Acordul a fost semnat de ministrul român al Apărării, Angel Tîlvăr, și de omologul său sud-coreean, Shin Wonsik, în timpul unei vizite oficiale pe care mai mulți oficiali români o efectuează la Seul.
Delegația română este condusă de președintele Klaus Iohannis.
Acordul va permite educația militară reciprocă, instruirea în comun a personalului, medicina militară, cercetarea și dezvoltarea, precum şi colaborări în industria de apărare.
„Sunt convins că acest acord va oferi o bază solidă pentru cooperarea noastră viitoare în domeniul apărării, în beneficiul ambelor state. Cred că există o varietate de domenii şi proiecte de interes pentru România şi Republica Coreea, mai ales în ceea ce privește transferul de tehnologie şi adaptarea armatelor noastre la provocările viitorului“, a transmis ministrul Tîlvăr.
România și Coreea de Sud sunt parteneri strategici încă din 2008.
Potrivit Agerpres, un prim efect al acestui acord ar putea fi achiziția de către România a 54 de obuziere autopropulsate K9 Thunder, produse în Coreea de Sud de compania Hanwha.
Compania e singura care a rămas într-o licitaţie deschisă de Ministerul Apărării Naţionale și poartă negocieri în acest sens cu Guvernul român.
„Raza maximă (a obuzierului K9) este de 54 de kilometri, este foarte rapid”, a declarat Heo Man Jung, cercetător principal în domeniul artileriei la Hanwha, în timpul unei întâlniri cu jurnalişti români.
Jung a spus că, în 2010, acest obuzier a fost folosit când Coreea de Sud a fost atacată de țara vecină comunistă Coreea de Nord.
Licitația privind obuziere a fost inițiată anul trecut, când MApN solicita trei sisteme obuzier de calibrul 155 mm, de nivel batalion, 17.352 de proiectile explozive, 324 de proiectile fumigene, 324 de proiectile de iluminare şi 720 de proiectile inerte (pentru instruire).
Durata contractului de peste 850 de milioane de euro este de 60 de luni, iar finanţarea este din fonduri bugetare, potrivit anunţului de la acel moment.
Un sistem obuzier este compus din: 18 obuziere de calibrul 155 mm autopropulsate, pe şenile, nouă ţevi de rezervă, 12 maşini de specialitate de transport şi încărcat muniţii, nouă posturi de observare de artilerie auto-propulsate, o autostaţie meteorologică, trei mijloace de evacuare a echipamentelor avariate şi trei sisteme de cercetare acustică, mai scrie Agerpres.
Obuzierele de tip K 9 Thunder sunt folosite în nouă ţări din lume, inclusiv cinci ţări NATO: Polonia, Norvegia, Estonia, Finlanda şi Turcia.
Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI