Linkuri accesibilitate

Acord pentru un armistițiu în estul Ucrainei din 27 iulie


Conflictul din estul Ucrainei a început în februarie 2014 ca urmare a Euromaidanului care l-a înlăturat pe președintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici
Conflictul din estul Ucrainei a început în februarie 2014 ca urmare a Euromaidanului care l-a înlăturat pe președintele pro-rus al Ucrainei, Viktor Ianukovici

Negociatori pentru Ucraina, Rusia și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) au ajuns la o înțelegere pentru un armistițiu în estul Ucrainei din 27 iulie.

„Regimului unui armistițiu complet și cuprinzător, observabil de cealaltă parte, este o precondiție de bază pentru implementarea acordurilor de la Minsk și deschide drumul spre implementarea altor prevederi ale acordurilor", a transmis administrația prezidențială de la Kiev.

Președintele ucrainean Vladimir Zelenski a fost ales în urmă cu un an cu promisiunea de a încheia conflictul din regiunile estice Donetsk și Lugansk.

Germania și Franța au mediat între Ucraina și Rusia de la semnarea unui acord de pace în 2015 în Minsk, dar eforturile de implementare ale acordului au eșuat.

Liderii celor patru state s-au întâlnit la un summit la Paris în decembrie 2019 în încercarea de a reînvia procesul de pace, întâlnire ce a condus la o serie de schimburi de prizonieri între Kiev și separatiști pro-ruși sprijiniți de Moscova.

Neînțelegeri între părți rămân privind un calendar pentru organizarea de alegeri locale, control asupra granițelor din regiunile controlate de separatiști, retragerea unităților militare și a echipamentului rusesc sau dezarmarea grupărilor separatiste.

Moscova neagă prezența trupelor sale în estul Ucrainei.

Relațiile dintre Ucraina și Rusia au fost tensionate încă de la protestele din 2014, cunoscute și ca Euromaidanul, care au dus la înlăturarea liderului pro-rost Viktor Ianukovici.

Rusia a anexat peninsula Crimeea la scurt timp și a sprijinit forțele separatiste din estul Ucrainei, generând un război care a ucis peste 13.200 de persoane.

XS
SM
MD
LG