Linkuri accesibilitate

O locomotivă a lovit un tren de călători staționat la Galați. Șeful de tren, o femeie de 53 de ani, a murit


O locomotivă a lovit cu viteză un tren staționat în Galați, la care trebuia să se cupleze pentru a pleca la Mărășești. Șeful de tren, o femeie, a murit. Alte trei persoane sunt rănite.

„Urmare accidentului feroviar care s-a produs în această seară, în stația Galați, CFR Călători anunță cu regret că doamna conductor a trenului R 7576, a decedat la spital. Inițial a fost stabilizată pe peron și în drum spre spital de către serviciul Ambulanță ajuns la fața locului, dar un nou stop cardio respirator survenit la spital, i-a fost fatal”, transmite CFR.

Mecanicul locomotivei are 49 de ani, cu o vechime în conducerea trenurilor de călători de peste 15 ani.

Cercetările preliminare făcute de Poliția din Galați au arătat că acul de la ceasul vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h, iar mecanicul a declarat că locomotiva a intrat brusc în accelerație și că a încercat să acţioneze sistemul de frânare, dar nu a funcționat.

Polițiștii au deschis dosar penal pentru distrugere sau semnalizare falsă, ucidere din culpă şi vătămare corporală din culpă, cercetările fiind continuate pentru stabilirea împrejurărilor în care s-a produs accidentul.

„La data de 25 martie 2023, la ora ora 19,19, un vagon de călători etajat, care se afla garat la linia nr. 4 din Staţia CF Galaţi în aşteptarea formării garniturii trenului pentru ruta Galaţi - Mărăşeşti, a fost lovit frontal de locomotiva care urma să tracteze garnitura, condusă de mecanicul de serviciu, un bărbat cu vârsta de 49 ani, din municipiul Tecuci. A rezultat deformarea vagonului în partea de impact şi deplasarea acestuia cu circa 80 metri”, transmite IPJ Galați.

În momentul producerii accidentului, în vagonul de călători se afla șeful de tren - o femeie de 53 de ani, conductorul de tren - un bărbat de 47 de ani și un călător de 53 ani din comuna Piscu, judeţul Galaţi.

Mecanicul de locomotivă şi cele trei persoane aflate în vagon au suferit leziuni, călătorul a rămas încarcerat, iar femeia a intrat în stop cardio-respirator.

După descarcerarea făcută de ISU Galaţi şi acordarea primului ajutor, toate cele patru victime au fost transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei" Galaţi. Din cauza leziunilor produse, femeia a murit.

„S-a efectuat cercetarea la faţa locului de către poliţiştii din cadrul Secţiei Regionale de Poliţie Transporturi Galaţi, iar din verificările preliminare s-a stabilit că acul ceasului vitezometrului locomotivei a rămas blocat la poziţia 75 km/h, iar din declaraţia mecanicului reiese că locomotiva s-a accelerat brusc şi că a încercat să acţioneze sistemul de frânare, dar acesta nu a mai frânat'', arată sursa citată. Celelalte trei persoane au rămas internate în spital, cu diferite leziuni, fiind în stare stabilă. Mecanicul şi conductorul de tren au fost testaţi cu aparatul alcooltest Drager, rezultatele fiind negative. La faţa locului s-au prezentat pentru efectuarea de verificări reprezentaţi ITM, AGIFER, Revizoratul Regional SC şi SRTFC Galaţi”, mai spune Poliția.

Inițial, CFR Călători a anunțat că în stația Galați, la cuplarea locomotivei la garnitură pentru formarea trenului Regio 7576 în relația Galați – Mărășești, a fost tamponat primul vagon.

Ulterior, trenul Regio 7576 care urma să realizeze cursa Galați – Mărășești a fost format dintr-o altă garnitură și a plecat din stația Galați la ora 21:03, cu 78 minute întârziere. De asemenea, la bordul trenului se află o nouă echipă de tren: mecanic, conductor și șef de tren.

Liderul de sindicat al CFR Călători, Rodrigo Maxim, a spus sâmbătă seara la Digi 24 că accidentul este cauzat de slaba finanțare a sistemului de transport feroviar.

„Locomotivele sunt vechi, cu foarte multe probleme”, a spus Rodrigo Maxim, care a făcut referire la defecțiuni la graduator, sistemul care controlează viteza la locomotivă și care ar fi fost defect.

„Graduatorul a luat pur și simplu viteză fără ca mecanicul să poată controla. A fost o defecțiune tehnică”, a spus Rodrigo Maxim, la televiziunea Digi24.

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că „în urma incidentului (sic!) din această seară din Gara Galați, până la clarificarea cauzelor producerii acestuia și, având în vedere că este al doilea accident feroviar produs într-un timp foarte scurt, am decis următoarele: să solicit CFR Călători să demareze urgent o verificare tehnică a materialului rulant feroviar aflat în uz; de altfel, în urma incidentului de la Teleorman, am dispus reexaminarea tuturor mecanicilor de locomotivă începând cu luna aprilie”.

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă a cerut demisia succesorului său.

„Dacă se confirmă informațiile că accidentul a fost provocat de o defecțiune, minima reparație morală trebuie să fie demisii în lanț. Sorin Grindeanu, șeful CFR Călători, al Autorității de Reformă Feroviară trebuie să plece, iar România să nu mai audă vreodată de ei. Nepăsarea și incompetența pot fi, iată, criminale. Sistemul feroviar este subfinanțat conștient, în timp ce licitațiile pentru material rulant nou se anulează și se amână interminabil. Transportul de călători cu trenul trebuie să revină la siguranță. Încrederea oamenilor trebuie recâștigată cu investiții masive și modernizare.”

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG