Premierul Theresa May, a spus că ”implicațiile sunt foarte grave” și că scenariul care se conturează este acela al unui Brexit fără acord în 12 aprilie.
Theresa May a anunţat că luni, 1 aprilie, Camera Comunelor va continua dezbaterile pentru a vedea dacă există o majoritate stabilă pentru o alternativă cu privire la viitoarea relaţie dintre Londra şi UE. Ea a estimat că este aproape sigur că vor avea loc alegeri europene în Regatul Unit.
”Singura opţiune juridică acum este aceea că Regatul Unit urmează să părăsească Uniunea europeană pe 12 aprilie. Peste numai 14 zile. Nu este timp suficient pentru a conveni, a legifera şi a ratifica un acord şi totuşi Camera (Comunelor) a spus clar că nu va permite ieşirea fără un acord. Aşadar, va trebui să convenim o cale alternativă de a avansa. Uniunea Europeană a declarat clar că orice amânare suplimentară va trebui să aibă un obiectiv clar şi să fie convenită în unanimitate de celelalte 27 de state membre înainte de 12 aprilie’”, a spus May.
Un summit special pe data de 10 aprilie, cu 2 zile inainte de noul termen limita pentru iesirea Marii Britanii din UE, a fost convocat de președintele Consiliului European, Donald Tusk.
"Avand in vedere respingerea acordului de retragere (a Marii Britanii din Uniunea Europeana) de catre Camera Comunelor, am decis sa convoc un summit european la 10 aprilie. #Brexit", a scris Donald Tusk.
Comisia Europeană a publicat o declarație ca răspuns la votul din Parlamentul britanic în care precizează că scenariul unui ”Brexit dur pe 12 aprilie e acum cel mai probabil”.
"Comisia regreta votul negativ din Camera Comunelor de azi. Articolul 50 este extins pana pe 12 aprilie. Acum Marea Britanie trebuie sa spuna pana la aceasta data cum vrea sa inainteze, urmand ca propunerea sa fie analizata de Consiliul European.
Scenariul unui Brexit dur pe 12 aprilie e acum cel mai probabil. UE s-a pregatit pentru asta din decembrie 2017 si acum e pregatita total pentru ca pe 12 aprilie la miezul noptii Marea Britanie sa iasa din Uniune fara un acord. UE ramane unita.
Benediciile unui Brexit cu acord, inclusiv perioada de tranzitie, nu vor fi valabile in niciun fel de circumstante in cazul unui Brexit dur. Mini-acorduri sectoriale nu sunt o optiune", spune Comisia Europeană.
În fața Parlamentului s-au adunat mai mulți protestatari pro-Brexit, furioși pe Theresa May. "Tot acest haos ar fi putut fi evitat dacă ar fi încercat să obțină un acord național înainte de a activa Articolul 50", a spus un barbat pentru BBC.
Vineri, 29 martie, Theresa May a încercat, fără succes, să supună din nou la vot în Camera Comunelor acordul pe care l-a negociat cu Uniunea și care a fost până acum respins în două rânduri de parlamentarii de la Westminster. Ea a spus atunci că este dispusă să demisioneze
.„Ştiu că există dorinţa pentru o nouă abordare şi pentru o nouă conducere în a doua etapă a negocierilor pe tema Brexit. Eu nu voi sta în calea acestei abordări", a declarat Theresa may după votul de miercuri, când deputații britanici au respins toate variantele de acord, opt la număr.
Intenția premierului britanic trebuie însă să fie acceptată de președintele Camerei, John Bercow, care a reluat poziția sa - nu este de acord repunerea la vot a unui text deja respins. Așadar, May ar trebui să propună modificări ale acordului. Chiar și așa, premierul britanic are nevoie de susținerea inclusiv a propriului partid pentru a putea obține majoritate la votul privind acceptarea înțelegerii.
Rămân, așadar, în discuție, datele ieșirii Marii Britanii din UE - 12 aprilie sau 22 mai. Și, desigur, termenii Brexitului - cu sau fără acord.