Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a amendat cu 10.000 de lei Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului, unde IPS Teodosie a pledat recent împotriva vaccinării anti-Covid și i-a îndemnat pe credincioși să se adreseze Justiției pentru restrângerea unor drepturi.
Ce a spus Teodosie:
„Eu cred că trebuie să fac un apel la jurişti, să se mobilizeze, este o frământare foarte intensă a oamenilor care nu acceptă vaccinul! Şi au dreptul lor de a nu-l accepta, nu trebuie să fie obligatoriu! Mai ales că nu-i asumat de nimeni şi sunt atâtea urmări negative.”
„Uniunea Europeană a anunţat că vaccinul va înceta! De ce înainte de a înceta este cea mai intensă propagandă pro-vaccin şi a obligativităţii vaccinului?”
„Sigur, este o neorânduială, aş putea spune, în această forţare care este nefirească, fără temei şi cu rolul de a speria ca să vă vaccinaţi forţat! Nu acceptaţi, avem personalitate de sine fiecare.”
Autoritățile au raportat, marți, 523 de noi decese cauzate de Covid, dintre care 12 anterioare perioadei de referință de 24 de ore. Numărul cazurilor noi este de 16.765.
În București, rata de incidență este, marți, de 16,13 cazuri la mia de locuitori.
20.637 de persoane sunt internate, marți, în spitalele din România cu Covid. 1.867 dintre acestea sunt la terapie intensivă. Din totalul pacienților internați, 479 sunt minori, 43 din ei în stare gravă, la ATI.
Potrivit datelor prezentate de autorități, în ultimele 24 de ore s-au produs 511 decese cauzate de Covid. Au fost anunțate și alte 12 decese produse înainte de intervalul de raportare. Din totalul de 523 pacienți decedați, 469 erau nevaccinați.
De la începutul pandemiei până acum, în România au fost raportate 1.587.880 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, 16.765 dintre acestea în ultimele 24 de ore.
Incidența cazurilor depășește 17 la mia de locuitori în județul Ilfov. Acesta e urmat de București cu 16,13 / 1.000 și județul Prahova, cu 11,62.
În ultimele 24 de ore au fost efectuate 25.350 de teste RT-PCR (13.268 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 12.082 la cerere) și 53.356 de teste rapide antigenice. Rata de pozitivare este de 21,3%.
Potrivit Ministerului Sănătății, în România erau, marți, 1.725 de paturi de terapie intensivă destinate pacienților Covid și o „rezervă operațională” de 157 de paturi care sunt „activate, în dinamică, acolo unde numărul pacienților ATI depășește capacitatea secțiilor principale”.
La nivelul țării, precizează Ministerul, 1.867 de paturi ATI sunt ocupate. Este disponibil un pat ATI în județul Bihor, altul decât cele rezervate special pentru persoane cu anumite condiții medicale care sunt și confirmate cu Covid.
Potrivit autorităților, în „operaționalizare” de noi paturi ATI au prioritate cele destinate persoanelor care prezintă anumite condiții medicale și au și Covid. „În aceste cazuri, respectivii pacienți prezintă afecțiuni grave ce pot constitui comorbidități și sunt expuși unui risc mult mai mare”.