coasta Tamysh, la aproximativ 40 de kilometri de Sukhumi, neagând informațiile conform cărora s-ar fi refugiat într-o bază militară rusă.

Presa locală a declarat că, pe 15 noiembrie, parlamentarii nu au ratificat acordul, despre care oponenții se tem că ar permite rușilor bogați să achiziționeze proprietăți în pitoresca regiune a Mării Negre, împingând prețurile imobiliare mai mari și făcându-l inaccesibil pentru localnici.

Reprezentanții opoziției au spus că, după ce au cerut inițial anularea înțelegerii, protestatarii au început să ceară înlăturarea lui Bzhania.

Bzhania, un fost șef al serviciului de securitate din Abhazia, le-a spus susținătorilor săi că nu va demisiona.

„Vă rog să nu creați panică”, a spus el într-un mesaj pe Telegram. „Rămân în Abhazia și voi lucra așa cum am făcut”, adăugând că discuțiile cu opoziția au continuat.

Liderul opoziției, Temur Gulia, a spus că „sunt în desfășurare negocieri între Consiliul de Coordonare și membrii parlamentului, care comunică cu [Bzhania] și îi transmit propunerile noastre”.

Cu câteva ore mai devreme, mulțimea de afară a pătruns cu forța în terenul clădirii parlamentului și a înconjurat reședința lui Bzhania, care este situată în același complex cu parlamentul și guvernul din Sukhumi.

Abhazia și Osetia de Sud s-au desprins de stăpânirea Georgiei după prăbușirea Uniunii Sovietice în 1991.

Liderul Aslan Bzhania (file photo)
Liderul Aslan Bzhania (file photo)

Moscova a recunoscut independența celor două regiuni după ce forțele ruse au respins o încercare georgiană de a relua Osetia de Sud într-un război de cinci zile în vara lui 2008, care s-a încheiat cu înfrângerea Georgiei.

Majoritatea țărilor încă recunosc Abhazia ca parte a Georgiei, dar economia acesteia este aproape în întregime dependentă de Moscova, care plătește salariile administratorilor publici, precum și plățile sociale rezidenților.

Președintele georgian, pro-european, Salome Zurabishvili, a răspuns tensiunilor din ceea ce Tbilisi consideră regiunea sa ocupată, acuzând Rusia că „a făcut pași accelerați spre anexarea” Abhaziei.

În Sukhumi, presa locală a declarat că sute de protestatari s-au ciocnit cu forțele de securitate, care ar fi folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa mulțimea.

Agenția locală Apsnypress a citat autoritățile abhaze separatiste spunând că șapte persoane au fost tratate pentru scurt timp pentru răni, iar o alta a rămas sub supraveghere medicală. RFE/RL nu a putut confirma acel raport.

Tensiunile au crescut în regiune în ultimele săptămâni, activiștii din opoziție cerând încetarea dominației Rusiei asupra regiunii și asupra economiei acesteia, deși partidele de opoziție au declarat pe 15 noiembrie că protestul lor nu este împotriva Rusiei.

„Acțiunile protestatarilor nu sunt îndreptate împotriva relațiilor dintre Rusia și Abhazia”, au spus aceștia într-o declarație comună. „De fapt, noi, opoziția, am subliniat întotdeauna importanța legăturilor fraterne și strategice dintre țările noastre”.

Ei au spus că furia lor era îndreptată asupra lui Bzhania, pe care l-au acuzat că a folosit relațiile cu Moscova „pentru propriul său câștig egoist în timpul întregii sale guvernări”.

Ministerul de Externe al Rusiei a postat o declarație în care purtătoarea de cuvânt Maria Zakharova a acuzat opoziția abhază că depășește mijloacele legale și „provoca o escaladare”.

Ea a spus că Rusia nu se amestecă și se așteaptă că situația „va fi rezolvată exclusiv prin mijloace politice pașnice”.

Zakharova a recomandat ca orice cetățeni ruși din Abhazia să plece „dacă este posibil” și ca alții să se abțină să călătorească acolo.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG