Linkuri accesibilitate

Secțiile ATI Covid din spitalele românești sunt pline de zile la rând
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:54 0:00

Secțiile ATI Covid din spitalele românești au fost pline zile la rând.

Covid | 13 persoane sunt infectate cu tulpina Omicron

Numeroase țări reimpun restricții de teama consecințelor pe care le-ar putea avea răspândirea tulpinii Omicron a coronavirusului. Urmăriți LIVE blog-ul Europa Liberă dedicat crizei sanitare.

12:25 13.10.2021

Potrivit raportării de miercuri, în ultimele 24 de ore au fost înregistrate 15.733 de cazuri noi de Covid-19, peste 3.000 dintre acestea în București. Miercuri au fost raportate 390 de decese, dintre care 8 erau decese mai vechi, neraportate până acum.

În spitale sunt internate 17.432 de persoane, dintre care 486 sunt copii. În stare gravă, la terapie intensivă se află 1.676 dintre pacienți, 35 dintre aceștia copii.

Rata incidenței cazurilor a depășit în București 15 cazuri la mia de locuitori (15,1) iar în județul Ilfov este de 15,49 / 1.000. În Ilfov, Direcția de Sănătate Publică a cerut închiderea școlilor începând de luni. Și județul Timiș are o incidență peste 10 la mie.

În ultimele 24 de ore au fost efectuate 26.700 de teste RT-PCR (14.475 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.225 la cerere) și 43.145 de teste rapide antigenice.

14:15 13.10.2021

În fața valului de îmbolnăviri și decese cauzate de Covid, Colegiul Medicilor din București face apel la populație să se vaccineze, singura șansă de a învinge pandemia de Covid. Într-o scrisoare deschisă intitulată ”Strigăt de disperare”, medicii bucureșteni transmit populației că le este din ce în ce mai greu să facă față valului de îmbolnăviri.

„Zi de zi asistăm la tragedii: pacienți care mor, familii aflate în suferință, medici ajunși la capătul puterilor, pacienți și cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de îngrijiri medicale. Iar numărul este foarte mare. /.../ DA, și o persoană vaccinată se poate îmbolnăvi. ​DA, și o persoană vaccinată poate dezvolta forme severe ale infecției cu SARS-CoV-2. ​DAR proporția acestor cazuri este mult mai mică în rândul persoanelor vaccinate față de cele nevaccinate. Această scrisoare deschisă nu este doar un alt apel aruncat în eter. Este un strigăt de disperare, al nostru, al corpului medical bucureștean, prin vocea Colegiului Medicilor din Municipiul București, pentru ca dumneavoastră, populația din București, dar și populația României în ansamblul său, să reflectați la informațiile transmise”, mai spun medicii.

14:57 13.10.2021

Pentru că în 10 localități incidența este de peste 15 la mia de locuitori, DSP Ilfov a recomandat ca de luni, toate școlile din județul Ilfov să treacă în online. DSP-ul susșine că deschiderea școlilor este principalul focar de răspândire a coronavirusului în județul Ilfov,

De cealaltă parte, ministrul Sorin Cîmpeanu spune că solicitatea de la DSP Ilfov a fost făcută în afara cadrului legal.

Sorin Cîmpeanu susține că numai școlile pot decide dacă trec sau nu în online.
Sorin Cîmpeanu susține că numai școlile pot decide dacă trec sau nu în online.

Cîmpeanu susține că nu are cunoştinţă ca DSP să fi făcut anchetă epidemiologică la nivelul fiecăreia dintre cele 270 de unităţi de învăţământ din judeţul Ilfov. „În concluzie, solicitarea DSP Ilfov a fost făcută în afara cadrului legal, afectând procesul de monitorizare a desfăşurării procesului de învăţământ şi perturbând funcţionarea mecanismelor administrative de gestionare a situaţiei in starea de alertă”, a declarat ministrul.

15:28 13.10.2021

Ungaria va prelua 50 de pacienţi Covid din România, care au nevoie de terapie intensivă, a anunțat Ministerul de Externe de la Budapesta. Presa din Ungaria transmite că aceștia vor fi tratați în spitalele din Debrecen and Szeged.

Cele două țări urmează să stabilească zilele următoare detaliile logistice.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG