În luna octombrie 2021 s-a înregistrat cel mai mare număr de decese de la începutul pandemiei de coronavirus iar numărul persoanelor decedate a fost de 2,9 ori mai mare decât cel al născuţilor-vii, arată Institutul Național de Statistică (INS).
Potrivit datelor prezentate vineri, numărul deceselor înregistrate în luna octombrie 2021 a fost de 44.595 de persoane, cu 19.858 decese mai multe decât în luna septembrie 2021.
INS precizează că în contextul pandemiei de Covid, în luna martie 2021 s-a înregistrat a treia cea mai mare creștere a numărului de decese, după creșterile din lunile noiembrie și decembrie din anul 2020, iar din luna aprilie 2021 se înregistrează o tendință descrescătoare de la o lună la alta, urmată de o creştere semnificativă în septembrie şi mai ales octombrie 2021, când s-a înregistrat cea mai mare creştere a numărului de decese de la începutul pandemiei.
„După 4 luni în care bolile aparatului respirator au reprezentat a treia cauză de deces, în lunile septembrie şi octombrie 2021 bolile aparatului respirator reprezintă, din nou, a doua cauză principală de deces, situaţie înregistrată şi în perioada octombrie 2020 - aprilie 2021”, mai arată INS.
Numărul persoanelor care au murit în octombrie 2021 a fost de 1,6 ori mai mare faţă de octombrie 2020.
După primele trei cauze principale de deces, în luna octombrie 2021 faţă de luna octombrie 2020, s-au înregistrat:
- cu 5.917 decese mai multe din cauza bolilor aparatului circulator;
- cu 10.570 mai multe decese din cauza bolilor aparatului respirator;
- cu 27 mai puţine decese având cauză principală tumorile;
În ultimele 24 de ore au fost raportate 97 de decese și 931 de cazuri noi de Covid. Dintre persoanele decedate, 90 nu erau vaccinate, au anunțat, vineri, autoritățile din domeniul sanitar.
Potrivit datelor prezentate vineri, în spitale se află 3.688 de pacienți, dintre care 706 la terapie intensivă. Trei dintre ei sunt copii.
Numărul cazurilor noi și al deceselor a scăzut constant în ultima lună, au arătat autoritățile.
Directorul Institutului Național de Sănătate Publică, Adriana Pistol, a declarata că în prezent, în România sunt, pe lângă două confirmări, „șase cazuri probabile și cinci cazuri suspecte de infectare cu tulpina Omicron”.
Secretarul de stat Raed Arafat a declarat că în ultimele trei săptămâni, numărul localităților cu o incidență între 1 și 3/1.000 a scăzut de la 1.290 la 803. Numărul localităților cu incidențe peste 3/1.000 a scăzut în același interval de la 1.327 la 121.
Acesta a anunțat și o serie de modificări ale condițiilor de carantină pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală, care se întorc din misiuni în străinătate, precum și introducerea testului PCR pentru exceptarea de la carantină a elevilor și studenților care au diverse examene.
A fost redusă de la 14 la 10 zile măsura carantinei pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală care sosesc în România din state terțe, fără teste PCR.
În ultima ședință a Comitetului pentru situații de urgență au fost adoptate noi măsuri legate de sosirea în România:
- Să se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu o durată de 10 zile pentru persoanele nevaccinate ori pentru persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din statele terțe, indiferent de încadrarea acestora în zona de risc dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii)
- Același regim îl vor avea și persoanele vaccinate sau persoanele care au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară care sosesc din statele terțe, dacă nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2, efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
- Se instituie măsura carantinei la domiciliu, la locația declarată sau spațiul special destinat cu o durată de 14 zile cu privire la persoanele nevaccinate ori persoanele care nu au fost confirmate pozitiv pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară, care sosesc din statele terțe și nu prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru COVID-19 efectuat cu cel mult 48 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).
- Elevii/studenții, cetățeni români sau cetățenii cu domiciliul sau reședința în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori, dacă prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR și prezintă documente doveditoare pentru infecția cu SARSCoV-2 efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii);
În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 931 de cazuri pozitive și au fost raportate 105 decese, dintre care 32 anterioare.
Buletinul detaliat va fi prezentat după ora 13.00.