Linkuri accesibilitate

Adrian Zuckerman: Ford propulsează economia românească


România - Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman (dreapta), președintele Ford România, Ian Pearson (centru) și premierul Ludovic Orban (stânga)
România - Ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman (dreapta), președintele Ford România, Ian Pearson (centru) și premierul Ludovic Orban (stânga)

Ford, alături de alte companii importante, „propulsează economia românească pe noi culmi”, a spus vineri ambasadorul SUA în România, Adrian Zuckerman, la evenimentul de prezentare a vehiculelor Ford pentru Poliţia de Frontieră.

„Producția românească crește datorită forței sale de muncă motivate și calificate. Uzina Ford din Craiova este spectaculoasă – este o paradigmă a unei povești de succes americano-române”, a declarat în speech-ul său Adrian Zuckerman.

El a spus că livrarea vehiculelor personalizate Ford către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din România reprezintă o bună ocazie pentru a sărbători „legăturile comerciale tot mai puternice” dintre SUA și România.

„Împreună cu Președintele Ford România, Ian Pearson, și cu Directorul General al Companiei Naţionale de Vânzări Ford România, Cristian Prichea, suntem foarte încântaţi să vă spunem „Bine ați venit” la Ambasada SUA, pentru a sărbători împreună livrarea vehiculelor personalizate Ford către Inspectoratul General al Poliției de Frontieră din România. Astăzi sărbătorim legăturile comerciale tot mai puternice dintre țările noastre. Acesta este un nou exemplu de tehnologie americană, care ajută la creșterea securității României și susține statul de drept. Parteneriatul nostru strategic este viabil, mai puternic ca niciodată”, a spus sursa citată.

Relațiile economice dintre SUA și România s-au dezvoltat rapid după 1989. Investițiile americane în economia românească au atins miliarde de dolari. Schimburile comerciale bilaterale depășesc 3 miliarde de dolari anual, a amintit diplomatul american de origine română.

„Foarte puține companii americane sau străine pot concura cu moștenirea de un secol a Ford ca lider global în industria auto și cu producția sa avansată. Având mai mult de 6.200 de angajați și o investiție de peste 1,5 miliarde de euro în ultimii 12 ani, Ford se află printre companiile americane de top care funcționează în România. Este şi un contributor important la prosperitatea economică a României”, a arătat sursa citată.

Sectorul auto reprezintă aproape 14% din PIB-ul României și 26% din exporturile României.

„Ford ridică ștacheta în acest sector, nu doar ca producător, dar și ca exportator; Ford exportă vehicule pe mai mult de 50 de piețe la nivel global. Rolul vital al Ford în economia națională a României ne-a inspirat pe mine și pe Prim-Ministru să vizităm uzina de la Craiova, la începutul acestui an. Am avut plăcerea să testăm modelul Puma, unul dintre vehiculele noi, fantastice ale Ford chiar pe pista sa de testare. Sunt cu adevărat vehicule de clasă mondială. Prim-ministrul și cu mine am participat la o provocare, o cursă scurtă - încheiată la egalitate - deși personalul nostru de securitate a fost puțin bulversat. Va trebui să mergem din nou acolo și să conducem alt vehicul Ford pentru a declara câștigătorul. Poate vom avea o cursă de caritate Zuckerman-Orban. Vom vedea”, a mai spus ambasadorul Zuckerman.

El s-a referit la calitatea vehiculelor cu care Ford va dota Poliția de Frontieră română, dând asigurări că modul în care au fost echipate va fi de natură să sporească eficiența în misiune a polițiștilor .

„Așa cum au explicat și vor explica experții Ford, vehiculele pe care le veți vedea azi aici sunt incredibil de bine echipate pentru a crește eficiența operațiunilor Poliției de Frontieră. Această instituţie reprezintă un partener esențial al Departamentului de Justiție al SUA în combaterea traficului de persoane - care, așa cum știți cu toții, este una dintre principalele mele priorități - dar și în lupta împotriva criminalității organizate transfrontaliere. Ea colaborează, de asemenea, cu Departamentul de Stat și Departamentul Energiei ale SUA în lupta internațională împotriva terorismului, a contrabandei nucleare și pentru stoparea fluxului de produse contrafăcute și de contrabandă. Fără Poliția de Frontieră, multe lucruri pe care le prețuim ar fi amenințate. Este minunat să vedem inovațiile Ford în acțiune pe șoselele și autostrăzile României, care aduc un plus de siguranţă. Ar fi minunat să vedem mai multe vehicule Ford în flotele auto ale instituţiilor de securitate din România.”

