Linkuri accesibilitate

Administratorul firmei care a vândut măşti neconforme, urmărit penal


Imagine generică

Administratorul firmei care a vândut 1,2 milioane de măști neconforme către compania de stat Unifarm a fost pus sub acuzare miercuri de procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 pentru înșelăciune.

Măștile au o capacitate de filtrare scăzută și au fost distribuite în spitale de urgenţă unde erau trataţi pacienţii cu COVID-19.

„Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti au confirmat efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de o persoană fizică şi o persoană juridică pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune. În cuprinsul ordonanţei s-a reţinut pe scurt: în perioada 24 martie 2020 - 10 aprilie 2020, o persoană fizică, în calitate de administrator al societăţii comerciale, a indus în eroare persoana vătămată SC Unifarm SA, cu ocazia prezentării ofertei, încheierii şi a executării unui contract, prin prezentarea ca adevărat a faptului că societatea comercială dispune de 3.000.000 de măşti medicale marca Shengguang Medical Instrument Co Ltd, cu eficienţă ridicată de filtrare, pe care le va pune la dispoziţia persoanei vătămate", transmit procurorii.

Miercuri, polițiștii Direcţiei de Investigare a Criminalităţii Economice au făcut cinci percheziții domiciliare în București și în județul Ilfov, sub suspiciunea de înșelăciune, abuz în serviciu și fals în declarații, toate acuzațiile fiind legate de achiziționarea de către Unifarm, în perioada stării de urgență, de măști neconforme.

În realitate, spun anchetatorii, suspecţii nu aveau disponibile măşti medicale, iar 1.200.000 de măşti livrate pe 10 aprilie 2020 erau marca Daddy Baby, cu o capacitate de filtrare scăzută.

„A fost introdusă ulterior o alertă la nivel european că folosirea acestora reprezintă risc pentru sănătate, deoarece o cantitate excesivă de particule sau de microorganisme poate trece prin mască sporind riscul de infecţie. Prin desfăşurarea activităţii infracţionale, a fost produs un prejudiciu material ridicat şi a fost pusă în pericol starea de sănătate a personalului medical, întrucât Unifarm a trimis către Spitalele de Urgenţă Covid-19 măşti de protecţie cu capacitatea scăzută de filtrare, în loc de măşti medicale."

Fostul director al Unifarm, Adrian Ionel, este anchetat într-un dosar penal iar în altul este trimis în judecată cu privire la achizițiile de echipamente medicale făcute în timpul pandemiei de coronavirus.

El este acuzat că în 15 martie 2020 a încheiat un contract de 4,5 milioane de lei cu o firmă pentru măști chirurgicale și după doar două zile a plătit 3,6 milioane de lei, fără ca firma să fi livrat vreo mască.

În plus, DNA susține că firma respectivă nu avea avizul Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale din România pentru importul/distribuția „măștilor chirurgicale cu trei pliuri”.

El a fost trimis în judecată în octombrie trecut într-un dosar al DNA în care este acuzat că a cerut mită 760.000 de euro în plină pandemie de coronavirus pentru un contract de livrare a unor combinezoane și măști de protecție.

Ionel este acuzat de luare de mită, abuz în serviciu, complicitate la trafic de influență, instigare la fals intelectual și folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane.

Unifarm, companie de stat, este unul dintre principalii distribuitori de produse farmaceutice si parafarmaceutice din România.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG