Linkuri accesibilitate

Scenariul de război Kavkaz 2020. Cât trebuie să ne temem de o nouă invazie a Rusiei


Nave și elicoptere ale armatei ruse, în timpul exercițiului Kavkaz 2016, din Crimeea.
Nave și elicoptere ale armatei ruse, în timpul exercițiului Kavkaz 2016, din Crimeea.

Rusia își va concentra armata în Crimeea și Marea Neagră, în exercițiul Kavkaz din septembrie. Poate fi un pretext perfect pentru o nouă invazie în Ucraina?

În fiecare an, Rusia își testează forțele dintr-un mare comandament regional al Armatei, într-un exercițiu masiv de război. La toamnă, în septembrie, începe faza activă a exercițiului Kavkaz (Caucaz), în care vine rândul comandamentului din Sud al armatei ruse, care cuprinde forțele din Marea Neagră și Peninsula Crimeea.

Orice exercițiu militar rusesc de amploare, care comasează o adevărată forță de invazie în diverse regiuni, provoacă emoții la scară internațională. Lipsite de transparența exercițiilor NATO, unde au acces inclusiv inspectori militari ai Rusiei și unde știi dinainte ce se va întâmpla și câte trupe ajung în ce locații, exercițiul Kavkaz are în plus o reputație și mai de temut: la câteva zile după Kavkaz-ul din 2008, Rusia a invadat Georgia și a îngenunchiat-o în cinci zile.

Acum, Kavkaz 2020 vine într-un context special: tensiunile ruso-ucrainene din Peninsula Crimeea, anexată de Rusia în 2014, au dat în clocot din cauza secetei care afectează peninsula din Marea Neagră. Ucrainenii au restricționat, încă din 2014, printr-un baraj, debitul apei care vine din fluviul Nipru, din Ucraina, până în Crimeea, printr-un canal de irigații lung de peste 400 de kilometri. Rusia acuză „o criză umanitară” în Crimeea, a cărei apă depinde de accesul la acest canal, Ucraina spune că va debloca accesul la canal când Rusia se va retrage din Crimeea.

Poți să simți că ei construiesc pretextul că trebuie să facă ceva pentru a rezolva această criză umanitară, care este de altfel provocată chiar de ei, din cauza anexării ilegale a Crimeei.
gen. (r) Ben Hodges

Este aceasta furtuna perfectă pentru o nouă mișcare războinică a Rusiei, sub acoperirea exercițiului Kavkaz 2020? Cu siguranță este posibil, dar cât de probabil e? Într-o discuție de aproape o oră, în podcast-ul „The Power Vertical”, al analistului Brian Whitmore, directorul programului Rusia al CEPA (Center for European Policy Analysis), generalul-locotenent (r) Ben Hodges, fostul comandant al Armatei SUA în Europa, și analistul militar Michael Kofman, directorul pentru studii privind Rusia al organizației CNA, dezbat pro și contra unui astfel de scenariu.

Rusia vorbește despre o criză umanitară și spune că este datoria ei să îi protejeze pe cetățenii săi, oriunde ar fi. Poți să simți că ei construiesc pretextul că trebuie să facă ceva pentru a rezolva această criză umanitară, care este de altfel provocată chiar de ei, din cauza anexării ilegale a Crimeei”, spune generalul (r) Ben Hodges.

În opinia lui Hodges, confluența exercițiului Kavkaz cu lipsa de atenție a Vestului asupra regiunii Mării Negre – în SUA sunt alegeri prezidențiale la toamnă, iar marile puteri europene precum Germania și Franța nu dau semne să pună sub presiune Rusia – ar putea duce la un moment propice pentru o nouă agresiune teritorială: „Cred că se creează condițiile ca Rusia să facă pași să anexeze alte teritorii, sub pretextul că este o criză umanitară”.

De cealaltă parte, analistul militar Michael Kofman este sceptic: „Nu e primul an când aud ipoteza că Rusia ar putea invada dinspre Crimeea, pentru a cuceri canalul Niprului sau o parte din Herson sau să creeze legătura cu teritoriul rusesc, din Crimeea. Mereu mă întreb ce s-a schimbat”.

Ce ar presupune invazia Rusiei în sudul Ucrainei, prin canalul Crimeei de Nord

Este ușor să câștigi un teritoriu pe hartă. Dar deodată ai nevoie de electricitate, apă, rețele de drumuri și alimente, comerț, cine alimentează acea regiune?
Michael Kofman, analist militar CNA

Michael Kofman a analizat ce ar însemna în realitate ca Rusia să atace Ucraina din sud și să preia controlul canalului de irigații al Crimeei de Nord, de la granița peninsulei controlate de Rusia până la barajul din Ucraina. El spune că este un scenariu posibil, dar pe care el nu îl crede probabil.

Dacă vii din Crimeea, trebuie să cucerești întreg canalul, altfel poate fi blocat de ucraineni în orice punct, mai sus pe Nipru. Deci ar trebui să cucerești toți cei 70 de kilometri ca să ajungi la fluviu, fără asta întreaga operațiune nu ar avea niciun rost. Provocările unei astfel de operațiuni sunt două. În primul rând, îți aduce o mulțime de noi probleme. Este ușor să câștigi un teritoriu pe hartă, dar statele sunt formate din părți integrante, iar dacă iei o bucată mare din Herson, deodată ai nevoie de electricitate, apă, rețele de drumuri și alimente, comerț, cine alimentează acea regiune? Chiar și politic ar fi greu de explicat. Există o criză umanitară. Au existat o mulțime de crize de apă din 2014. Crimeea are în general destulă apă pentru populație, dar nu pentru agricultură”, explică Michael Kofman.

Poate că este puțin probabil acest scenariu, admite generalul (r) Ben Hodges, dar asta este și ideea: „Ce am descris eu poate că este un scenariu puțin probabil, dar nu țin minte ca cineva să fi prezis că Rusia va invada Crimeea. Vrem să îl păstrăm puțin probabil. Este un studiu de caz despre cum putem să aducem laolaltă partenerii de coaliție, pentru a câștiga inițiativa în Marea Neagră”.

Generalul (r) Hodges consideră că Vestul, inclusiv SUA, nu ia suficiente măsuri de contracarare a mișcărilor Rusiei în regiunea Mării Negre și greșește atunci când nu face din Marea Neagră o prioritate, canalizând resurse și planuri strategice în regiune, așa cum au făcut-o pentru regiunea Mării Baltice.

Este puțin probabil? Desigur, dar puțin probabil a fost și ca japonezii să atace Pearl Harbour.
gen. (r) Ben Hodges

Hodges spune că o operațiune împotriva Ucrainei, pe canalul de irigație dinspre Nipru, nu ar trebui să arate „ca în secolul 19”, adică să ia neapărat forma unui război convențional, ca în Georgia, în 2008.

Trebuie doar să controleze Odesa, Herson, Marea Azov. Dacă ar vrea să cucerească acest canal de 75 km, ar fi o combinație de operațiune cu amfibii în Marea Azov și în Marea Neagră, pe partea de vest a peninsulei, elicoptere, trupe Spetnaz, ar fi implicate atacuri cibernetice pentru a opri sau întrerupe comunicațiile. Este puțin probabil? Desigur, dar puțin probabil a fost și ca japonezii să atace Pearl Harbour. Istoria războaielor este plină de adversari care au făcut lucruri neașteptate, când au considerat că sunt îndeplinite condițiile”, spune Hodges.

El reamintește că aceeași greșeală au făcut-o israelienii în Războiul de Yom Kippur.

Trebuie să fim atenți la Kavkaz. În războiul de Yom Kippur, cum au reușit egiptenii să îi surprindă pe israelieni și să traverseze Suezul a fost că în lunile dinainte au adus trenuri întregi pentru un exercițiu. Israelienii nu și-au dat seama că toate trenurile care plecau erau goale. Și că cei din exercițiu au putut să constituie o forță destul de mare pentru a putea traversa canalul Suez. A fost o greșeală aproape dezastruoasă pentru forțele apărării israeliene”, spune fostul comandant al forțelor SUA în Europa.

Michael Kofman, analistul militar căruia îi place să analizeze cu scepticism și reținere doar datele din teren, explică însă de ce Rusia nu are nevoie de o astfel de „acoperire” a exercițiului Kavkaz.

Rusia poate oricând să facă acest lucru. A prepoziționat deja trupe, dacă vrea să invadeze Ucraina. A prepoziționat deja toate trupele de care are nevoie. Poate folosi Kavkaz 2020, dar nu este nevoită să facă acest lucru. O poate face oricând”, spune Kofman.

În opinia lui Kofman, Rusia face Kavkaz „să intimideze Ucraina, să vadă nu doar că nu au destule opțiuni pentru a recâștiga Crimeea, ci și că Rusia are suficiente opțiuni pentru a invada Ucraina oricând vrea, pentru că are forțele poziționate la frontieră”.

Oricât de probabil sau improbabil ar fi un astfel de scenariu din partea unei Rusii care s-a dovedit în ultimii ani imprevizibilă în agresiunile sale teritoriale, Marea Neagră și Kavkaz ar trebui să rămână pe radarul Occidentului, consideră generalul (r) Ben Hodges.

De ce ne pasă de un exercițiu al armatei ruse sau de seceta din Crimeea? Pentru că este vorba de Marea Neagră, iar aceasta este atât de importantă pentru Kremlin. De aceea au anexat Crimeea, este platforma lor de lansare a influenței maligne în Siria, în Libia, în estul Mediteranei. Fără capabilitatea lor de a opera din Marea Neagră, din Crimeea, Rusia nu ar mai putea sprijini regimul Assad, așa cum a făcut-o în ultimii 6 ani. E posibil doar pentru că Rusia operează din Marea Neagră”, arată Hodges.

Kavkaz 2020 va intra în faza operațională, adică de mișcare a trupelor în teren, la finalul lunii septembrie. Conform unui reprezentant al serviciului secret ucrainean, citat de presa din Ucraina, rușii ar urma să aducă lângă granița cu Ucraina, în sud, circa 120.000 de militari, 500 de tancuri, 300 de aeronave și sute de alte echipamente militare. Totuși, cei doi analiști care au vorbit la podcast-ul CEPA se așteaptă ca numărul de trupe să fie mai redus, din cauza pandemiei de Covid-19.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG