Secția pentru procurori a CSM reacționează la chemarea la audieri, de către Secția Specială de investigare a magistraților, a doi procurori, menționând că citarea s-a făcut la foarte scurt timp după ce au dat aviz negativ pentru două propuneri de procurori șefi, și acuză SSIJ că face presiuni.
Secția pentru procurori explică, într-un comunicat de presă transmis luni, că cei doi procurori au fost citați în cauze care se află pe rolul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) încă din 2018.
CSM precizează cum au fost citați cei doi procurori:
- La data de 13 februarie a fost citat domnul Nicolae Solomon, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat în 2018 la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, având ca obiect infracțiunile de grup infracțional organizat și abuz în serviciu. Citarea s-a făcut prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 17 februarie 2020, fiind semnată de către doamna procuror Adina Florea.
- La data de 14 februarie a fost citat domnul Florin Deac, în calitate de martor, într-un dosar înregistrat in 2018, având ca obiect infracțiunile de neglijentă în serviciu, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă. Citarea s-a făcut tot prin organele de poliție judiciară, la sediul CSM, pentru data de 19 februarie 2020, fiind semnată de același procuror Adina Florea.
„Secția pentru procurori apreciază că citarea a doi membri ai Secției în maniera arătată, în cauze aflate pe rolul SIIJ încă din 2018, precum şi scurgerea în media a informațiilor privind cele două activități procesuale, în contextul derulării procedurii de avizare parțial negativă a propunerilor Ministrului Justiției de ocupare a funcțiilor înalte la nivelul Ministerului Public şi al unei campanii media îndreptate împotriva membrilor Secției, reprezintă un factor de presiune şi de decredibilizare instituțională”, arată Secția pentru procurori a CSM.
- Totodată, Secția pentru procurori anunță că va sesiza Comisia Europeană în legătură cu demersul Secției speciale.
Ministerul Justiției a propus, pe 4 februarie, un proiect de lege de desființare a Secției speciale. În paralel cu desființarea însă, proiectul introduce două noi pârghii, care nu se regăsesc în actuala lege: avizul din partea Procurorului General pentru începerea urmăririi penale în cazul unui magistrat și avizul din partea CSM pentru trimiterea în judecată a unui procuror sau judecător.
Ministerul Justiției argumentează în expunerea de motive această schimbare, care lasă decizia anchetării penale a unui magistrat la îndemâna procurorului general, prin faptul că ar contribui la ”sporirea garanțiilor de independență recunoscute magistraților”.
Propunerea a fost contestată de juriști și de reprezentanți ai magistraților.
La sfârșitul anului 2019, fosta șefă a CSM, Lia Savonea, a încercat de șapte ori să o impună pe procuroarea Adina Florea în fruntea Secției Speciale, însă s-a lovit de opoziția majorității membrilor CSM, care nu au asigurat cvorumul de ședință.
Pe 11 februarie, CSM a dat aviz negativ pentru Giorgiana Hosu și Gabriela Scutea, propunerile ministrului Cătălin Predoiu pentru șefia DIICOT și a Parchetului General, și l-a avizat favorabil pe Crin Bologa, propunerea pentru conducerea DNA.