Linkuri accesibilitate

Acord al Israelului cu două state arabe semnat la Casa Albă


Președintele american Donald Trump a prezidat marți o ceremonie de semnare, la Casa Albă, a unui acord prin care Israelul a stabilit legături formale cu două state arabe, Emiratele Arabe Unite și Bahrain, în cadrul a ceea ce Trump numește a fi planul său de pace din Orientul Mijlociu, scrie The Washington Post.

Denumit „Acordul Avraam”, în onoarea celor trei religii avraamice înrădăcinate în ceea ce este acum Israelul și ținuturile înconjurătoare, acordul pune bazele legăturilor diplomatice, economice și de altă natură între Israel și cei doi vecini din Golful Persic.

„Suntem aici în această după-amiază pentru a schimba cursul istoriei. După decenii de diviziuni și conflicte, marcăm zorii unui nou Orient Mijlociu ”, a spus Trump, adresându-se din balcon unei mulțimi aflate pe peluza sudică a Casei Albe.

„Datorită curajului liderilor prezenți, facem un pas major către un viitor în care oamenii de toate credințele și mediile să poată trăi împreună în pace și prosperitate”.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a participat la ceremonie, dar Emiratele Arabe Unite și Bahrain au ales să-și trimită miniștrii de externe, mai degrabă decât șefii de stat sau de guvern. Acest lucru, împreună cu măsurile de precauție luate împotriva răspândirii coronavirusului, i-au refuzat lui Trump șansa de a recrea pe deplin strângerile de mână ale grupului istoric care au reprezentat piatra de temelie simbolică a ceremoniilor de pace din trecut de la Casa Albă.

Cu toate acestea, acordul este unul istoric. Ultimul stat arab care a încheiat pacea cu Israelul a fost Iordania, în 1994. Egiptul a fost primul, în 1979. Acordul este, de asemenea, semnificativ pentru retragerea palestinienilor. Liderii palestinieni au respins eforturile de pace ale lui Trump timp de trei ani și le-au numit trădătoare pe cele două națiuni arabe.

Acordul Israel-Emiratele Arabe Unite arată cum însăși noțiunea de pace din Orientul Mijlociu s-a schimbat sub Trump. Nici EAU, nici Bahrain nu sunt în război cu Israelul, astfel încât documentul nu este un tratat de pace în sens formal. Dar până acum, ambele state din Golful Persic consideraseră oficial Israelul ca fiind nelegitim.

Statele arabe din Golful Persic s-au apropiat de Israel în ultimul deceniu, în mare parte ca răspuns la dorința comună de a estompa influența iraniană în regiune.

Marți, Trump și-a exprimat încă o dată dorința de a încheia un acord cu Iranul asupra programului său nuclear după ce mai devreme, în administrația sa, a rupt un acord ajuns la Teheran cu administrația Obama pentru a reduce ambițiile nucleare ale Iranului. Trump și oficialii administrației susțin că acordul nu a făcut suficient pentru a împiedica Iranul să construiască o armă sau pentru a-și diminua comportamentul agresiv în regiune.

„Cred cu adevărat că Iranul vrea să încheie o înțelegere", a spus Trump în timpul unei întâlniri în biroul oval cu Netanyahu înainte de ceremonia de semnare.

Trump i-a salutat separat pe miniștrii de externe și pe Netanyahu în cadrul reuniunilor din Biroul Oval, dintre care două au fost cu accesul presei.

Ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, Abdullah bin Zayed, a declarat că acordul oferă o șansă pentru o mai bună cooperare în regiune și, mai mult de atât, între Statele Unite și Emiratele Arabe Unite.

Netanyahu, un vizitator frecvent la Casa Albă, a zâmbit în timp ce Trump i-a prezentat o cheie de aur ceremonială, pe care Trump a numit-o „cheia Casei Albe”.

„Aveți cheia inimii evreilor”, i-a răspuns Netanyahu.

Trump a prezis că alte cinci țări ar putea în curând să recunoască Israelul, dar a refuzat să le numească.

Un oficial al administrației Trump, care a informat reporterii luni, a refuzat să precizeze ce conțin documentele semnate, adăugând că textele nu vor fi disponibile decât după ceremonia de la Casa Albă.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

200 de răniți într-o explozie puternică în regiunea Nagorno Karabah
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:33 0:00
XS
SM
MD
LG