Incidența în București a ajuns la 15,42 mie
Un nou record al incidenței în București se înregistrează joi- 15,42 cazuri Covid la mia de locuitori, potrivit Direcției de Sănătate Publică.
Cu o zi în urmă, rata în Capitală era de 15,1.
Acum o lună, incidența era de 10 ori mai mică, de doar 1,52 la mie.
Premierul Florin Cîțu a declarat, joi, că autoritățile nu iau în calcul impunerea carantinei în București, în ciuda incidenței record de 15,42 cazuri la mia de locuitori.
Premierul spune că, în schimb, sunt avute în vedere alte măsuri menite să limiteze răspândirea pandemiei, cum ar fi obligativitatea prezentării Certificatului verde pentru accesul în diverse locuri, inclusiv în magazine. Certificatul atestă, în prezent, vaccinarea, trecerea prin boală sau existența unui test negativ recent. O măsură similară este avută în vedere și pentru Ilfov, județul cu cea mai mare incidență din țară.
Premierul a anunțat depunerea în parlament a unui proiect de lege care ar putea obliga angajații din sistemul sanitar și al serviciilor de urgență să se testeze pe banii lor, dacă nu sunt vaccinați sau trecuți prin boală.
Cu toate că premierul interimar a zis că nu ia în calcul carantinarea Bucureșiului, Institutul Național de Sănătate Publică a propus încă de miercuri - 13 octombrie 2021- instituirea carantinei în București și în Ilfov pentru 14 zile, potrivit unui document publicat de Hotnews. INSP-ul spune că măsurile sanitare sunt ineficiente și aplicate inegal. Iar de aceea propunerea limitarea deplasărilor oamenilor și să rămână dechise numai creșele și grădinițele, bisericile, coafoarele și magazinele până la ora 20. De asemenea, transportul in comun, farmaciile și clinicile medicale să rămână deschise în mod normal cu respectarea tuturor regulilor sanitare.
Ca urmare a ajutorului dat de Ungaria, Ministerul Sănătății anunță că în 14 octombrie a început transferul primilor pacienți infectați cu Covid, aflați în stare critică, în spitalele ungurești.
Au fost transportați 10 pacienți, 8 dintre aceștia au fost internați în UPU din unități sanitare din București și 2 din Timișoara, aflați în stare stabilă, care sunt transportabili și care necesită asistență medicală de specialitate într-o secție ATI. Din cei 10 bolnavi, un număr de 5 au fost repartizați în centrul universitar Szeged, iar ceilalți 5 în centrul universitar Debrecen.
De asemenea, Ministerul Sănătății arată că transferul pacienților din zona de graniță se realizează pe cale terestră, iar transferul pacienților din București se efectuează atât pe cale terestră, cât și pe cale aeriană. Pacienții vor fi monitorizați pe tot parcursul drumului de echipe medicale complexe.