Într-o scrisoare publică adresată președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, Academia Română consideră că maniera de restaurare a Bojdeucii din Țicău, fostă locuință a lui Ion Creangă este total „nepotrivită”
„Procesul de restaurare a fost pervertit de o viziune înclinată spre modernizare excesivă, cu totul nepotrivită pentru a conserva atmosfera de odinioară, farmecul simplității și marca imediat recognoscibilă pentru cititorii povestitorului humuleștean. Casa de acum, renovată dincolo de limita kitsch-ului, a amuțit și și-a pierdut căldura”, arată scrisoarea publicată de Academia Română.
Forul academic îi cere lui Costel Alexe să întreprindă „tot ce se poate pentru ca Bojdeuca lui Ion Creangă din Țicău să revină la autenticul său și să rămână un simbol identitar românesc, un reper distinct al spiritului locului și, deopotrivă, o atracție culturală deosebită.”
Biroul Prezidiului Academiei Române consideră că activitățile de restaurare și conservare făcute cu „nepricepere”, „greșită înțelegere” sau chiar cu „rea intenție”, sunt un „atentat latent, dar sigur, de distrugere iremediabilă a valorilor patrimoniului național.”
Academia Română așteaptă la „fapte reparatoare”
În scrisoarea publică, Academia Română precizează că așteaptă la „fapte reparatoare” din partea președintelui Consiliului Județean Iași.
Luarea de poziție a Academiei Române are loc după numeroase critici apărute în spațiul public, inclusiv din partea specialiștilor, care au criticat maniera de restaurare a Bojdeucii din Țicău, primul muzeu literar din țară.
Criticile la adresa renovării au vizat mai ales aspectul prea modern, chiar luxos, al clădirii renovate, total nepotrivit cu spiritul auster în care a trăit de fapt Ion Creangă. A fost criticată și eliminarea vegetației care ar fi distrus aerul idilic al unei căsuţe de poveste. Alte critici au vizat devizul lucrării, de aproximativ 1 milioane de euro.
În replică, restauratorii au spus că renovarea Bojdeucii s-a făcut respectând toate rigorile unei astfel de lucrări, prin folosirea de materiale și tehnici tradiționale de construcție. Șeful Consiliului Județean Iași, Costel Alexe, și-a păstrat și el poziția prin care crede că proiectul de restaurare s-a realizat corect.