Linkuri accesibilitate

„Acuzații false și inacceptabile” - Arabia Saudită critică raportul serviciilor secrete americane


După ce iniţial a negat asasinatul, guvernul saudit a declarat că jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis din greşeală și că echipa care a făcut-o a lucrat pe cont propriu,

Guvernul Arabiei Saudite respinge în totalitate analiza negativă, falsă şi inacceptabilă referitoare la conducerea Regatului (...) Raportul conţine concluzii şi informaţii imprecise", reacționează Ministerul de Externe de la Riad, pe Twitter.

„Reiterăm ceea ce au anunţat anterior autorităţile relevante din Arabia Saudită: a fost o crimă oribilă şi o încălcare flagrantă a legilor şi valorilor Regatului saudit. Crima a fost comisă de un grup de indivizi care au ignorat toate regulile pertinente şi deciziile agenţiilor în care erau angajaţi", adaugă Ministerul saudit de Externe, care insistă însă asupra importanței parteneriatului bilateral.

Arabia Saudită afirmă că parteneriatul său cu Statele Unite este "solid şi rezistent" și susține că cei care au comis asasinatul au fost condamnaţi şi că au fost luate „măsuri pentru ca o astfel de tragedie să nu se repete".

Arabia Saudită respinge așadar concluziile analizei făcute de serviciile de informații americane privind asasinarea scriitorului disident Jamal Khashoggi, raport ce indica faptul că asasinatul a fost comandat de către Prințul Moștenitor și care a atras după sine și decizia administrației Biden de a impune interdicţii de călătorie pentru 76 de persoane.

Statele Unite au interzis vineri 76 de persoane din Arabia Saudită, spunând că nu vor tolera persoanele care amenință sau agresează activiști, disidenți și jurnaliști în numele guvernelor străine, după cum a transmis secretarul de stat Antony Blinken, citat de Reuters.

Blinken a anunțat „Interdicția Khashoggi” după ce Departamentul de Stat al SUA a publicat raportul de informații care arată legătura dintre guvernul saudit și asasinarea jurnalistului Jamal Khashoggi în 2018. Interdicția vizează o politică de restricționare a vizelor „pentru persoanele care, acționând în numele unui guvern străin, se crede că au fost implicate direct în activități serioase, extrateritoriale de contradisidență”.

Jurnalistul și scriitorul saudit Jamal Khashoggi, în vârstă de 59 de ani, a fost adus la consulatul saudit din Istanbul pe 2 octombrie 2018 și ucis de o echipă de agenți care au legături cu prințul moștenitor. Aceștia i-ar fi dezmembrat apoi trupul. Rămășițele jurnalistului nu au fost găsite niciodată.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Urmările distrugerii barajului Nova Kakhovka din regiunea ucraineană Herson
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:47 0:00
XS
SM
MD
LG