Ambasadorul spune că „Ford, alături de alte companii importante, propulsează economia românească pe noi culmi. Producția românească crește datorită forței sale de muncă motivate și calificate. Uzina Ford din Craiova este spectaculoasă - este o paradigmă a unei povești de succes americano-române. Ford a construit o fabrică impresionantă, care produce acolo unele piese auto și le importă pe altele, iar asamblarea vehiculelor e realizată de muncitori români.”

El a spus că „respectul pentru statul de drept, procesul democratic, stabilitatea și respectul puternic pentru companiile private vor aduce investitori străini și vor conduce economia României la mare înălțime” și a adus un elogiu actualului guvern, despre care a spus că „nu există nimeni care să fi susținut și să fi încercat să implementeze aceste concepte mai mult decât a făcut-o Guvernul Orban.”

„De exemplu, ieri, șeful BSOG s-a plâns public de schimbarea legilor din 2018, care au restricționat dezvoltarea și creșterea sectorului gaze și petrol. Aceste legi au împiedicat și continuă să împiedice creșterea și dezvoltarea industriei de profil din România.

România are nevoie de piețe libere, stabile și predictibile și de industrie privată. Vremea industriei planificate de stat s-a încheiat într-un eșec cumplit, iar promotorii ei au fost alungați de la putere acum 30 de ani. Țineți-i la distanță! Guvernul Orban recunoaște aceste valori și le pune în practică pentru a dezvolta România și pentru a o face măreață! Da, am mai spus-o, și voi continua să o spun, aceasta este renașterea României!”, a încheiat Adrian Zuckerman.

Cine este Adrian Zuckerman și de ce este atât de legat emoțional de destinul României

Adrian Zuckerman aemigrat din România împreună cu familia, pe când avea doar 9 ani, suficient cât să-și amintească foarte bine experiența românească și momentul plecării din țară, pe care a redat-o în discursul său susținut la audierile din iunie trecut în Comisia de relații externe a Senatului american. Zuckerman l-a înlocuit pe Hans Klemm, care și-a încheiat mandatul de ambasador în decembrie trecut.

La audierea sa din 20 iunie 2019 în comisia de relații externe a Senatului american, Zuckerman a venit însoțit de fiica sa, Natalie, căreia a spus că i-a transmis moștenirea românească a familiei. El a relatat despre momentul părăsirii României și despre foamea, frigul, sărăcia și umilințele îndurate de părinții săi, Emil și Aura, din partea regimului comunist. Tatăl, cu rezultate recunoscute internațional în cercetarea epilepsiei, iar mama cu cercetări în domeniul endocrinologiei. Părinților săi le-au fost confiscate proprietățile și au fost decăzuți din funcțiile academice după ce au făcut cerere de emigrare ca să-i asigure copilului Adrian un viitor mai bun.

Au plecat din țară cu hainele de pe ei, pentru că nu li s-a permis să ia altceva, și cu două batoane de salam, și acelea procurate cu greu.

La momentul audierii din Senatul american, Zuckerman a relatat, cu vocea gâtuită de emoție, și despre momentul căderii comunismului în România, pe care a spus că l-a urmărit cu sufletul la gură în decembrie 1989, ”o zi la care am sperat întotdeauna, dar nu am crezut că voi trăi să o mai văd vreodată”.

De asemenea, a spus că părinții săi „au apreciat valorile americane” și au avut permanent credința că doar „prin muncă grea” poți avea un viitor mai bun” și au prețuit importanța acordată în spațiul american „libertății de exprimare” și „respectul maxim acordat libertății și drepturilor individuale”.

„S-au asigurat că voi ști mereu și că îmi voi aminti să apreciez și să trăiesc după aceste principii pentru care ei au luptat din greu”, a spus el.

  • „Dacă voi fi confirmat, voi continua oferirea sprijinului pentru eforturile notabile împotriva corupției din România”, a mai declarat el în cadrul acelorași audieri.
  • „Lupta împotriva corupției și sprijinirea independenței judiciare sunt vitale pentru prosperitatea și siguranța României pe termen lung”, a mai spus el.

Adrian Zuckerman are diplomă de absolvire de la Massachusetts Institute of Technology (1979), iar diploma în drept este obținută la New York Law School (1983).

XS
SM
MD
LG