Linkuri accesibilitate

Adrian Năstase, condamnat pentru corupție, se compară cu Iuliu Maniu, deținut politic: Mă întreb dacă comuniștii i-au retras decorațiile


Fostul prim-ministru Adrian Nastase

Fostul premier Adrian Năstase califică decizia președintelui de a retrage decorațiile persoanelor condamnate penal ca fiind un gest lipsit de eleganță, care, în timp, va fi contestat de "oamenii politici și de oamenii de bun simț". Năstase se victimizează pe blogul personal, scriind că președintele Klaus Iohannis a încercat să îl umilească, punându-l “pe același plan cu Laszlo Tokes, căruia, de asemenea, i-a retras decorația”.

"Poate că pentru câteva zile, Iohannis va fi un „erou” al Societății Timișoara și al unor radicali #rezist. (...) Decorația din urmă cu 17 ani a fost acordată pentru unele merite (care nu cred că pot fi contestate nici din perspectiva timpului)”, scrie Adrian Năstase.

Fostul premier consideră că a suferit “condamnări nedrepte, dictate, ulterior, de către Băsescu, prin instrumentele sale din magistratură” și că decretul de retragere a decorației arată “o abordare selectivă si evident politică”.

Mă vor înjura unii, dar mă întreb dacă comunistii i-au retras decorațiile lui Maniu, după condamnarea sa”, afirmă Adrian Năstase.

Fostul premier PSD a fost condamnat de două ori la închisoare pentru corupție în dosarele ”Trofeul Calității” și ”Zambaccian”, fapte de pe vremea când conducea Guvernul și partidul. În dosarul ”Trofeul Calității”, Năstase a primit o pedeapsă de doi ani de închisoare, în 2012, iar în dosarul ”Zambaccian” condamnarea a fost de 4 ani de închisoare, în 2014.

Decorația Ordinul Național „Steaua României” în grad de Mare Cruce i-a fost conferit, în noiembrie 2002, de fostul președinte Ion Iliescu.

Președintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretele de retragere a decorațiilor acordate mai multor persoane care au fost condamnate penal, printre care Adrian Năstase, Dan Voiculescu, Miron Mirea, Adrian Severin, Gheorghe Mencinicopschi.

Iuliu Maniu a fost deținut politic, victimă a regimului comunist, condamnat în 1947, murind în închisoarea de la Sighet. Iuliu Maniu a avut trei mandate de prim-ministru și a avut un rol important în realizarea Marii Uniri.

Iuliu Maniu a fost reabilitat, în noiembrie 1998, de Curtea Supremă de Justiție.

Facebook Forum

Forțele ucrainene resping atacurile rusești „nelimitate" pe frontul din Donețk
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:36 0:00
XS
SM
MD
LG