Ministerul Sănătății a solicitat vineri dimineață Departamentului pentru Situații de Urgență activarea Mecanismului de protecție civilă al Uniunii Europene pentru asigurarea tratamentului cu anticorpi monoclonali neutralizanți a unui număr de 40.000 bolnavi COVID-19.
Cererea vine după ce marţi seară România a fost primită o donaţie de 5.206 fiole de anticorpi din partea statului italian, ca recunoştinţă a Regiunii Lombardia pentru ajutorul pe care ţara noastră l-a acordat în anul 2020. Medicamentele au fost deja repartizate în 134 spitale pentru tratarea bolnavilor cu COVID-19.
Ultimele date oficiale de joi arătau că nu există niciun pat liber în secțiile ATI, unde sunt internați peste 1.700 de pacienți.
La București, rata incidenței de infectare cu Covid a ajuns, vineri, la 15,83 cazuri la mia de locuitori, în creștere constantă de peste două săptămâni. Acum o săptămână aceasta era de 12,24, iar acum două săptămâni, în 1 octombrie, de 7,68.
Bucureștiul nu mai are de mai multă vreme locuri la terapie intensivă pentru pacienții Covid și înregistrează cele mai multe cazuri noi zilnice.
- 3.119 cazuri noi – miercuri
- 3.082 cazuri noi - joi
Institutului Național de Sănătate Publică (INSP) a propus, încă de miercuri, carantinarea. Miercuri, În București rata de incidența cumulată calculată la 14 zile era de 15,1 iar în județul Ilfov de 15,49. În Ilfov există localități cu rate de peste 20 de cazuri la mia de locuitori.
CNSU decide vineri cu privire la carantinare, dar soluția a fost deja respinsă, joi, într-o declarație, de premierul Florin Cîțu. Decizia depinde de același for, grupul tehnico-științific, care e eliminat și pragul de 6 cazuri la mia de locuitori pentru trecerea școlilor în sistem online.
Proba scrisă a concursului pentru directorii de școală are loc vineri în București și în fiecare județ, „în condiții speciale, cu respectarea măsurilor sanitare". La concurs participă peste 9.000 de persoane. Un număr de 55 de candidaţi înscrişi la concurs nu participă la examenul programat vineri, din cauză că sunt fie infectaţi cu SARS-CoV-2, fie au avut contact direct cu pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19. Pentru ei se va organiza o sesiune specială pe 28 octombrie.
Potrivit datelor epidemiologice prezentate, miercuri, de Ministerul Educației, 16.316 elevi și preșcolari și 5.425 de angajați din școli erau infectați cu Covid.
Un studiu realizat la Institutul Pasteur din Paris arată că trei dintre coronavirusurile din Laos sunt neobișnuite, în sensul că au la suprafață „un cârlig” foarte asemănător cu cel care îi permite lui SARS-CoV-2 să se agațe de celulele umane. Studiul a fost postat online luna trecută și încă nu a fost publicat într-o revistă științifică. Cercetătorii au descoperit că coronavirusurile de la liliecii din Laos sunt surprinzător de abile în infectarea celulelor umane, arătând că astfel de caracteristici mortale pot evolua într-adevăr în afara unui laborator, scrie The New York Times.