Linkuri accesibilitate

Administratorul NASA: România ar trebui să contribuie la efortul de a convinge Rusia să nu trimită bombe atomice în Spațiu


Administratorul NASA, Bill Nelson, a venit la finalul săptămânii trecute la București, pentru prima dată, unde s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu și lideri din industria spațială locală. Apoi, a plecat în Bulgaria.
Administratorul NASA, Bill Nelson, a venit la finalul săptămânii trecute la București, pentru prima dată, unde s-a întâlnit cu premierul Marcel Ciolacu și lideri din industria spațială locală. Apoi, a plecat în Bulgaria.

Administratorul NASA, Bill Nelson, a discutat cu autoritățile române, la București, despre intenția României de a crea și trimite în spațiu, alături de alti parteri, propriul satelit. Șeful NASA a vorbit cu premierul Marcel Ciolacu  și despre amenințarea Moscovei că trimite arme nucleare în spațiu.

Administratorul Agenției Naționale Spațiale Americane (NASA), Bill Nelson, a declarat la o întâlnire cu jurnaliștii români că a discutat cu autoritățile române inclusiv despre amenințarea Rusiei că va trimite bombe atomice în spațiu.

„Cred că România ar trebui, ca vocal, să se alăture celor care critică (n.r. amenințarea Rusiei) și să pună presiune pe Rusia, pentru a nu încălca linia roșie, punând o bombă nucleară în spațiu”, a spus Bill Nelson, fost congresmen american care a contribuit la adoptarea legislației americane care ține de folosirea Spațiului și fost astronaut.

Șeful NASA a explicat că a vorbit cu premierul Marcel Ciolacu despre războiul din Ucraina în acest context.

Bill Nelson, administrator NASA: despre plasarea bombelor nucleare în spațiu
Așteptați
Bill Nelson, administrator NASA: despre plasarea bombelor nucleare în spațiu

Nici o sursă media

0:00 0:01:27 0:00

„Este important pentru întreaga lume ca Ucraina să rămană liberă. Dacă Rusia va prelua controlul asupra Ucrainei, vom avea o problemă serioasă. De asemenea, am discutat cu prim-ministrul despre multe lucruri. (...) Dacă Rusia va pune în aplicare ceea ce amenință că va face – să ducă câteva bombe atomice în spațiu – atunci ar trece o linie roșie. Asta nu numai că ar amenința sateliții tuturor, de acolo, de sus –pentru că o armă atomică ar emite radiatii care ar prăji totul – ar prăji totodată astronauții noștri, cosmonauții din Rusia, care sunt cu noi, pe Stația Spațială, și taikonauții chinezi. Este absolut de neconceput faptul că ei se gândesc la a pune arme nucleare in spațiu.”

Administratorul NASA a confirmat că a discutat cu premierul și despre intenția României de a avea un satelit propriu. Armata intenționează să aibă un asemenea instrument, iar planul este în etapa încheierii mai multor parteneriate.

Pe de altă parte, România se află printre cele 45 de state care au semnat cu NASA Acordurile Artemis, un set de principii elaborate de NASA în vederea explorării lunare.

La București, șeful NASA, Bill Nelson, a explicat calendarul misiunilor Artemis, în cadrul cărora Agenția Spațială Americană alături de alți parteneri vrea ca mai întâi, să orbiteze Luna, în 2025, și apoi să trimită din nou, astronauți pe satelitul natural al Pământului (Artemis III).

Bill Nelson, administrator NASA: despre Misiunea Artemis 2
Așteptați
Bill Nelson, administrator NASA: despre Misiunea Artemis 2

Nici o sursă media

0:00 0:01:05 0:00

„Anul viitor, când vom merge pe Lună pentru prima oară în noul context, în misiunea Artemis 2, va un echipaj de patru persoane și va fi un echipaj internațional.

Echipajul se antrenează deja, deci știm cine va fi în el, sunt trei americani și un canadian. (...) Acum, mergem să explorăm Luna ca să învățăm suficient de mult încât să ajungem pe Marte. Și facem asta cu parteneri internaționali”.

Așadar, pe stația lunară care va purta numele de „gateway”, vor fi parteneri internaționali.

„Când vom aseleniza pe suprafața Lunii, vor fi patru oameni în echipaj, iar doi dintre ei vor coborî. Asta se va întâmpla cândva în partea a doua a anului 2026, iar printre aceștia doi, va si și prima femeie care va merge pe Lună”, a spus administratorul NASA.

În luna martie, administratorul NASA a fost chestionat în Congresul SUA privind costurile programului Artemis, de către președintele subcomisiei pentru Comerț, Justiție și Știință a Comitetului care finanțează Agenția Spațială, senatoarea Jeanne Shaheen, cu privire la costurile programelor Artemis.

Potrivit specenews.com, senatoarea i-a solicitat administratorului NASA să explice „ce face Agenția pentru a-i trage la răspundere pe contractori pentru depășirile de costuri și întârzierile de programare”.

Biroul Inspectorului General al NASA apreciază că fiecare dintre primele patru lansări Space Launch System/Orion va costa 4,2 miliarde de dolari.

Space Launch System/Orion este vehiculul supergreu care a și fost lansat pe o traiectorie Lunară în 2022.

La audierea din Congres, administratorul NASA a explicat că misiunea Artemis 2 rămâne programată pentru lansare în septembrie 2025, în ciuda lucrărilor la racheta Orion și a altor probleme tehnice.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Anca Grădinaru

    Anca Grădinaru este senior correspondent la Europa Liberă din februarie 2023.
    Este jurnalist de 25 de ani. Anterior, a lucrat la Ziarul Adevărul, Antena 1, Antena 3, Digi 24 și Radio Europa FM.

    A realizat știri, anchete, reportaje și documentare, radio și de televiziune, în România, Ucraina, Irak, Statele Unite ale Americii, Canada și Australia.
     
    A transmis de la majoritatea summiturilor NATO de după aderarea României la Alianța Nord Atlantică și de la reuniuni ale Uniunii Europene, de la vizitele papilor la București și de la primele două ediții ale Jocurilor Invictus la care a participat România.

    Unele dintre reportajele Ancăi Grădinaru au fost premiate de New Mexico Associated Press și Asociația Profesioniștilor de Televiziune din România.

    La Europa FM, a realizat emisiunea „Interviurile Europa FM” și „Piața Victoriei”. Este absolventă a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu și a unei burse de un an la New Mexico State University din Statele Unite ale Americii.

XS
SM
MD
LG