Linkuri accesibilitate

Acțiunile europene și americane în picaj după prognoza Rezervei Federale


Acțiunile europene au avut cea mai avut joi cea mai proastă zi de tranzacționare din ultimele 11 săptămâni pe fondul estimărilor financiare ale Rezervei Federale și a temerilor privind un noul val al epidemiei de coronavirus, arată Reuters.

Wall Street a consemnat, de asemenea, cea mai slabă evoluţie din ultimele trei luni.

Prețurile petrolului au scăzut joi cu circa 8%, din cauza reapariției temerilor legate de impactul creșterii numărului de cazurilor de COVD=ID-19 la nivel mondial asupra cererii, în timp ce stocurile de țitei au atins un nivel record în Statele Unite

Indicele pan-european Stox 600 a închis în declin cu 4%, iar componenta auto în scădere cu 6,9%, toate sectoarele şi bursele fiind în teritoriu negativ.

Pe Wall Street, indicele Dow Jones Industrial a coborât cu 6,9%, respectiv cu peste 1.800 de puncte, înregistrând cea mai slabă evoluţie după luna martie. Indicele S&P 500 a scăzut cu 5,7%, iar Nasdaq cu 5,3%.

În centrul atenţiei a fost reacţia investitorilor la cele mai recente estimări făcute de Rezerva Federală. Miercuri, banca centrală americană a menţinut neschimbate dobânzile şi a indicat să nu se aşteaptă să le majoreze înainte de 2022. Fed a mai prognozat că economia americană se va contracta cu 6,5% în 2020, înainte de a avansa cu 5% în 2021.

Nu ne gândim la creşterea dobânzilor. Nu ne gândim nici să ne gândim la creşterea dobânzilor. Ne gândim la susţinerea economiei. Ne gândim că va dura ceva timp”, a declarat preşedintele Fed, Jerome Powell.

Decizia de a nu crește dobânzile de la nivelul negativ (-0,25%) stabilit în martie, contrazice perspectiva unei reveniri rapide a economiei americane, despre care vorbește președintele Donald Trump.

Jerome H. Powell, șeful Rezervelor Federale (FED) a declarat că este posibil ca rata șomajului de 14,7% atinsă în aprilie s-ar putea să fie vârful, dar anticipează că ani de zile de aici înainte milioane de americani nu vor avea de lucru, ca urmare a crizei induse de coronavirus:

„​În două luni, am trecut de la cel mai mic nivel al șomajului din ultimii 50 de ani, la cel mai mare nivel din ultimii 90 de ani” , a declarat Powell la briefingul de presă de după ședința în care s-a decis păstrarea dobânzilor în teritoriul negativ.

Evoluţia coronavirusului rămâne un motiv major de îngrijorare pentru investitori. Miercuri, a fost anunţată anularea festivalurilor de muzică extrem de populare Coachella şi Stagecoach, în urma unui ordin al directorului pentru Sănătate Publică din comitatul Riverside, din California, dr. Cameron Kaiserm referindu-se la temeri legate de agravarea răspândirii Covid-19 în toamnă.

Mai multe state americane care au fost printre primele care au renunţat la măsurile de izolare au raportat creşteri ale numărului de cazuri de infectare şi ale spitalizărilor, între acestea fiind Texas, Florida şi Arizona.

XS
SM
MD
LG