Linkuri accesibilitate

Acțiunile Secției speciale, criticate de asociații ale procurorilor


Adina Florea, de la Secția specială de investigare a magistraților, a stârnit reacții critice din partea reprezentanților procurorilor
Adina Florea, de la Secția specială de investigare a magistraților, a stârnit reacții critice din partea reprezentanților procurorilor

Două asociații ale procurorilor, Inițiativa pentru Justiție și Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor, avertizează în legătură cu acțiunile Secției de investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ) și pledează pentru desființarea acesteia.

Inițiativa pentru Justiție susține că ministrul Justiției, în ciuda angajamentelor iniţiale, nu a făcut nimic concret'” pentru desfiinţarea SIIJ și că în Secția specială lucrează magistrați compromiși profesional.

„Acţiunile SIIJ dovedesc, fără urmă de îndoială, legătura existentă între magistraţi compromişi profesional care activează în această structură şi inculpaţi susţinuţi frenetic de presa aservită unor interese obscure şi constituie tot atâtea temeiuri pentru desfiinţarea acestei structuri de parchet, creată, de altfel, când puterea politică era exercitată de la cel mai înalt nivel de către o persoană aflată în prezent în executarea unei pedepse privative de libertate pentru comiterea de infracţiuni'”, a precizat Asociația Inițiativa pentru Justiție într-un comunicat de presă.

Asociația Mișcarea pentru apărarea statutului procurorilor (AMASP) se declară, la rândul ei, consternată de caracterul inadecvat” al deciziei Secției speciale de a chema la audieri doi procurori din CSM, la câteva zile după ce Secția pentru procurori a dat avize negative pentru propunerile de procuror general și procuror șef DIICOT.

„Pe lângă informațiile apărute în presă în faza de urmărire penală, nepublică conform legii, potrivit unui tipar deja arhicunoscut în ceea ce privește dosarele instrumentate de SIIJ, fără a se decela vreo urgență procedurală în administrarea mijlocului de probă constând în audierea celor doi procurori membri CSM, AMASP învederează opiniei publice că această modalitate de instrumentare a cauzelor a fost demarată și patentată odată cu dosarul penal în care d-na Laura Codruța Kovesi a fost pusă sub acuzare cu o zi înainte de audierile ce urmau a avea loc în Parlamentul European pentru funcția de procuror șef european”, a precizat AMASP în comunicatul de presă transmis luni după-amiază.

Procurorii din AMASP susțin că acțiunile Secției speciale sunt susceptibile cel puțin să genereze acuzații publice de presiune a factorului politic, prin intermediari, în procedura de numire a procurorilor de rang înalt. În opinia asociației, acesta este un motiv suplimentar pentru a pleda pentru desființarea Secției speciale de investigare a magistraților.

Cele două asociații ale procurorilor susțin punctul de vedere al CSM, care a acuzat presiuni din partea Secției speciale.

Secția pentru procurori a CSM a reacționat, luni, la chemarea la audieri a doi procurori, menționând că citarea s-a făcut la foarte scurt timp după ce au dat aviz negativ pentru două propuneri de procurori șefi, și a acuzat SSIJ că face presiuni.

Secția pentru procurori a explicat și că cei doi procurori au fost citați în cauze care se află pe rolul SIIJ încă din 2018.

Parchetul General a precizat ulterior că procurorii Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție „l-au audiat, în calitate de martor”, pe procurorul Nicolae Solomon, membru CSM.

„Dosarul penal în care a avut loc audierea nu vizează activitatea Secției pentru procurori, ca și componentă a Consiliului Superior al Magistraturii, ci vizează modul de desfășurare a activității unora dintre membrii Secției pentru procurori”, susține Parchetul General.

XS
SM
MD
LG