Linkuri accesibilitate

Acuze grave și scandal în PSD înainte de Congres. Dăncilă, maestrul aranjamentelor, își securizează echipa


Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și-a retras candidatura pentru funcția de președinte executiv al PSD după o ceartă cu vicepremierul Daniel Suciu
Ministrul de Finanțe, Eugen Teodorovici, și-a retras candidatura pentru funcția de președinte executiv al PSD după o ceartă cu vicepremierul Daniel Suciu

Eugen Teodorovici și-a retras candidatura pentru funcția de președinte executiv al PSD, după ce s-a certat pe whatsapp, dar și în ședința Comitetului Executiv, cu contracandidatul său, Daniel Suciu. Liderii PSD au decis ca toate funcțiile la Congres să fie alese într-un singur tur.

„​Nu vreau să fie folosiți banii publici în campania electorală din PSD. Nu trebuie să ne folosim funcțiile publice și din Guvern într-o campanie internă”, a fost mesajul lui Eugen Teodorovici în ședința Comitetului Executiv, potrivit unor surse participante la ședință. El i-a cerut lui Daniel Suciu să își asume “bărbătește” că cine o să piardă la Congres funcția de președinte executiv, o să plece și din Guvern. Cei doi își depuseseră candidatura pentru această funcție. "Ori la bal, ori la spital", a fost provocarea lansată. Ministrul Dezvoltării nu a fost de acord cu propunerea venită din partea ministrului de Finanțe.

Cearta celor doi începusă cu o seară înainte, într-o discuție pe whatsapp. Teodorovici i-a cerut să-și dea demisia dacă va pierde în fața sa, dar Suciu i-a răspuns că nu își va da demisia din Guvern și i-a reproșat colegului său de partid că este “înverșunat”. Discuția dintre cei doi s-a aprins după ce Suciu i-a trimis o poză lui Eugen Teodorovici în care era prezentat un document trimis de Ministerul de Finanțe către Ministerul Dezvoltării, prin care se arăta impactul bugetar referitor la pensiile speciale ale primarilor și ale șefilor de Consilii Județene. Recomandarea ministerului de Finanțe era să se renunțe la pensiile speciale.

Teodorovici s-a retras la schimb cu funcția de vicepremier

În cadrul ședinței Comitetului Executiv, Eugen Teodorovici și-a anunțat colegii că renunță la candidatură, motivând că Suciu nu a acceptat provocarea care i-a fost lansată. Decizia sa i-a luat prin surprindere pe mulți dintre apropiații săi. „Mi-a căzut cerul când l-am auzit, nici nu mai știam ce să mai spunem după. Nu ne-a anunțat, e coleric și dacă s-a certat cu Suciu a renunțat la candidatură. Nu trebuie să facă asta sau trebuia să ne anunțe și pe noi. Nici nu știm ce să le zicem delegaților noștri, care erau pregătiți să îl voteze pe Teodorovici”, au declarat pentru Europa Liberă surse din PSD.

„Teodorovici nu trebuia să se retragă, ca un bărbat de stat, cu principii, a propus că cine pierde pleacă din Guvern”, a spus Marian Oprișan.

La nervi sau nu, retragerea lui Teodorovici din cursa pentru funcția de președinte executiv PSD a fost răsplătită cu o alta funcție: cea de vicepremier interimar pe probleme economice.

Pentru funcția de președinte executiv candidează Daniel Florea, primarul Sectorului 5, și deputatul, Sorin Bota, susținut de organizația din Maramureș. Toate cele trei candidaturi au fost validate

Marius Dunca a renunțat și el la candidatura pentru funcția de secretar general. Deputatul a anunțat însă că își cedează sprijinul de care beneficiază lui Mihai Fifor, înscris și el în această competiție. Pentru funcția de secretar general au mai fost validate candidaturile Rodicăi Nassar, Gabriel Petrea, Felix Stroe Codrin Ștefănescu și Mihai Fifor.

Surse din PSD au declarat pentru Europa Liberă că votul dintr-un singur tur îl va scoate din cărți pe Codrin Ștefănescu, pe care Viorica Dăncilă nu l-a dorit în echipa sa. De altfel, fostul secretar general al PSD a acuzat pe Facebook jocurile care se fac înaintea Congresului.

Șerban Nicolae, nemulțumit de votul într-un singur tur

Cel mai vehement împotriva alegerii funcțiilor într-un singur tur a fost Șerban Nicolae. Acesta i-a reproșat premierului că nu acceptă votul în două tururi pentru a se vedea clar cine are majoritatea în partid. Votul a fost însă de partea Vioricăi Dăncilă, iar liderii de organizații au fost convinși cu un argument pragmatic.

„Rămâneau douăzeci de oameni în sală la turul doi. Nu îi puteam ține la un Congres care nu are o miză foarte mare pentru partid”, au motivat liderii de organizații. În cele din urmă s-a decis ca alegerile pentru funcția de președinte să fie într-un singur tur, dar au fost validate doar patru candidaturi, deși au fost depuse șase. Au fost respinse candidaturile lui Cătălin Stochiță și Ilie Rotaru și au fost acceptate cele ale Vioricăi Dăncilă, Șerban Nicolae, Ecaterina Andronescu și Liviu Pleșoianu.

„Primarii sunt aleși într-un singur tur, șefii de Consilii Județene sunt aleși într-un singur tur. Pe logica aceasta am mers și în cadrul Congresului PSD”, a explicat la finalul ședinței Viorica Dăncilă.

Oprișan, scuze pentru Dăncilă: Era terorizată de Dragnea

„Într-un singur tur se vede candidatul care are cel mai mare număr de voturi, o sprijn pe Viorica Dăncilă. E un politician cinstit, care s-a eliberat de agreementul cu fostul președinte care o teroriza. E o femeie cinstită, deșteaptă. Agreement-ul i-a fost impus după ce a ajuns premier. Dragnea după ce a pierdut alegerile europarlamentare nu mai putea rămâne președintele PSD. Ne-a luat-o justiția înainte”, a susținut Marian Oprișan.

Discuții aprinse în PSD din cauza lui Mugur Isărescu

Social-democrații au discutat în cadrul Comitetului Executiv și despre susținerea lui Mugur Isărescu pentru un nou mandat în fruntea BNR. Au existat voci care s-au opus lui Mugur Isărescu, printre cei mai vocali fiind Șerban Nicolae.

În cadrul ședinței Comitetului Executiv a fost anunțat faptul că Ioan Mircea Pașcu, fost europarlamentar PSD, o să fie comisar european interimar.

Congresul PSD se va desfășura mâine la Sala Palatului, iar la începutul lunii august sau sfârșitul lunii iulie se va organiza Congresul pentru desemnarea candidatului la prezidențiale. Printre numele înscrise pe această listă se află cele ale lui Eugen Teodorovici, Șerban Nicolae și Liviu Pleșoianu.

  • 16x9 Image

    Cristian Andrei

    Face parte din echipa Europa Liberă din aprilie 2019, prima dată ca freelancer, iar din ianuarie 2021 este Senior Editor. În ultimii 15 ani a trecut de la presa tipărită, la televiziune și apoi, la presa online. Ca reporter de teren în zona politică este printre cei mai experimentați jurnaliști acreditați la PSD, dar a relatat și despre evoluția tuturor partidelor din ultimul deceniu. A făcut parte din redacția Gândul până în 2015, iar în televiziune a lucrat pentru Digi24.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG