Linkuri accesibilitate

Cine este „dl Adi”, antrenorul din spatele performanței lui David Popovici


Adrian Rădulescu primește de la Camelia Ene, CEO Mol România. trofeul Mentor al Fundației pentru Comunitate, realizat de artistul Ioan Nemțoi
Adrian Rădulescu primește de la Camelia Ene, CEO Mol România. trofeul Mentor al Fundației pentru Comunitate, realizat de artistul Ioan Nemțoi

Campionul mondial David Popovici a fost antrenat în ultimii ani de un instructor tânăr, în vârstă de 32 de ani. Adrian Rădulescu, sau „domnu' Adi”, cum îi spun sportivii pe care îi pregătește, s-a aflat cu David la Budapesta, unde înotătorul de 17 ani a câștigat două medalii de aur.

Pentru Adrian Rădulescu a sta lângă sportiv și a-l motiva face parte din formula-cheie a mentoratului. Devotamentul și cooperarea reprezintă secretul succesului pentru acest antrenor de numai 32 de ani, care a obținut cu sportivii săi rezultate remarcabile.

Anul trecut, de la Jocurile Olimpice de la Tokyo, prin intermediul sportivilor pe care îi antrena, aducea României un loc 4 la proba de 200 metri liber și un loc 7 la 100 metri liber.

Zilele acestea la Campionatele Mondiale tânărul antrenor obține satisfacția muncii sale cu David Popovici, pe care îl antrenează de la 9 ani, medaliat cu aur la proba de 100 metri liber, „regina natației” cum îi spun comentatorii, iar anterior la proba de 200 metri liber.

Doi campioni la o festivitate: Amalia Tătăran, campioană la scrimă și David Popovici, dublu campion mondial la natație
Doi campioni la o festivitate: Amalia Tătăran, campioană la scrimă și David Popovici, dublu campion mondial la natație

Dincolo de talentul, rezistența, capacitatea de concentrare a unor sportivi ca David Popovici sau Robert Glință, există această asistență neîntreruptă și răbdătoare a antrenorului care nu stă în lumina reflectoarelor și nu urcă pe podium.

„Cheia în relația cu sportivii este să le dai uneltele cu care să se motiveze”, declara Adrian Rădulescu recent, pentru un film-portret.

Întrebat de jurnaliști, David Popovici relata că între copiii pe care îi antrena Rădulescu circula vorba „ne dă greu, dar e de treabă”.

Sportivii antrenați de „Domnu' Adi”, cum îi spun, vorbesc cu respect și cu afecțiune despre el: „Este un antrenament mulat pe ce ai tu nevoie și inspiră încredere”, sublinia Dragoș Ghile, membru al Lotului Național de Natație, confirmând că doctoratul antrenorului în știința sportului și cunoștințele sale de psiho-pedagogie sunt importante.

Adrian Rădulescu e conștient că efortul uriaș pe care îl depun tinerii sportivi poate deveni o povară dacă nu rămâne nimic din plăcerea și libertatea de a înota: „Ideea e să dai ceva mai presus, dincolo de performanța sportivă, să-i inspiri, să dai o bucurie, o speranță”, afirma în filmul-portret.

„Domnu' Adi” e un om bun

În luna mai 2022 Fundația pentru Comunitate i-a decernat lui Adrian Rădulescu Premiul Mentor pentru excelență în educație. În fiecare an, Fundația pentru Comunitate din Cluj selectează din peste o sută de propuneri zece mentori – profesori, antrenori, instructori, educatori – pe care îi premiază. Propunerile vin de la foștii sau actualii discipoli ai acestora.

Antrenorul Adrian Rădulescu distins cu premiul Mentor la ediția a XII-a a Galei Mentor
Antrenorul Adrian Rădulescu distins cu premiul Mentor la ediția a XII-a a Galei Mentor

Și alți antrenori au fost premiați, pe lângă profesori și educatori, în cea de-a XII-a ediție a Premiilor Mentor, precum Alina Ciuculescu Moțea, antrenoare de scrimă din București și Tőkés Árpád, antrenor de orientare în alergare din Cluj.

Adrian Rădulescu, care a făcut el însuși natație de performanță până la vârsta de 15 ani, a mărturisit la Gala Mentor de la București că bunicul său l-a îndemnat să aleagă o stea pe cer și să o urmărească. Este calea succesului descrisă simbolic. A învățat să-i asculte pe ceilalți, să ghicească inclusiv din tăceri care le sunt dorințele și nevoile.

Adrian Rădulescu își înțelege misiunea dincolo de munca susținută, fizică și psihică, adăugându-i o componentă spirituală.

„Formula chimică” a găsit-o în predica de pe munte a lui Iisus, care îi încuraja pe toți să caute, dincolo de condiționări, binele absolut, precum și în pilda biblică a talanților, unde fiecare încearcă să își folosească la maxim talanții.

„Un profesor, un antrenor, un mentor, asta trebuie să facă: să caute binele absolut și să îi ajute pe ceilalți să își valorifice la maxim talanții”, și-a rezumat Rădulescu crezul, compatibil cu valorile olimpismului.

David Popovici aștepând să își aplaude mentorul premiat la Gala mentor 2022
David Popovici aștepând să își aplaude mentorul premiat la Gala mentor 2022

Dacă îi întrebi pe sportivii Lotului Național de Natație antrenați de Adrian Rădulescu cum e omul, vorbele bune curg: modest, diplomat, deștept, răbdător, generos etc. Cel mai important e faptul că este un om bun, așa cum îi îndeamnă și pe tinerii sportivi să devină.

Într-un interviu dat publicației maghiare index.hu după prima finală și prima medalie de aur, David Popovici declara că, deși are oferte din SUA, a decis să rămână la studii în țară: „E sigur că rămân în România, fiindcă am o chimie extraordinară cu Domnu' Adi, antrenorul meu”.

Antrenorul său este și modelul său, ar dori să fie la fel de modest și de echilibrat, să fie atent să nu i se suie gloria la cap. Campionul mondial de 17 ani, care se declară un băiat obișnuit, se gândește cu un frison ce lume va fi la aeroport la întoarcerea în țară.

„Nici nu îndrăznesc să mă gândesc ce va fi acum, când ajung acasă de la Budapesta. Deși aș dori să mă aștepte numai prietenii mei și părinții, nimeni altcineva”, mărturisea pentru index.hu.

  • 16x9 Image

    Brîndușa Armanca

    BRÎNDUŞA ARMANCA PhD este jurnalistă şi profesor universitar în jurnalism. A fost directoarea Institutului Cultural Român din Budapesta (2006-2012), calitate diplomatică în care a deținut președinția Uniunii Europene a Institutelor Culturale, EUNIC Hungary. A lucrat ca redactor în echipe prestigioase la Radio Europa liberă, la publicații ca Expres, Temesvári Új Szó, Orizont sau Ziua, unde a fost director coordonator editorial, precum și la TVR Timişoara, studio regional pe care l-a condus ca director timp de şase ani. A publicat mai multe volume de media și istorie literară. Filmele de televiziune i-au fost recompensate cu numeroase premii internaţionale şi naţionale, iar activitatea culturală cu  Distincția culturală a Academiei Române și cu o înaltă distincție din partea ministrului culturii al Ungariei pentru diplomație culturală. Este membră a unor prestigioase organizații civile și de media.

    armancab-fl@rferl.org

XS
SM
MD
LG