Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei respinge mesajele antivaccinare ale Arhiepiscopului Tomisului, ÎPS Teodosie.
„Trebuie distins între problema/ relevanța certificatului verde, care, din perspectiva multor reprezentanți ai societății civile, e necesar nuanțabilă, și îndemnul unui cleric împotriva vaccinării. Ultimul e total dezavuat de Biserică. Iraționalul antivaccinism justificat religios rămâne o mare și riscantă neînțelegere care îi poate transforma pe unii în martirii unei cauze false. Biserica și cultele religioase nu pot emite opinii în legătură cu o problemă strict medicală cum este vaccinarea. Ele nu pot formula un discurs teologic nici pro, nici anti-vaccinare”, a declarat pentru Europa Liberă purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, Vasile Bănescu.
„În plină pandemie, în contextul în care secțiile ATI ale spitalelor din întreaga țară sunt excedate de bolnavi care agonizează, datoria rațională a fiecăruia dintre noi este să asculte cu luare aminte exclusiv de sfaturile medicilor, cărora le datorăm prețuire și recunoștință”, a adăugat sursa citată.
Într-o emisiune a postului de radio al arhiepiscopiei, al cărei realizator este Eugen Tănăsescu, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei, Teodosie a lansat un apel la mobilizare împotriva obligativității vaccinării, deși vaccinarea nu este obligatorie în România.
Mai mult, el i-a sfătuit pe credincioși să se adreseze „în masă” Justiției și a lansat o a doua informație falsă, în afara celei privind obligativitatea vaccinării, potrivit căreia Uniunea Europeană ar fi anunțat că „vaccinul va înceta”.
„Eu cred și trebuie să fac un apel la juriști să se mobilizeze, este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul și au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu. Mai ales că nu-i asumat de nimeni. Și sunt atâtea urmări negative. Deci acești oameni ar trebui, credincioșii noștri să se adreseze în masă justiției. Au fost atâtea sentințe care au arătat că este fără temei constituțional această interdicție a nevaccinaților. Am citit clar că Uniunea Europeană a anunțat că vaccinul va înceta. De ce înainte de a înceta este cea mai intensă propagandă pro vaccin, a obligativității vaccinului?”
El a continuat să-și sfătuiască enoriașii să nu se lasă „forțați” să se vaccineze.
Teodosie a continuat: „Vă spun să nu vă speriați. Aveți tot dreptul să alegeți. Nu trebuie să fiți obligați. Nu este constituțional, nu este legal. De aceea nu vă speriați. Mergeți și dacă vi se interzice, faceți sesizare și vă vor apăra. Sunt mulți avocați care vor să vă apere. Este o nerânduială în această forțare care este nefirească și fără temei și cu rolul de a vă speria să vă vaccinați forțat. Nu acceptați. Avem personalitate de sine fiecare, sunteți apărați de Constituția țării și chiar de legile europene. Nici legile europene nu te obligă la vaccin”.
----------------------
Consultanţii externi ai Administraţiei pentru Medicamente şi Alimente din Statele Unite (FDA) au recomandat, vineri, în unanimitate, administrarea unei a doua doze de vaccin pentru COVID-19 al Johnson&Johnson, pentru a proteja mai bine americanii vaccinaţi cu vaccinul într-o singură doză, transmite Reuters.
Comisia Consultativă pentru Vaccinuri şi Produse Biologice Asociate a recomandat administrarea unei a doua doze pentru toţi cei vaccinaţi cu vaccinul J&J, cu vârste de cel puţin 18 ani şi la cel puţin două luni după prima doză. FDA nu este obligată să urmeze recomandarea comisiei, dar de obicei o face.
Aceştia au indicat nivelurile mai scăzute de anticorpi neutralizanţi îpe care îi provoacă mpotriva virusului, în comparaţie cu vaccinurile care utilizează tehnologia ARN mesager (ARNm) ale companiilor Moderna şi Pfizer / BioNTech.
„Există un imperativ de sănătate publică. Ceea ce vedem este că este un grup cu o eficacitate globală mai mică decât am văzut cu vaccinul ARNm şi, prin urmare, există o urgenţă de a face ceva”, a spus dr. Arnold Monto, un epidemiolog al Şcolii de Sănătate Publică a Universităţii din Michigan, care a condus şedinţa.
Odată ce FDA va aproba rapelurile, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din SUA va face recomandări specifice cu privire la cine ar trebui să primească rapeluri.
Comitetul Național pentru Situații de Urgență a aprobat Hotărârea numărul 87 privind stabilirea măsurilor necesar a fi implementate la nivelul Municipiului București și județului Ilfov pentru limitarea răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2.
Principalele prevederi:
-nevalidarea propunerii Institutului Național de Sănătate Publică pentru instituirea măsurii carantinei la „nivelul zonei metropolitane București”;
-intensificarea acțiunilor de control privind respectarea măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19 și aplicarea măsurilor prevăzute de cadrul normativ în vigoare;
-analizarea de către Grupul de Suport Tehnico - Științific privind Gestionarea Bolilor Înalt Contagioase pe teritoriul României a situației epidemiologice de la nivelul Municipiului București și județului Ilfov și propunerea de noi măsuri de limitare a răspândirii infecțiilor cu virusul SARS-CoV-2 pentru activitățile cu risc ridicat de răspândire a bolii.
Peste 5,6 milioane de români s-au vaccinat până vineri cu schema completă de vaccinare, transmite Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) împotriva Covid.
73.377 de persoane au fost vaccinate în ultimele 24 de ore, 39.052 cu prima doză, 7.105 cu a doua doză și 27.220 cu doza a treia.
Bucureşti şi judeţul Ilfov nu vor fi carantinate, aşa cum a propus Institutul Naţional de Sănătate Publică, a anunțat vineri Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, precizând, însă, că vor fi întărire măsurile de control şi este posibil să fie luate alte decizii peste cele care există în prezent.
Premierul Florin Cîțu semnalase încă de joi că nu dorește carantinare în ciuda avertismentelor specialiștilor și a situației grave din spitale.