Linkuri accesibilitate

Facebook „face rău copiilor pentru profit”. Răspunsul companiei


Fosta angajată a Facebook, Frances Haugen, a oferit presei din SUA documente descrise drept incriminatoare la adresa companiei și a formulat mai multe plângeri în calitate de avertizor de integritate. Marți, ea a depus mărturie în Congresul SUA.

O fostă angajată la Facebook a spus în față unei comisii a Congresului SUA că paginile de socializare gestionate de companie „fac rău copiilor, alimentează tensiunile sociale și ne slăbesc democrația” pentru profit. O imagine „falsă”, a răspuns Mark Zuckerberg.

Frances Haugen a fost manager de produs al companiei și este cea care a oferit publicației The Wall Street Journal documentele investigației „Dosarele Facebook”. Acestea arată că, în ciuda dovezilor legate de efectele negative ale platformei, compania nu a făcut nimic pentru a elimina acele practici care pun în pericol sănătatea mintală a adolescentelor și sporesc tensiunile sociale.

În fața Congresului și prin plângerile pe care le-a depus, Frances Haugen a pledat, în calitate de „avertizor de integritate”, pentru reglementarea la nivel federal a pârghiilor de funcționare a platformelor de tipul Facebook și Instagram. Ea a formulat o serie de acuzații grave:

  • Facebook ascunde și ignoră studiile care arată că 13,5% dintre adolescentele care folosesc Instagram spun că platforma le amplifică gândurile suicidale sau de auto-rănire și anorexia. Una din trei fete are o imagine de sine mai proastă în urma folosirii Instagram;
  • Facebook știe că incitarea la ură și dezinformările de pe platformele sale sunt încurajate de algoritmii de funcționare, dar nu face nimic pentru a schimba acest lucru;
  • Facebook elimină doar între 3 și 5 procente din conținutul care incită la ură și doar 1 procent din postările considerate violente sau care incită la violență;
  • Facebook știe că platformele sale favorizează exploatarea umană;

Faptul că Facebook permite aceste situații ar fi cauzat de dorința de profit. Conținutul controversat crește numărul interacțiunilor de pe aceste platforme și veniturile din publicitate.

Într-o scrisoare adresată angajaților și publicată și pe pagina sa de Facebook, fondatorul companiei, Mark Zuckerberg, spune că dezvăluirile și mărturia din congres prezintă o imagine falsă a acesteia.

„Acordăm o atenție deosebită problemelor care privesc siguranța, bunăstarea și sănătatea mintală a utilizatorilor. Este greu să vezi relatări care prezintă o imagine falsă a muncii și motivelor noastre.”

Membrii Congresului SUA din ambele partide sunt de acord cu privire la pericolul pe care îl reprezintă platforma și iau în considerarea reglementarea mai strictă a platformei.
Membrii Congresului SUA din ambele partide sunt de acord cu privire la pericolul pe care îl reprezintă platforma și iau în considerarea reglementarea mai strictă a platformei.

Mark Zuckerberg spune că cercetările cu privire la efectele Instagram asupra tinerilor arată că, de fapt, aceștia ar considera că platforma îi ajută să treacă mai ușor peste problemele specifice adolescenței, inclusiv peste singurătate, anxietate sau problemele de alimentație.

În opinia fostei angajate a companiei, managementul știe cum să facă Facebook și Instagram mai sigure, dar nu ia măsuri pentru că „pune profiturile astronomice mai presus de oameni”. Nu există nimeni care îl controleze pe Mark Zuckerberg, a spus ea.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Bachata Dance cu beneficiarii Centrului de zi Alzheimer din Cluj Napoca
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:17 0:00
XS
SM
MD
LG