UNIFARM, companie aflată în subordinea Ministerului Sănătății, a cerut modificări legislative urgente pentru deblocarea operațională a companiei și punerea urgentă în utilizare a stocului UNIFARM, în valoare de 650 de milioane de lei.
Reprezentanții UNIFARM susțin că în acest stoc se găsesc 310 ventilatoare, 80 de ventilatoare mobile, 27 de milioane de măști, ochelari și combinezoane de protecție, dezinfectanți și alte materiale sanitare și dispozitive medicale.
„Achiziționarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepțional, în condițiile unei piețe extrem de volatile, în perioada stării de urgență din anul 2020, cu o finanțare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluția ulterioară a prețurilor a cauzat nevandabilitatea și blocarea acestui stoc din cauza calificării greșite a operațiunii de finanțare a achiziției”, argumentează conducerea UNIFARM într-un comunicat de presă.
Spitalul Modular de la Lețcani a început să funcționeze. Este deservit de o echipă de 35 de persoane detașate de la MApN și personal medical al Spitalului de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași. Până joi, 14 octombrie, ora 10.00, spitalul a preluat un număr de 23 pacienți pe secția de boli infecțioase și șase pacienți în secția de Terapie Intensivă. MApN arată că secția ATI va fi extinsă, gradual, până la un număr de 48 de paturi.
MApN a decis ca începând de vineri, 15 octombrie, Spitalul Clinic de Urgență Militar „Dr. Ștefan Odobleja” din Craiova să devină spital de suport COVID-19. Astfel, spitalul
pune la dispoziție un număr de 10 paturi pentru tratarea cazurilor ușoare și medii și două paturi ATI.
Ca urmare a ajutorului dat de Ungaria, Ministerul Sănătății anunță că în 14 octombrie a început transferul primilor pacienți infectați cu Covid, aflați în stare critică, în spitalele ungurești.
Au fost transportați 10 pacienți, 8 dintre aceștia au fost internați în UPU din unități sanitare din București și 2 din Timișoara, aflați în stare stabilă, care sunt transportabili și care necesită asistență medicală de specialitate într-o secție ATI. Din cei 10 bolnavi, un număr de 5 au fost repartizați în centrul universitar Szeged, iar ceilalți 5 în centrul universitar Debrecen.
De asemenea, Ministerul Sănătății arată că transferul pacienților din zona de graniță se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienților din București se efectuează atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Pacienții vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe.